Motorların Kw Hesabı

kardeşim ben bir defa yapmıştım dediğin gibi bir sistem, motoru almaya gittiğin yere söyle çalıştırma şartlarını onlar sana gerekli özelliklere sahip motor ve rediktör verirler.
peki ben 500 kilo ağırlığında motoru 7 metre geriye 20 saniyede çekmek nasıl bir hesap yaparım ve buna nasıl redüktör kullanrım

cevaplarınızı bekliyorum yardımcı olursanız teşekkür ederim.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
0.37 kw monofaz ac motor + 30 cevrim oranlı redüktörle 10metre kapıyı 1 dakıkada acabilirsin
 
Selamun aleyküm
Değerli arkadaşımız iş hesabından ziyade ivmelenme hesabı bu durumda önem arzetmekte. Kapı gerekli hıza ulaştığında zaten o hızda devam ederken motor yükü bir hayli azalır sadece sürtünme kuvvetlerini yenmiş olur. Siz bir tartı ile çok yavaş bir ölçüm ile kapının kaç kg da harekete geçtiğini ölçebilirsiniz. Uygun bir yöntem olmasa da kaba bir hesaba zemin hazırlar. Bu işi yavaş yaparsınız ve bulduğunuz değeri sürtünme kuvveti olarak düşünürsünüz. Bu sürtünme kuvveti için sadece en yavaş hızla hareketi gözlemlemeniz yeter. Yani yerinden oynasa siz ölçümü yapmışsınızdır.
Hızlandıktan sonra aynı hızla hareket ettiğinden hızlanma ivmelenmesi çok önemli. Yani belirli bir hıza nasıl ulaşmalı ve sonra ne hızla hareket etmeli. Sonraki hareket hızı sabit olduğundan motorun devri ve çevirme oranı ile kapı hızı bulunur. İvmeli hareketin aldırdığı yol ve zaman için siz evvela ivmelenmeyi bilmeniz lazım. Aslında sistemlerde devamlı değişen parametreler olduğundan yoğun bir hesap var burada. mesela motor kalkarken iki misli tork verir ve bu tork kendi devrine ulaşıncaya kadar eğrisel değişim gösterir. Basit bir uygulama için akıl alabilirsiniz. Ama ivmelenme sürecindeki ivmenin ve sabit hızın değerini düşünürseniz kaba hesaplar yapılabilir. Tabi kapının durma kısımlarına gerekli tamponları uygulayın ve hızlı çarpmaması gerektiğini bilin.
İvmelenmeyi ince düşünmek zor olursa ne kadar kalkış mesafesi olması gerektiğini, bu mesafeye kalkış için kaç saniyede gitmesi gerektiğini düşünün. Aslında ivme sabit olamadığından hesap değişir ama sabit varsayalım. mesafe=1/2*ivme*zamanınkaresi Buradan ivme bulunur. mesafe/zaman= son hızı verir. Bu son hızı kotrol edersiniz. Uygun bir değer için tekrar hesap yaparsınız. Uygun son hız değeri redüktör vb oranları ortaya çıkarır. Seçtiğiniz ivme değeri ile de en önemli olan kalkış anını incelersiniz.
F=m*a
m:kapı kütlesi
F :Sabit ivme için dinamik kuvvet
Buna sürtünme kuvvetini de eklersiniz. Motor torkunu motor kolunu bağlamayı düşündüğünüz çevirme kol uzunluğuna bölersiniz motorun uyguladığı kuvveti bulursunuz. Veya daha doğrusu bulduğunuz kuvveti motor çevirme kol uzunluğu ile çarparsaız motor torkunu bulursunuz. Buradan gerekli torktaki motoru bulabilirsiniz. Torkun devir ile çarpımı güçtür.
Bunların yanında kalkış enerjisi bulunup zamana bölünürse ortalama güç ortaya çıkar. Ama bu değer ortalama değer olduğundan en yüksek hali içermediğinden kalkış süresinde uzama olabilir.
Sorununuz uygulamalar incelenerek çözülürse ne ala Ama tasarım yamak isterseniz konuşmaktan zarar gelmez. Mesela değişken ivme halinde ivmenin doğrusal değişimi veya eğrisel değişimi, motor kuvveti ile belirlenir. Kalkışta iki kat olan ve zamanla değişen torku olur motorların. Bu değişken ivmenin doğrusal değişimi kabul edilirse doğru ile eğrisel değişim arasında fazla fark olmaması gerekir; son hız= sonivme*zaman/2 Buralardan yola devam edilebilir.
Ama siz motor gücüne göre bir seçim yaparsanız uygun bir hız için zaten motor kalkışta iki kat güç verdiğinden daha kolay sonuca gidersiniz. Her zaman kalkış anı belirleyici olmakta. Mesela sürtünme kuvvetini istediğiniz hızla çarparsanız gerekli gücü fevkalade bulursunuz. Ama kalkış anında durmakta olan kapının harekete geçinceye kadar olan enerjisini hesaba katmamış olursunuz.. Çok yavaş hız mevzu ise siz bilirsiniz. Ama belirli bir hız gerekire; kalkış anı için 500kg lık bir kapıda incelemeniz gerekenler var. Siz hız vb değerlerden bahederseniz devam edilebilir.
Başarılar dilerim.
Başarılar dilerim.
 
cncarastirma benzer bir sistemin tasarımını yapmaktayım, dediğin hesapları kabaca yaptım fakat bu hesaplara sistemin atalet momentlerini dahil edemedim bunu nasıl yapabilirim ?
 
daha dogrusu sistemin atalet momentini motor miline indirgeyemedim..
 
Değerli sametzr bir hesap bahsi için yazmaktayım. Hesap kalkış durumunu önemseyip bunun sürtünme etkisiyle birleştirilerek ; son kinetik enerji ve sürtünmeye karşı yapılan iş ile düşünülebilir.
3 metre mesafeyi 3 san. de alırsa bu kapı;
3m=1/2*a*3ünkaresi(9) a=0.66 çıkar.
SonHız V= 0.66*3=2m/san. Vson= 2m/san.
Kinetik Enerji =1/2*500kg*2ninkaresi(4) KinetikEnerji= 1000Joule(Nm)
Güç= 1000/3s=333Wat Güç=0.33kW Kalkış anını gerçekleştiren ve sonraki hareketi rahatlıkla gerçekleştirebildiği düşünülen güç. Bu güç 3 metreyi 4 saniyede alan kapı için 0.15kW olur.
Tabi ölçtüğünüz sürtünme kuvvetini İş=Kuvvet*Yol mantığı ile 3 metre ile çarpıp Kinetik enerjiye eklemeniz gerekir. Eklenmiş kinetik enerjinin büyümesinden sonuç güç de büyüyecektir. Sonuç güç için toplamı yine zamana bölmelisiniz. Sürtünme işini bulurken eklemeniz gereken kuvveti kg gibi hayal ederseniz formüle 10 ile çarpıp Newton(N) olarak yazmanız gerek. Yani güç 1 kW a yaklaşabilir.

Yalnız bu gücün düşük çıkma sebebi hızın yavaş olmasıdır. Eklemeyi düşündüğünüz büyük bir motor çok farklı sonuç vererek hızlı kalkış yapacaktır: Kapıyı devamlı açma kapama için kullanmazsanız motorların kalkış torkunun iki misli olduğu mantığı ile gerekenden bir miktar küçük motor seçersiniz. Çünkü formülde yazan güç motor etiketinde de yazdığında bu motor zorlanma anında yüksek güç verip tasarlanandan hızlı kalkış yapar.
Kapının 500kg olması düşündürücü? Ne kapısıdır bilmiyorum. Ama deneme yaparken bu kapı fazla hızlanırsa hele ki durma yerinde durmadan devam ederse veya etmese de tehlike oluşturur.
Başarılar.
 
Sayın casiraghi son yazdığımı da inceleyin daha sonra detaylı bilgi verirseniz yine konuşabiliriz. Tam çözüm sunulamasa da fikir verilebilir; Başarılar.
 
Sayın cncarastirma;
son yaptığın hesaplamaları okudum, hesaplamalar çok mantıklı geldi fakat 500 kg'lık bir kapı için çok yüksek bir açma hızı olduğunu düşünüyorum.

Benim çalıştığım sistem max 600 kg'lık ve 10 metre boyunda bir kapıyı 1 dakika'da açacak bir motor üzerine.

piyasada var olan kapı motorlarını referans alarak 0.37 kW'lık bir motor seçimi yaptım ve daha sonra motorun değerlerinden yola çıkarak diğer hesaplara geçtim. Motorla kapıyı sürecek olan pinyon-kramayer mekanizması arasına çevrim oranı 30 olan bir sonsuz vidalı redüktör koyup gerekli çıkış torkunu elde etmeyi düşünüyorum. Daha önce hesapladığınız sistemin ivmelenmesi beni düşündüren durum acaba kalkışta bir sorun olurmu, sistemin atalet momentlerini hesaba katamadım çünkü..
 
sağol kardeşim bunu biz kendimiz hesaplayabiliriz diye bilen bir arkadaş varmı diye başlatmıştım bu konuyu ama sanırım bilen kimse yok tekrar sağol
 
kusura bakma casiraghi kardeşim yazdıklarını görmedim verdiğin bilgile için çok teşekkür ederim

 

Forum istatistikleri

Konular
128,312
Mesajlar
916,607
Kullanıcılar
450,148
Son üye
AİŞTAR

Yeni konular

Geri
Üst