OG Hattında Kompanzasyon

evliya

Üye
Katılım
25 Mar 2007
Mesajlar
196
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar og hattında kompanzasyon yapılırmı merak ettim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sn.evliya,Sn.fahri yetiş'in de belirttiği gibi,Tedaş 15 kv ve 34,5 KV seviyesinde yapıyor.Ayrıca özel sektörde ve başka resmi kurumlarda da uygulayan yerler var.
Ben OG den kompanzasyona Og kondansatörü ile yapıldığında karşıyım.Güç trafosu üzerinden AG kondansatörleri ile yapılması taraftarıyım.Saygılarımla...
 
sn Tknsyn Aslında bu konuyu açarsanız sevinirim şimdi Bilindiği Gibi Tedaşın yapmış olduğu kompanzasyon hangi dengedeki Yükleri Etkiler Acaba??:confused:
ve OG kondansatörü yerine Neden AG??

Konuyu açarsanız dahada Bilgi Sahibi olacağım
 
Bir işletmede görmüştüm (Kalsit fabrikası - Niğde):
6,3kV motor vardı 1000kW gücünde (Bin kW). Bir trafo ile (1600kVA 34,5/6,3kV (33/6,3kV'da olabilir)) sadece bu motor besleniyordu modüler hücreden. Kompanzasyonunu da yine modüler hücreden OG kondansatörlerle yapılıyordu.
 
Son düzenleme:
Soru, "OG hattında" olduğu için o cevabı vermiştim.Dahili tesis olarak,6,3 kv 7 mvar (1x7)
lık tesisi 1980 yılında kurmuştum,halen çalışıyor.
 
Sn.teknobilim74,hangi dengedeki Yükleri Etkiler Acaba??sorusunun cevabı şu;uygulama yapılacak yre göre gerekli olan kondansatör gücü belirleniyor.
Ben uzun yıllar önce OG kondansatörü kullanmıştım.O zamanlardan edindiğim tecrübeye göre bunlar çok pahalı ama çok uzun ömürlü değildi.Şimdilerde ömürleri ne kadar uzamıştır bilemiyorum.Zaten genel olarak orta gerilim seviyesinde,izolasyon mesafeleri yönünden kullanılan her türlü malzeme,sigorta,kesici,ayırıcı,kondansatör,ölçü trafoları,kablolar,izolatörler vs.AG ye göre daha pahalı olurlar.OG gerilim seviyesinde OG kondansatörleri ile yapılan kompanzasyon sabit olur.Yüke göre otomatik olmaz.Evet yük yok iken veya çok azaldığında devre dışı yapılabilir.Yıldırım düşmeleri gibi atmosferik olaylardan çok etkilenir.Dezavantajlarını saymakla bitmez.Ama bunun yerine sadece kompanzasyon amacı için tesis edilen güç trafosu veya trafoları üzerinden,bu trafoların sekonderine,yani AG çıkışına AG kondansatör bankları bağlayıp,AG kondansatörlerinin kontaktörlerine de OG den referans alınan reaktif güç bilgisi ile kumanda ederek.uzun vadede daha ucuz,işletmeciliği daha kolay ve bir çok yönden daha başarılı bir netice alınabiliyor.
Tedaş,abonelerine çeşitli nedenler ile gerekli kompanzasyonu yaptıramıyor.Nedenlerden en önemli gördüğüm bir tanesini Reaktif Tarife için 9 KW haksızlığı diye daha önce konu açmıştım.Bence günü kurtarmak adına TEİAŞ dan enerji aldıkları ilk merkezlere sadece ceza ödememek için sabit OG kondansatörleri tesis ediyorlar.Yani bu işlem ile A dan Z ye bütün sistemin güç katsayısı düzeltilip ,kondansatörün saymakla baş edemediğimiz nimetlerinden faydalanılmış olmuyor.Hatta ben Tedaş'ın bu uygulamalarında rant kokusu da alıyorum.
Sn.gençarkadaş'ın bahsettiği gibi yerlerde maliyet gözetilerek yapılan fizibilite sonucu tercih edilebilir.Ama çok sayıda alıcıları bulunan büyük güçlü tesislerde durum farklı.Birde Fahri Yetiş bey 1980 yılından beri çalışan yeri merak ettim.Hiç kondansatör arızası olmadımı?Yada hiç kapasite kaybetmiyorlar mı?İşletmecilik maliyetleri nasıldır acaba.Hürmetlerimle...
 
Son düzenleme:
* Sn. gençarkadaş'ın verdiği örnek için OG olarak kompanzasyon zorunludur. Gerilim OG seviyesindedir. Örnek verip bizleri bilgilendirdiği için ayrıca teşekkür ederim.


* İşletmesinden işletmesine OG kompanzasyon durumu değişmektedir. Benim düşünceme göre de böyledir. OG kompanzasyonun maliyet bakımından dezavantajı var ama bazı durumlar yapmak zorunlu tabii ki. Bu mevzu ile ilgili eskiden konu açılmıştı. Tartışılabilir tabi.


* Havai hatlar için kısmen dağıtım kurumları OG den kompanzasyon yapmaktalar. Fakat hatların yer altına alımı sonunda aynı şekilde bu sefer tersi yönünde kompanzasyon yapılmakta mıdır, bilmiyoruz.
 
arkadaşlar og hattında yapılan bir kompanzasyon ag trafondan sonraki reaktif sorununu ortadan kaldırıyor mu?
bu sorunu ortadan kaldırmıyorsa neden gerek duyuluyor?
sorun ortadan kaldırıyorsa yük dengesizliklerini nasıl kontrol ediyor ben hiç og hattında kompanzasyon görmedim ayrıca elinde görüntü olan varsa paylaşsın
og hattında güç trafosu neden daha iyi ?
 
Sn. evliya,
OG kondansatörü genellikle tedaşın elektrik dağıtım merkezlerinde olur. Dışarıda açık havada bulunan kondansatör, hücreden kesici-ayırıcı tertibatıyla beslenir.
Bazen de enerji dağıtım hatlarında direkte görürüz OG kondansatörü. Ayırıcıyla enerjisi verilir/kesilir manuel olarak. Yanyana birkaç tanesini de görebilirsiniz. (Bulabilirsem yakın zamanda detaylı resimler eklerim.)


Sn. tknsyn'in de bahsettiği gibi, Tedaş, Teiaş'a reaktif bedel ödememek için mecburen kullanır OG kondansatörü.
Eklediğim makale konu hakkındaki fikrinizi geliştirir. İnceleyin.
 

Ekli dosyalar

  • Orta Ve Yüksek Gerilim Kondansatör Dizisi Tasarımı.pdf
    205.8 KB · Görüntüleme: 336

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,877
Kullanıcılar
449,998
Son üye
Muharrem_Arslan

Yeni konular

Geri
Üst