NYA kablo mu TTR kablomu daha çok akım taşır.

arkadaşlar bence senceyle olmaz bu işler.hes kablo katalogunda nyaf kablo nya kablodan çok azda olsa fazla akım taşır diye yazıyor.zaten ikisinin kullanım alanları farklı.saygılar.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
ben de geçen gün bir üreticiyle görüştüm farklı bir sebepten dolayı ve . kesitleri aynı olan kablolar tek iletkenli de olsa çok iletkenli de olsa akım taşıma kapasitelerinin aynı olduğunu söyledi. hani insan şöyle düşünüyor ki ben de öyle düşünmüştüm. kesitleri aynı olan kablodan iletkeni çok olanın yüzey alanları toplamı daha çok olan daha fazla akım taşıyabilir olması ilk etapta bana da mantıklı gelmişti. fakat üretici bunun yanlış bir düşünce olduğunu söyledi çünkü her iletken ayrı ayrı emaye ile kaplanmadıktan sonra aynı kılıfın içinde kısa devre durumundadır dedi. kabloların farklı iletkenlikte yapılmalarının tek sebebinin kullanım amacından kaynaklandığını belirtti. esneklik dayanıklılık vesaire.
 
hem bakır tel hemde kablo üreticisi olarak konuşmak gerekirse nyaf kablo nya dan daha çok akım taşır. çünkü enerji bakırın içinden değil yüzeyinden ilerlemektedir. nyaf kablonun nya ya göre yüzeyi daha büyük olduğu için nyaf kablo daha fazla akım taşır.

bir üretici aynı olduğunu söylemiş kesinlikle yanlış bir bilgidir.
 
tabloları merak edipte hiç okumadım ama evelsi gün başıma bir olay geldi onu anlatayım
müşterinin dükkanında yatay testereye nym kablo ile hat çektim aynı dükkanda aynı güçte bir makina daha var oda 4*4ttr kablo ama şunu farkettim kabloya dokundum baya bi ısınmış
biz 4*4 nym yi çektikten sonra makina 45 dk falan çalıştı sonra merak edip baktığımda nym nin ısınmadığı açıktı yani ttr kadar deil motor güçleride aynı yani evelsi gün bende yeni bi şey öğrendim

hayat sırf tecrübedir
 
Arkadaşlar şunu da bilmek lazım nyaf kablolar daha çabuk ısınırlar, ve kablolar ısındıkça akım taşıma kapasiteleri düşer. dolayısıyle nya nın nyaftan daha fazla akım çekeceği bana mantıklı geliyor.
 
akımın yüzeydeki elektronlar sayesinde (+) dan (-) ye doğru hareket ettiğini biliyoruz. nyaf kablo nya kabloya göre daha fazla yüzeye sahip. bu yüzden.bence daha fazla akım taşıyacak gibime geliyor. aslında anlamadığım tam olarak bu cevap yazarsanız sevinirim. cevaplara şimdiden teşekkür ederim.
Yahu o atom yüzeyi demek. Saçma sapan fikirler olmuş. O zaman 2,5 luk pvcnin üstünü bakırla kaplayalaım olsun sana 2,5luk iletken, olur mu? Gece gece sırf yazmak için giriş yaptırdınız.
Tek damarlı bir kablo aynı kesite sahip çok damarlı bir kabloya göre net olarak daha fazla akım taşır ve daha az direnç gösterir.
Her ne kadae çok damarlı kablo telerinin birbirine temaslı olduğu düşünülsede arada kablo yoğunluğunu azaltan boşluklar vardır, bu da aynı kesitte daha az bakır yoğunluğu demektir. Zaten kolay kıvrılmasını, hareket etmesini buna borçludur. Kullanım amacı farklıdır.

Burdan 2,5 luk tek damarlıya karşılık gelen çok damarlı bir kablonun kesiti 2,5 dan fazla olması gerektiği ortaya çıkar, ama piyasada öyle olmaz.

O sebepledir ki sabit hatlar hep tek damarlıdır. Örnek,Elektrikli şofben montajında hep antigron kablo kullanılır.

Ama malum tek damarlı kablolar sürekli harekete ve kıvrılmaya karşı kırılgandır.
 
araştır bakalım esat
dünyada türkiyeden başka tek damarlı iletkeni kim kullanıyormuş bizde bilelim_?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,306
Mesajlar
916,563
Kullanıcılar
450,144
Son üye
Saffetarli

Yeni konular

Geri
Üst