S7-200 PLC UYGULAMA SORULARI

semsekci

Üye
Katılım
21 Ocak 2012
Mesajlar
9
Puanları
1
merhaba arkadaşlar aşağıdaki soruların çözümlerini micro win programında ladder yöntemiyle çözmeye yardım edebilirmisiniz ?

UYGULAMA 1 :

İLERİ START BUTONUNA BASILDIĞINDA MOTOR İLERİ YÖNDE, GERİ START BUTONUNA BASILDIĞINDA MOTOR GERİ YÖNDE DÖNECEKTİR. STOP BUTONU TÜM SİSTEMİ DURDURACAKTIR. İLERİ VE GERİ DÖNME ELEKTRİKSEL KİLİTLEME YÖNTEMİ İLE YAPILACAKTIR.

UYGULAMA 2 :

START BUTONUNA BASILDIĞINDA 1.MOTOR VE 2.MOTOR ÇALIŞACAKTIR. START'DAN ELİMİZİ ÇEKTİĞİMİZDE 1.MOTOR DURACAK 2.MOTOR ÇALIŞMASINA DEVAM EDECEKTİR. STOP BUTONU SİSTEMİ OTOMATİK OLARAK DURDURACAKTIR.

UYGULAMA 3 :

1.START BUTONUNA BASILDIĞINDA 1.MOTOR ÇALIŞACAKTIR. 2.START BUTONUNA BASILDIĞINDA EĞER 1.MOTOR ÇALIŞIYORSA 2.MOTOR ÇALIŞACAKTIR. 3.START BUTONUNA BASILDIĞINDA 1. VE 2. MOTOR DURACAK 3.MOTOR ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAKTIR. STOP BUTONUNA BASILDIĞINDA VEYA MOTORLARIN AŞIRI AKIM RÖLELERİ ATTIĞINDA SİSTEM OTOMATİK OLARAK DURACAKTIR.

UYGULAMA 4 :

START BUTONUNA BASILDIĞINDA MOTOR ÇALIŞACAKTIR. START BUTONUNA 2.KEZ BASILDIĞINDA MOTOR DURACAKTIR. SİSTEM PERİYODİK OLARAK ÇALIŞACAKTIR.

UYGULAMA 5 :

STARTA BASILDIĞINDA 1.MOTOR VE 2.MOTOR ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAKTIR. START BUTONUNDAN ELİMİZİ ÇEKTİĞİMİZDE 2.MOTOR DURACAK 1.MOTOR ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKTİR. STOP BUTONUNA BASILDIĞINDA 1.MOTOR DURACAK ELİMİZİ STOP BUTONUNDAN ÇEKTİĞİMİZDE 3.MOTOR ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAK VE 5 SANİYE SONRA KENDİLİĞİNDEN DURACAKTIR.

UYGULAMA 6 :

ÜÇ FAZLI BİR ASENKRON MOTOR PERİYODİK OLARAK İLERİ VE GERİ YÖNDE ÇALIŞACAKTIR. START BUTONUNA BASILDIĞINDA MOTOR İLERİ YÖNDE ÇALIŞACAK 6 SANİYE SONRA OTOMATİK DURACAKTIR. 3 SANİYE BEKLEDİKTEN SONRA GERİ YÖNDE ÇALIŞACAKTIR. 6 SANİYE ÇALIŞTIKTAN SONRA DURACAKTIR. 2 SANİYE BEKLEDİKTEN SONRA İLERİ YÖNDE ÇALIŞACAK VE İŞLEM PERİYODİK OLARAK STOP BUTONUNA BASILINCAYA KADAR DEVAM EDECEKTİR.

UYGULAMA 7 :

ÜÇ FAZLI İKİ ASENKRON MOTOR AŞAĞIDAKİ ESASLARA GÖRE YOL ALACAKTIR;
START BUTONUNA BASILDIĞINDA HER İKİ MOTORDA ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAKTIR.
10 SANİYE SONRA HER İKİ MOTORDA DURACAKTIR.
5 SANİYE SONRA İKİNCİ MOTOR TERS YÖNDE ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAKTIR.
10 SANİYE SONRA İKİNCİ MOTORDA DURACAKTIR.
SİSTEM STOP BUTONUNA BASILDIĞINDA VEYA MOTORLARIN AŞIRI AKIM RÖLESİ ATTIĞINDA DURACAKTIR.

UYGULAMA 8 :

ÜÇ ADET ASENKRON MOTOR AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE ÇALIŞACAKTIR;
START BUTONUNA BASILDIĞINDA 1.MOTOR HEMEN, 2.MOTOR 6 SANİYE SONRA ÇALIŞACAKTIR.
2.MOTOR ÇALIŞTIKTAN 4 SANİYE SONRA 3.MOTOR ÇALIŞACAK AYNI ANDA 2.MOTOR DURACAKTIR.
MOTORLARIN AŞIRI AKIM RÖLELERİ ATTIĞINDA SİSTEM DURACAKTIR.

UYGULAMA 9 :

ÜÇ ADET ASENKRON MOTOR BİR ADET START BUTONUYLA AŞAĞIDAKİ GİBİ ÇALIŞTIRILACAKTIR;
STARTA BASTIĞIMIZDA 1.MOTOR ÇALIŞMAYA BAŞLAYACATIR.
STARTA 2. KEZ BASTIĞIMIZDA 2.MOTOR ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAKTIR.
STARTA 3. KEZ BASTIĞIMIZDA 3.MOTOR ÇALIŞMAYA BAŞLAYACAKTIR.
STARTA 4. KEZ BASTIĞIMIZDA MOTORLARIN HEPSİ DURACAKTIR.
STARTA 5. KEZ BASILDIĞINDA İŞLEM TEKRAR BAŞA DÖNECEKTİR.



UYGULAMA 10 :

START BUTONUNA BASILDIĞINDA 3 SANİYE 1.MOTOR ÇALIŞACAKTIR. 3 SANİYE SONUNDA 2. MOTOR VE 3.MOTOR DEVREYE GİRECEKTİR 2 SANİYE BİRLİKTE ÇALIŞTIKTAN SONRA DURACAKTIR. 1.MOTOR 3 SANİYE DEVREYE GİRİP 3 SANİYE SONUNDA 3.MOTOR DA 2 SANİYE ÇALIŞIP DURACAKTIR. SİSTEM PERİYODİK OLARAK DEVAM EDECEKTİR. STOP BUTONU SİSTEMİ OTOMATİK OLARAK DURDURACAKTIR. PROBLEM SAYICI İLE YAPILACAKTIR.

UYGULAMA 11 :

START BUTONUNA BASILDIĞINDA 3 SANİYE 1.MOTOR ÇALIŞACAKTIR. 3 SANİYE SONUNDA 2.MOTOR VE 3.MOTOR DEVREYE GİRECEKTİR. 2 SANİYE BİRLİKTE ÇALIŞTIKTAN SONRA DURACAKTIR. SİSTEM PERİYODİK OLARAK DEVAM EDECEKTİR. ÇIKIŞLARA BİLGİ MOVE KOMUTU İLE AKTARILACAKTIR.

UYGULAMA 12 :

CUMHURİYET YAZISI 1 SANİYE ARALIKLARLA SOLDAN SAĞA DOĞRU TEK TEK YAZILACAKTIR. DAHA SONRA SAĞDAN SOLA DOĞRU 1 SANİYE ARALIKLARLA SİLİNECEKTİR.

UYGULAMA 13 :

BİR SERANIN SICAKLIĞI 15 İLE 25 SANTİGRAD DERECE ARALIĞINDA TUTULMAK İSTENİYOR. SERANIN İÇİNDEKİ PT100 SICAKLIK SENSÖRÜ 0-10 V , 0-150 SANTİGRAD DERECE ALGILAMA YAPABİLİYOR. EĞER İÇERDEKİ SICAKLIK 25 SANTİGRAD DERECENİN ÜZERİNE ÇIKARSA SERANIN CAMINI AÇAN Q0.0 PİSTONU DEVREYE GİRECEKTİR. EĞER 30 SANTİGRAD DERECE ÜZERİNE ÇIKARSA Q0.1 FAN MOTORU ÇALIŞARAK HAVALANDIRMAYI ARTIRACAKTIR. EĞER İÇERİDEKİ SICAKLIK 15 SANTİGRAD DERECE ALTINA DÜŞERSE Q0.2 İLE ISITICI DEVREYE GİRECEKTİR. 15 SANTİGRAD DERECE ÜZERİNE ÇIKINCA DEVREDEN ÇIKACAKTIR.

UYGULAMA 14 :

BİR TÜNELDEKİ KARBONDİOKSİT GAZI ORANINA GÖRE HAVALANDIRMA YAPILACAKTIR. TÜNELİN ORTASINDAKİ KARBONDİOKSİT GAZI SENSÖRÜ 0-10V %100 KARBONDİOKSİT GÖSTERMEKTEDİR. KARBONDİOKSİT MİKTARI %10 OLDUĞUNDA 1 VE 5 NOLU MOTORLAR ÇALIŞACAKTIR. KARBONDİOKSİT MİKTARI %25 OLDUĞUNDA M3 MOTORU DEVREYE GİRECEKTİR. KARBONDİOKSİT MİKTARI %40 OLDUĞUNDA TÜM MOTORLAR DEVREYE GİRECEKTİR. KARBONDİOKSİT MİKTARI %50 OLDUĞUNDA TÜNELİN GİRİŞ LAMBASI Q0.7 KIRMIZI YANARAK TÜNELE GİRİŞİ KAPATACAKTIR.

UYGULAMA 15 :

BİR ODANIN SICAKLIĞI FANIN HIZ AYARI İLE YAPILMAK İSTENMEKTEDİR. ORTAMIN SICAKLIĞI 20 SANTİGRAD DERECENİN ALTINDA İKEN HİÇ BİRŞEY ÇALIŞMAYACAKTIR. 20 SANTİGRAD DERECE ÜZERİNE ÇIKTIĞINDA FAN MOTORU DEVREYE GİRECEKTİR. SICAKLIK ARTTIKÇA FANIN HIZI ARTACAK VE ORTAMIN SICAKLIĞINI DÜŞÜRECEKTİR. AC SÜRÜCÜNÜN START SİNYALİ İÇİN Q0.0 ÇIKIŞI KULLANILACAKTIR.

UYGULAMA 16 :

X = (2.Y + 3.Z) / K VERİLEN DEĞERLERE GÖRE YUKARIDAKİ İŞLEMİ YAPARAK X'i BULAN PROGRAM.

Y=4 Z=16 K=3 BÖLME İŞLEMİ KALANLI İSE KALAN VE BÖLÜM OLARAK AYRI ALANLARA YAZ.

UYGULAMA 17 :

GERÇEK ZAMAN SAATİ UYGULAMASI

UYGULAMA 18 :

SICAKLIK DEĞİŞİMİ UYGULAMASI - PANEL İLE BİRLİKTE

UYGULAMA 19: START BUTONU İLE KAPI KİLİTLENİYO FAN VE REZİSTANS DEVREYE GİREREK 200 C DERECEDEN SONRA REZİSTANS DEVREDEN ÇIKACAK 185 C DERECEYE DÜŞTÜĞÜNDE REZİSTANS TEKRAR DEVREYE GİRECEK STOP BUTONUNA BASILINCA REZİSTANS DEVREDEN ÇIKIYOR STOPTAN SONRA EGSOZ FANLARI KESİK KESİK (10SN AÇ 3SN KAPA) DEVREYE GİRİYOR.1OO C DERECENİN ALTINDA İSE SİRKULASYON FANI DEVREDEN ÇIKIYO KAPI KİLİTLERİ AÇIYOR.KAPI KİLİDİ AÇILDIĞINDA EGSOZ (0-10 VOLT O-500 C DERECE SENSÖRÜN DEĞERİ) X=13106 (200 C DERECE) Y= 12122 (185 C DERECE) Z=6553 (100 C DERECE)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,889
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst