Mikrodenetleyiciye daha kolay bir yöntem ile yazılım atılabilmek mümkün mü?

cemalb

Üye
Katılım
9 Eki 2019
Mesajlar
126
Puanları
1
Herkese merhabalar. Tecrübesiz bir mühendis olarak bilmediğim bir konuda örnek üzerinden bir soru sormak istiyorum.

Mesela bir cihaz ürettik ve sattık. Sonra zaman içinde yazılımında çeşitli iyileştirmeler yaptık. Bu güncel yazılımı sattığımız cihazlara da yüklemek istedik. Bu noktada pratik bir çözüm ne olabilir? Müşteriye "Abi sen cihazı sök, kartı çıkar, programlama söketine (mesela)USBAsp yi tak. Tabi bu arada bilgisayarında da driver yüklü olsun..... vs..vs" diye tarifle olmaz tabiki değil mi? Bunu pratik ve kolay bir şekilde nasıl yapabiliriz?

Örneğin cihaza bir usb veya sd kart çıkışı bıraksak, müşteri gönderdiğimiz hex kodunu flasha veya sd karta atıp, cihaza bağlayıp kolayca yazılımı yüklese.. Bu mümkün mü? nasıl yapılabilir? Kullandığımız mikrodenetleyici bunu destekler mi? bunları nasıl bilebilirim?
 
mikrodenetleyici çıkarılabilir ve takılabilir şekilde karta monte edin veya modul şeklinde soketli yapın.. Çıkarıp size göndersinler sizde yeni versiyonu yükleyip gönderin.
 
Eyvallah hocam. Buda olabilir tabiki. Ama daha pratik bir yol varsa onu yapmayı tercih ederim. Hani wifi modul kullanıp cihazı internete bağlayıp ordan yazılım güncellemesi yapmak ta teknik olarak mümkündür belki. Ama bu kadar profesyonel bir şey de düşünmüyorum :)) aslında çıkış noktam şu;
bir arkdaşım ithal bir cihazda görmüş, usb girişi varmış ordan yazılım atılıyor dediydi. Onun yalancısıyım.. Cihazda ATmega128A kullanılıyor. Bende aynı işlemciyi kullanıyorum ama bunu nasıl yaparım bilmiyorum. Datasheeti incelediğim kadarı ile böyle bir bilgiye denk gelmedim. Arkadaşım yanlış anlmış ta olabilir.. Ama bu veya başka bir işlemci işe böyle bir pratik bir yol varsa öğrenip uygulamak isterim.
 
Düşündüklerinin hepsi ve daha fazlası var,
adı Bootloader.
 
Arduinodaki gibi diyorsunuz. Ama bootloader olsa bile bir bilgisayar kullanmadan sadece usb'yi takıp program atabilir miyim?
 
Evet.
= Usb bootloader.

PC kullanırsan, kullandığın mcu da usb modülü olmasa bile,
FTDI çiplerle usb uart dönüşümü yapıp
mcu uart üzerinden PC den datayı alabilirsin.

Usb bellek ile program atabilmek için ise
mcu da Usb Host olabilecek bir donanım olması işleri kolaylaştırır.

Kendi bootloader ımı kendim yapacağım, kütüphanesi ben hazırlayacağım dersen
bu seviye proje on fırın seviyesinde.
 
Eyvallah. Bunları bir araştırayım.
 
Cihazların internet erişimi olacaksa ve MCU donanımı yeterli ise dahili bir bootloader ile IAP yapabilirsin. Cihaz servera bağlanır ve kendisi için güncel bir firmware güncellemesi var ise indirir ve kendisini günceller
 
Örnek nodemcu modülü kullanabilirsin.

Güncelleme yapacağın zaman wifi ağına girip bin dosyasını gösterir,yüklersin.
Bunu modemi günceller gibi düşünebilirsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,721
Kullanıcılar
449,957
Son üye
sezercakmak

Yeni konular

Geri
Üst