Merkezi Isıtma Sistemi Oto Kontrol Sistemi, Yardımlarınızı Esirgemeyin.

exelsior

Üye
Katılım
12 Eki 2013
Mesajlar
12
Puanları
1
KaloriferProjem.jpg
Bulunduğum binada üzerinde sadece kendi termostatı olan doğalgaz kazanına sahip merkezi ısıtma sistemi bulunmakta. Şu anki mevcut durumda, kazan üzerinde belirli saat aralıklarında çalışmaşını sağlayan (resimde 1 olarak gösterilen) bir zaman saati bulunmakta.
Öncelikle elektrik tesisatlarında bu gibi techizatların nasıl belirtildiğini bilmediğimden dolayı paint te yukarıdaki çizimi yapabildim. Kullanacağım malzemelerin amacını biliyorum ama adlarını ve piyasada nasıl bulabileceğimi bilmiyorum

Amacım misal olarak merkezi ısıtma sistemini akşam 17- gece 3 ve gündüz 6 ile 10 saatleri aarasında devreye almak, dış hava sıcaklığı 10 derecenin altında ise iç oda sıcaklığı 22 derece olana kadar çalıştırmak, geceleri ise iç oda sıcaklığını 18 derece olana sürece çalıştırmak.

Bunu başarmak için düşüncem, kazan üzerindeki zaman saatinin rölesine kontak çıkışına seri olarak saate göre iki oda termostatından biri ve yine seri olarak bir dış hava termostatı koymayı planlıyorum. Bir zaman rölesi ile gece saat 24 e kadar bir termostatı, gece 24 den sabah saat 6 ya kadar da diğer termostatı devreye alacak. Lakin bu şekilde çalışabilen bir zaman saati bulamadım. Yardımlarınızı bekliyorum.
Diğer yandan termostatlar kazana çok uzak oalcağından dolayı, acaba kazan üstündeki zaman saatine direk seri bağlamak yerine bir röle (2 nolu parça) yardımıylamı dahil etmeliyim. bilemedim. Kablo uzunlukları kaynaklı direnç v.b. sıkıntılar olmasın diye.

Ne olur ne olmaz, mesela kazanın çalışmadığı saatlerde kazan sıcaklığı 5 derecenin altına düştüğünde kazanı devreye alıp, donmaları önleyecek bir gazlı termostat (8 numaralı).

Kazan sıcaklığı 30 derecenin üstüne çıktığında sirkülasyon pompasını kontaktör yardımıyla devreye alacak ve böylece pompanın sürekli çalışarak hem gereksiz elektrik hem de ömrünü tüketmesini engelleyen termostat (9 numaralı). Ve bu termostatın arızalanması ihtimaline karşın 35-40 dereceye ayarlı bir diğer gazlı termostat (10 numaralı). Bu gazlı termostatların sipiral ucları, kazanın kendi termostat spiral ucuyla aynı yere yerleştirilecek. Bu özellik kazan ömrü açısından da önemli, kazan içinde yanan gazın yoğunlaşıp asit üreterek çürümeyi önlemesi için, pompa çalışmadan kazanın ısıtılması ve kritik değer olan 60-70 dereceye ulaşması lazım. Su sirkülasyonu yokken termostat sipiral ucunun bağlandığı noktaya sıcaklığın gecikmeli ulaşmasındn dolayı, pompayı kontrol eden termostatlar 30 dereceyi gördüğünde, kazan suyu sıcaklığı 60-70 dereceye varmış oluyor. Test edildi. Kazanlara takılan ekopaneller de böyle çalışmakta. Neden eko panel taktırmıyorsun derseniz oldukça maliyetli.

Bir de pompaları her 12 saate bir 1 dakk çalıştıracak bir ekipmana (11 numaralı) ihtiyacım var. Kazan kapatıldığnda pompanın tortularla sıkışmaması için.

Not: Kazanın üstünde aşırı basınça karşı emniyet ventilleri bulunmktadır.

Resimdeki numaralardan kastım:
1. Zaman Saati
2. Röle
3. Düşük AC volt değerli trafo
4. 1 giriş iki çıkışlı (iki konumlumu demek oluyor bilemedim) zaman saati. Belirtilen saatlerde bir termostatı, yoksa diğer termostatı evreye alacak.
5. oda termostatı 0-40 derece
6. oda termostatı 0-40 derece
7. Dış ortam termostatı 0-40 derece yada daha düşük değerli olabilir.
8. Gazlı termostat, 0-40 derece ya da daha düşük
9. Gazlı termostat, 0-40 derece
10. Gazlı termostat, 0-40 derece
11. Her 12 saatte bir kontak kapayan ve 1 dakika tutan bir cihaz. (zaman aralıkları ayarlanabilen de olabilir)
12. Pompanın termiklerine bağlı trifaz kontaktör.

Bu sistemin düzgün çalışması için fikirlerini ve özelliklede nerede hangi özellikte hangi parçayı kullanacağım konusunda yardımlarınızı bekliyorum. Anlatamadığım yer olmuşsa sorabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Foruma erişim olmadığı zamanlarda bende biraz daha araştırma yaptım, yukarıda bahsettiğim iç oda sıcaklığıı ayarlayan termostatların devresi yerine kablosuz programlanabilir oda termostatı kullanacağım. Böylece hem zamana göre hem sıcaklığa göre çalışma sağlıyabileceğimi düşünüyorum. kullanmayaı düşündüğüm General HT 300 yada General ABR 300 kablosuz termostat. Yalnız tarmostat alıcısı ile kazan arası kablosu 30m uzunlukta olacak, inş direnç v.s. nedenlerle sorun çıkarmaz. Eğer sorun çıkarırsa termostatın kablosuz alıcısı içindeki röleyi devreden ayırıp kazanın yanına aynı kabloyla uzatmayı düşünüyorum.

İlginiz ve değerli fikirleriniz için şimdiden teşekkürler
 
Son düzenleme:
hayırlı bayramlar mesleğım değıl baştan belırteyım geçen bır yerde gordum her dairede kablosuz termometre konuluyor kazan daıresıne geliyor bilgiler hangı daıre kaç kalorı sicaklik isi harcamış tıpkı elektrık sayacı gıbı kayıt edıyor bu cihazın adını unuttum böyle bır cihaz var hemde merkezı ısıtma olan yerlerde kullanılması gewreken bır cıhaz bazı daıreler kapıyı pencereyı açıyor isi dişarı gıdıyor bazı daıreler ısınamıyor bu haksızlığın onune geçmek için yapılmış bır cihaz aynı yere haftaya yıne gıdeceğım bende iş yapıyorum oğrenebılırım cihazın tam özelliği fıyatı araştırılsa piyasada da var çünkü hemde türk mali
 
İlginiz için teşekkürler. Bahsettiğiniz sistem büyük ihtimalle pay ölçer sistemi. Bu sistemin kurulumu ve işletim maliyetleri, iddia ettiği tasarrufdan daha çok. Yeterli teknik alt yapısı v.s. yok. Bu nedenle bu sistemi istemiyoruz.
 
Yukarıda berttiğim sistemi kurduk, şu anda kararlı bir şekilde çalışmaktadır...
 
Merhaba,kurduğunuz sistem ile ayrıntılı bilgi verebilirmisiniz, benzeri bir sistem kurmak istiyorum.
Saygılar . . .
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,263
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst