Matematik dehası 1 milyon doları reddetti

elektronikmuh

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
13 Ocak 2007
Mesajlar
2,235
Puanları
1,866
Yaş
47
100323-perelman.widec.jpg

Matematikteki en zor problemlerden birini çözen "dünyanın en zeki adamı" olduğu söylenen Rus matematikçi, 1 milyon dolarlık ödülü elinin tersiyle itti.

Petersburg'da küçük bir dairede oturan 44 yaşındaki Dr. Grigory Perelman, kapı aralığından yaptığı açıklamada, parayı istemediğini belirterek, "Ben istediğimi aldım" dedi.

Ödül Perelman'a, ABD'deki Clay Mathematics Institute tarafından, matematikçilerin kafasını yüzyıldır yoran Poincaré Sanısı olarak adlandırılan problemi çözdüğü için verildi.

Matematik dahisi, 4 yıl önce de Uluslararası Matematik Birliği tarafından verilen ödülü, "Para veya ün beni ilgilendirmiyor. Hayvanat bahçesindeki bir hayvan gibi sergilenmek istemiyorum. Matematik kahramanı değilim. O kadar da başarılı değilim, bu yüzden herkesin gözünü bana dikmesini istemiyorum" diyerek reddetmişti.

Perelman, Steklov Matematik Enstitüsü'nde çalıştığı 2002 yılında, 7 matematik muammasından biri olan söz konusu problemi çözdüğü iddiasıyla çözümleri internette yayınlamaya başlamıştı.

Yapılan titiz sağlamalarla çözümün doğru olduğu tespit edildi. Problemin, kainatın biçiminin saptanmasında yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Kaynak:ntvmsnbc

Daha fazla bilgi için:
https://www.matematiktutkusu.com/guncel/18-poincare-sanisi-problemi-ispati-nedir.html
 
Adam 2002 de çözümü yaptı, ancak çözümü anlıyabilecek matematikçi olmadığı için, 7-8 yılda doğruymuş noktasına geldiler, bu da tekrar gösterdiki, karşıdakinin anlıyabildiği kadar zekisinsir...
 
Adam 2002 de çözümü yaptı, ancak çözümü anlıyabilecek matematikçi olmadığı için, 7-8 yılda doğruymuş noktasına geldiler, bu da tekrar gösterdiki, karşıdakinin anlıyabildiği kadar zekisinsir...

sonuna kadar katılıyorum sana birde bu adam o kadar da zeki değilmiş anlaşılan eğer kafası biraz çalışsa alırdı o parayı :p
 
parayla kafanın çalışması hakkında bir ilişki yok, belliki adam hepimizin geçtiği yollardan geçmemiş, adam sayılarla, formüllerle mutlu/tatmin oluyorsa paraya ihtiyacı yoktur.
 
yaa ben soruyu alamadım ama belki ben çözerdim soruyu bulsaydım ;;)) helal olsun adama elinden öpmek gerekir.
 
Bugun internete,haberle ilgili yeni bilgiler geçti.

1 milyon dolarlık ödülden vazgeçmemiş

Dünyanın en zor matematik problemlerinden birini çözen 44 yaşındaki Rus matematikçi Dr. Grigory Perelman’ın, bu başarısı nedeniyle kendisine sunulan 1 milyon dolarlık ödülden vazgeçmediği bildirildi.
“Dünyanın en zeki adamı” olarak kabul edilen ve Rusya’nın ikinci büyük kenti St. Petersburg’da, bakımsız bir evde yaşayan Perelman’ın ödülü reddettiği haberlerinin gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.
Rus internet haber portalı “Lifenews”, “Perelman ödülü yavaş yavaş düşünmeye başladı” başlığıyla verilen haberde, daha önce ödülü almak istemediğini açıklayan Perelman’ın bu konuda henüz son kararını vermediğini söylediği ifade edildi.
Perelman’ın, kendisini arayan gazetecilere, ödül konusunda son kararını vermediğini belirterek, “Bu konudaki nihai kararı verdiğimde bunu ilk olarak Clay Matematik Enstitüsüne bildireceğim” dediği kaydedildi.
Rusya Matematik Enstitüsünden 2005 yılında ayrıldıktan sonra bilim insanı annesiyle kaldığı evinden pek çıkmayan Perelman, hayatını annesinin emeklilik maaşı ve özel derslerden elde ettiği gelirle sürdürüyor.
100 yıldır matematikçilerin çözemediği Poincare Varsayımı problemini çözen Perelman, çözümü de internette yayımlamıştı.
ABD’deki Clay Matematik Enstitüsünün koyduğu 1 milyon dolarlık ödülü önce reddeden Perelman, “Meşhur olmak istemiyorum. Kahraman falan değilim” demişti.
Perelman’ın komşusu Vera Petrovna da gazetecilere daha önce yaptığı açıklamada, “Bir kere dairesine girdim ve şoke oldum. Sadece bir masası, bir klozeti ve daha önceki oturanlar tarafından bırakılmış kirli bir yatağı vardı. Apartmandaki hamam böceklerinden kurtulmaya çalışıyoruz, ama onun dairesinde saklanıyorlar” diye konuşmuştu.
Perelman’ın yaptığı çözümün, evrenin şeklinin belirlenmesine yardımcı olabileceği kaydediliyor

ALINTI
 
Parayı alıcağını söyleyerek, doğru yoluda buldu...sonunda,
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,725
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst