Ntc devresi

Walernor

Üye
Katılım
8 Nis 2017
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
31
Merhabalar. Elinizde tek bc547 ve 10k ntc ile ısı arttıkça ledi yakan devre var mı? Bu devreyi buldum ancak bu devre de çalışmıyor. Bu devrede hangi elemanların yerlerini ve değerlerini değiştirmem lazım yardım edebilir misiniz? Videodakinin aynısını yapmaya çalışıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • ntc.jpg
    ntc.jpg
    88.4 KB · Görüntüleme: 22
Devreyi bu şekilde yaparak amacıma ulaştım. Direnç ve led sökülüp yerine buzzer da takılabilir. Ancak geliştirebileceğim ya da değiştirebileceğim bir şey varsa görüşlerinize açığım :)
 

Ekli dosyalar

  • 2.jpg
    2.jpg
    83.5 KB · Görüntüleme: 23
37 k direnci r3 ün sağ tarafına taşı yani beyz ile r3 arasına bağla. r3 ile ntc arasına 1k bağlayabilirsin
 
ntc.jpg
Çok teşekkür ederim @kesmez. Rica etsem bu devrenin tam olarak nasıl çalıştığını anlatabilir misiniz?
 
Son düzenleme:
son şemada r1 sadece lede seri olacaktı.
ntc ısıyla değeri azalan bir dirençtir. ısındığında r2 üzerine 0,6 volttan daha büyük bir gerilim oluşturur. bu direnc beyz - emitere paralel olduğundan beyz akımı sebebiyle direnç gerilimi 0,6 voltun üzerine çıkmaz. ntc akımı, dolayısyıla beyz akımı ısıyla artar. kollektör akımı Ic=Beta x Ib yani led akımıda artmış olur. beta transistörün dc akım kazancı ortalama 300 dür..
http://www.pcbheaven.com/circuitpages/Simple_Reliable_Thermostat/
termostat devresi için güzel bir örnek.
 
Teşekkür ederim @kesmez. Ancak hala anlayabilmiş değilim. Elektronik eğitimi almadım kendi çabalarımla bir şeyler yapmak ve öğrenmek istiyorum. Hazır devreleri alıp yapmaktansa devrede oluşan her olayı anlamak istiyorum.

Bir devrede akımın ve gerilimin hangi yollarını izlediğini bilmiyorum hala anlayamadım ancak şunu biliyorum ki akım her zaman kolay gidebileceği yoldan yani bir yükün bağlı olmadığı yerden gitmek ister.

Mesela;
Aşağıdaki devre ntc ısıtılmadığı zamanki hali.
NTC2.jpg


Ntc ısıtılmadığı zaman direnci 10k oluyor. O zaman akım A noktasından ntcnin olduğu yöne doğru gitmeyip direkt ledin olduğu kola mı gidiyor?

Hadi gitti diyelim. Akım üstten geliyor ntc den geçiyor sonra neden base'e doğru gitmiyor orada akım 0 gözüküyor?

Neden akım A noktasının hemen solunda 2.10mA olarak gözükürken B noktasının altından 200r den geçtikten sonra yine 2.10mA olarak gözüküyor. O akımın daha da düşmesi gerekmiyor muydu?


Ntc ısındığında r2 üzerine 0,6 volttan daha büyük bir gerilim oluşturur. bu direnc beyz - emitere paralel olduğundan beyz akımı sebebiyle direnç gerilimi 0,6 voltun üzerine çıkmaz.

Tamam ntc ısındığında mesela değeri 1k ya düşsün. I = V / R den 12/1000= 0,012 a= 12ma

O zaman ntc ısıtılıp değeri 1k ya düştüğünde B noktasından 12ma geçmesi gerekiyor. Sonra oradan base ucuna ve 200r direnç üzerine gidiyor değil mi?

Biliyorum uzun bir yazı oldu ve sizden çok şey istedim kusura bakmayın :)
 
son şema üzerinden söyleyeyim. ntc akımı 2.1 ma görünüyor. 3 ma e kadar transistörün beyzinden bir akım akmayacak ve tr. iletime geçmeyecektir. çünkü tr. base emiter aşma voltajı yaklaşık 0,6 volttur. devredeki rt1 in direnci yaklaşık 4k altında tr. iletime geçmesini bekliyebiliriz.
 
Tamam anlattıklarınız sayesinde devrenin büyük bir kısmını anladım. Sadece 2 soru işareti kaldı kafamda.

1.si ntc yi ısıtıp ntc nin direnci düştüğünde base den geçen akım 100 mA seviyesinde. Bu transistör için zararlı değil mi? Bunun için base ayağına bir tane daha mı direnç atmam gerekiyor?

2.si base'e gelecek akım 148mA iken arada direnç vs yokken base bacağında 103mA e düşüyor. Aynı şekilde devrenin ilk başında akım 167mA iken kollektör kolunun sol tarafından geçen akım 148 mA'e düşüyor. Bunun sebebi nedir?
ntc3.jpg
 
bir dügüm noktasına giren ve çıkan akımların vektörel (yönlü) toplamları eşittir. yani ledddengeçenakım+148 ma=167 ma
ve
148ma=Ir2+103 ma
Ir2 nin 45 ma olması lazım bakalım hesaplayalım.
Ir2=9.08/200=45.4ma

siz önce kirşof akım ve gerilim kurallarına bakın.

diğer sorunuz beyz yanmazmı: evet bu akım beyz için çok fazla. beze seri bir sınırlama direnci koyabilirsiniz.
 
Sabrınız ve cevaplarınız için çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz :)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,180
Mesajlar
915,673
Kullanıcılar
449,945
Son üye
kerim2756

Yeni konular

Geri
Üst