NYA yerine TTR kablo kullanılırsa sorun olur mu?

Shahmen

Üye
Katılım
2 May 2022
Mesajlar
40
Puanları
1
Bugün internetten sipariş vermeyeyim gidip elektrikçiden alayım dedim adam önce 4 mm nya kabloyu 2.5 verdi sonra 4 mm kablo kesti onu da eksik kesmiş. En sonunda farklı marka istediğim metre mmde alabildim. 2 gün sonra aynı dükkana gittim insanlık halidir diye dolandırıcı değildir herhal diyerek antigron kablo istedim eve geldim kabloyu TTR vermiş birde eksik para üstü veriyor hesabımız kıt sanki. Bu dolandırıcı elektrikçilerden kurtulmak artık imkansız görünüyor, mühendislerde şantiyede hep iş yaptıracak adam bulamıyoruz kendimiz yapıyoruz malzeme alamıyoruz. Şimdi antigron NYAM diye aldığımız TTR çıkan bu kabloya NYAM kadar performans verir mi? ısınma sorunu yapar mı? 13 amper 3000lere yakın W çekecek. TTR tecrübem yok, sadece uzatma kablosunda bilirim.
Dolandırılmışım, bir tane şerefli elektrikçi bulamadım yemin ederim böyle bir şey yok. Batı nasıl bilmiyorum ama Anadolu 3 kuruş için namusunu satar olmuş.
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhabalar.
Aynı kesitte okuduktan sonra ttr sıkıntı olmaz.
Forumu okudum tecrübeli bir ustamız aynı amperde çalışan TTR kablonun çok ısındığını ama NYA Antigron kablonun ısınmadığını söylemiş, yarın o elektrikçiyi kabloların arasında boğmayı ve bir daha esnaf diye maske takmış bu dolandırıcı çomar çobanlardan alışveriş yapmamayı düşünüyorum.
 
Kabloların kesiti iletim gücüyle alakalıdır sadece. Diğer çeşitlerin farkı izolasyon türüdür. Sornası ayıptır ne çalışacak. Harmonik olayı varsa farklı durumlar olabilir. Eğer 4 metre 3000 watt kaldırabilecek bir kablo istiyorsanız 4 mm^2 ttr yeterli olur.
Öznur, Ünal ve Hes kablo almanızı öneririm.
 
Kabloların kesiti iletim gücüyle alakalıdır sadece. Diğer çeşitlerin farkı izolasyon türüdür. Sornası ayıptır ne çalışacak. Harmonik olayı varsa farklı durumlar olabilir. Eğer 4 metre 3000 watt kaldırabilecek bir kablo istiyorsanız 4 mm^2 ttr yeterli olur.
Öznur, Ünal ve Hes kablo almanızı öneririm.
3000w ısıtıcı, sigorta bağlantı mesafesi 6 metre. TTR ile Antigron arasında ısınma farkı oluyor diyorlar. Tek sıkıntı o değil, NYA kabloya ek yaptık ben TTR kablodan nefret ederim, klemensi sıktım ama güven vermedi.
 
3000w ısıtıcı, sigorta bağlantı mesafesi 6 metre. TTR ile Antigron arasında ısınma farkı oluyor diyorlar. Tek sıkıntı o değil, NYA kabloya ek yaptık ben TTR kablodan nefret ederim, klemensi sıktım ama güven vermeBir
Sorun olmaz. Eki düzgün yaptıysanız gönül rahatlığıyla kullanın 4 lük kablo kesinlikle kaldırır. Isınma fln olmaz. Antigron kablonun izolasyonu daha kalın ve farklı olduğu için ısıyı daha az yansıtmış olabilir veya marka farkı olabilir. Eğer içinize sinmediyse klemens kullanın. O da olmaz ise lehim yapın taş gibi olur . Eki sıkı yaptıysanız sorun olmaz ama.
DÜZELTME: Zeybek Ustam ın dediği gibi tek telli ve çok telli kablolar arasında dayanıklılık farkı var ancak kablo kesiti 4 mm^2 olduğu için ttr kullanmakta sorun olmayacağını düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında ttr kablo kullanmak sağlıklı değildir.Kulakları çınlasın Metin Güven isminde bir ustam vardı TTR kablo kullananı kovalardı TTR kablo ısınır hele hele sürekli akım çeken tesisatlarda yanabilir.
 
TTR (NMH ) kablo çok tellidir. Hareketli, seyyar işlerde kullanılır. Akım, iletkenin dış yüzeyinden akar, bu nedenle çok telli koblonun akım taşıması, tek telli aynı kesit ve kalitedeki kalbloya göre biraz daha fazladır.
 
Eklemek istediğim bir nokta var ki çok telli kabloların normalde kablo pabucu ( sülye ) ile kullanılması gerekir . En kötü ihtimal açılan ucun lehimlenerek mukavemet kazandırılması gerekir . Bizim ülkede ne kablo soyma pensesi , ne kablo pabucu , ne kablo pabucu sıkma pensesi , ne lehim , ne havya bir arada bulunur . Yan keski ve pensenin kesme tarafıyla kablo soyulmaya çalışılır . Soyulurken bir kaç tel illa kılıfta kalır . Ya da çok sıkılıp dipte hasar oluşur . Bunlar o noktada kesit kaybı oluşturur . Tabi bunlar Türkiye gibi günü kurtarmak konusunda şampiyon bir ülke de sorun oluşturmaz . Kablonun soyulan ucu güzelce burgalanıp ( bartın şivesi ) klemense tıkıştırılır . Orada da bir güzel klemens civatası tarafından ezilen kablo canından bezmiş hale gelir . TTR , NYA , NYM kim takar , koy kıçına rahvan gitsin.
 
Son düzenleme:
Eklemek istediğim bir nokta var ki çok telli kabloların normalde kablo pabucu ( sülye ) ile kullanılması gerekir . En kötü ihtimal açılan ucun lehimlenerek mukavemet kazandırılması gerekir . Bizim ülkede ne kablo soyma pensesi , ne kablo pabucu , ne kablo pabucu sıkma pensesi , ne lehim , ne havya bir arada bulunur . Yan keski ve pensenin kesme tarafıyla kablo soyulmaya çalışılır . Soyulurken bir kaç tel illa kılıfta kalır . Ya da çok sıkılıp dipte hazar oluşur . Bunlar o noktada kesit kaybı oluşturur . Tabi bunlar Türkiye gibi günü kurtarmak konusunda şampiyon bir ülke de sorun oluşturmaz . Kablonun soyulan ucu güzelce burgalanıp ( bartın şivesi ) klemense tıkıştırılır . Orada da bir güzel klemens civatası tarafından ezilen kablo canından bezmiş hale gelir . TTR , NYA , NYM kim takar , koy kıçına rahvan gitsin.
Ben elektrik işi yapmıyorum o yüzden elimde pabuç ve pense seti olmadığı için takamadım. Yan keski ile yarım yamalak sıkıp takacağıma burup takarım daha iyi diye düşündüm. Bunun sorumlusu ülkedeki iş bilmez veya iş biliyorken işten kaçan, insanları dolandıran 1 kuruş için şerefini namusunu satan ahlaksız elektrikçilerin çok fazla yaygınlaşmasıdır. Devletin bu işe el atması, küçük büyük demeden bütün dükkanları teste tabi tutup denetlemesi lazım. Adam gelmiş topraklama çekmiş kontrol kalemiyle bakıyorum fazda ve nötrde elektrik var hay senin yapacağın işe... bunlar elektrikçi oluyor ruhsat alıyor bunu bünyem kaldırmıyor.

Velhasılkelam dediğiniz gibi küçük sıra klemense 4 mm kablo ile 2.5 mm ttr kabloyu tıkıştırıp dibine kadar sıkarak mecburen ezdim sorun çıkarmaz umarım. Pabuç takamadım bari tırnaklı wago klemense takayım dedim ama aradım bulamadım bu elektrikçilerde bulmak imkansız, kaliteli mal satan yok, neymiş herkes 1 kuruşun hesabını yapıyormuş... ya sen satıcısın alan adam nasıl kuruş hesabını yapsın... yapan sensin diyemiyorsun.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,557
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst