Mach3'te motor kalibrasyonu

sayın suat_korkmaz , dediğiniz gibi eksenlerim malesef yazdıklarınız ile tamamen ters bunu gördüğüm eksen gorsellerini yanlış yorumlamak olarak diyip kendimi avutuyorum :) Bende x ekseni olan yerde y, y olan yerde x var yani birtek z ekseni doğru yere takmışım :) cevap için çok teşekkür ederim suat_korkmaz.
Hazır yakalamışken birşey daha sorabilirmiyim size , ben tezgahı yaparken 45*90 ağır sigma profil kullandım fakat 7075 serisi alüminyum işlerken titreşim çok oluyor bunun sebebi ne olabilir acaba yada ne gibi bir önlem almam gerek? Teşekkürler Efendim..
 
Vallahi, titreşim bir çok sebeple olabilir. Makinenin aksamının düzgün ve rijit olduğunu kabul edersek;
1- Parça tablaya düzgün bağlanmamışsa kabul edilebilir olan titreşim kabul edilemez biçimde artar. Parça büyükse bir kaç yerden güzelce tablaya bağlanmalı.
2- İş milinin devri çok hızlı veya çok yavaş olabilir.
3- Eksenlerin hızı da fazla veya az olabilir.
4- Kesme sıvısı kullanıldığında titreşimin azaldığını tecrübe ettim. Hep kullanıyorum (etrafı çok batırıyor ama). Denenebilir.

Yukarıda "kabul edilebilir titreşim" derken şundan bahsediyordum: alüminyum kesmek için makine yaparken, alüminyumdan daha sert bir malzeme kullanmak lazım. Çelik gibi.

Neticede çözüm, belki makineyi (alt gövdeyi yani) ağırlaştırmak olabilir fakat bunun pek yapılmış örneğini görmedik. Bir süre önce yabancı forumlarda makinedeki sigma profillerin kanallarını epoksi-granit ile dolduran birisi vardı. Ne kadar işe yaradığını bilmiyorum. Tahminen biraz iyileşme olmuştur ama çok şey beklememek lazım. Bir de alt gövde eğer tezgah/masa üstünde serbest duruyorsa ufak işkenceler kullanarak 4 taraftan masaya sıkarak sabitlemek bir nebze işe yarayabilir.

İşin özü, sigma profilden CNC ancak bu kadar oluyor.
 
Emeğine sağlık uzun uzun yazmışsın çok teşekkür ederim suat_korkmaz.
Biraz önce sipariş geçtim aynı profillerden atki şeklinde ilave yapmayı deneyerek hem agirlastirmak hemde belki Bi nebze rijitligi arttırmak gibi iyileştirme deneyeceğim...tekrar tekrar çok teşekkür ederim bilgiler için
 

Forum istatistikleri

Konular
128,354
Mesajlar
916,961
Kullanıcılar
450,212
Son üye
salamakas

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst