Metal Sandviç panel Çatıda Faraday kafesi

mesutelb

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
1,198
Puanları
156
Bir firma tamamı metal kaplama sandviç panel çatıda ,faraday kafesi istedi...
Kolonlarda çatıya şeritler -önceden- çıkılda ama, ben derim ki, yakalama çubuklarına gerek yok ...
Zaten her taraf metal , çıkılan şeritler,belli noktalarda sandviç panellere kelepçe/klemens ile irtibat olunur,
tamam...
Onlar ise ister..
Sizin fikriniz nedir?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Yıldırımdan korunma ve zararı en aza indirgemeyi amaçlayan bu sistemlerde benim bildiğim; düşen şok dalgası, düştüğü yere zarar vermemesi ve düzensiz dağılmaması için bu yakalama çubukları ile yakalanıp mevcut yapıya temas etmeden, uzak tutularak en kısa yoldan toprağa iletilip zararsız bir şekilde toprağa dağıtılmayı amaçlar. Siz yakalama çubukları olmadan mevcut metal çatıyı kullanmayı amaçlıyorsunuz ki çatıda sandiviç panel?
1. olarak yine benim bildiğim sandiviç paneller kaliteli olanlar alüminyumdan diğerleri galvanizli sacdan imal ediliyor yani dış kaplamaları alüminyum olanlar dolayısıyla yıldırım gibi bir yüksek bir enerjinin düşmesi esnasında düştüğü panele, metale göre daha az dirençli alüminyuma zarar verebilir. Galvanizli sacdan imal edilmiş olsada onunda nihai kalınlığı 0,55mm civarında filandır ki oda düşen yıldırımdan payını fazlasıyla alacaktır.
2. olarak bu tarz panellerde kullanılan panel arası izolasyon malzemesi her ne kadar yanmaz olsa da ortaya çıkan bu enerji, kullanılan panel dolgu malzemesinin durumuna göre alev alabilir ki genelde dolgu malzemesi olarak PUR yani poliüretan kullanılır. Onunda yangın seviyesi orta seviye olup tutuşma sıcaklığı 285°C - 310°C civarındadır. Bu aralıkta yıldırımın düşmesi esnasında alev almaması için yeterli bir değer değildir (yıldırım düşmesi esnasında ortaya çıkan sıcaklığın, güneş sıcaklığının 5 katı, yaklaşık olarak 22000 °C olduğundan bahsedilmektedir). Buda düştüğü zemindeki malzemeye göre olası bir yangını tetiklemesi için gayet yeterli bir sıcaklıktır.

Özetlersek yakalama çubuğu olmadan koruma sistemi illaki korumasız bir yapıya göre iş görebilir ama benim düşüncem; yukarıda yazdıklarımızı da göz önünde bulundurup bence böyle bir uygulamaya gitmemelisiniz. Yapıyı yakalama çubukları ile kurun ki herhangi bir kazaya(tedbir alındığında önlenebilecek her türlü hadise) sebebiyet vermeyin. Benim fikrim budur, eksik yada yanlış bildiğim konular varsa düzeltin arkadaşlar.
 
Teorik olarak dediğiniz doğru ; fakat montaj kelepçeleri de kendisi de metal olan çubukları,yine metal olan bir yüzeye izole etmek gerekecek dedğinize göre ,bu da pratikte pek mümkün değil.
kafesi ve yakalama çubuk çatıdan nasıl izole edilecek?
Teşekkür ederim...
Bu konu zaten sıkıntılı bir konu , o sebeple de ,çok az kimse yorum yapabiliyor...
 
Yeni konu açmaktansa buraya yazmak istedim.
Trapez Alüminyum sacdan çatıya Faraday Kafesi sistemi nasıl uygulanabilir? Yakalama çubukları ve bağlantı iletkeni çatıdan tamamen izole edilmeli mi? Edilmeli ise nasıl yapılabilir?
 
askerde sac binada faraday kafesli binalar vardı izolasyon yoktu...
 
Konunun uzmanı değilim. Ancak elektriğin en kısa yoldan devresini tamamlama kuralınca akımın toprak iletkenleri üzerinden toprağa akıp çatıyı etkilemeyeceğini tahmin ediyorum.

Topraklayıcı direnci doğru sınırlarda olmak kaydıyla...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,874
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst