MAİNTUNA marka mini elektrikli fırının tamiri

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Selamlar arkadaşlar.Başımdan dün sabah geçen bir tamir olayını,detayıyla da anlatmaya çalışayım.

2000 yılından Milliyet gazetesinden kuponla alınan,P.R.C. malı MAİNTUNA markalı bir fırın,poğaça,simit,kandil simiti,vb.ısıtılırken,dün sabah ansızın rezistansları kendiliğinden çalışmaz hale geldi.Mini fırını binbir zorlukla (Çünkü vidaları ne düz,ne de yıldız,iki tarafından ince yarıkları olan ilginç tür vidaydı) açabildim.Neyseki iki tarafından da zor da olsa kapaklarını açabilmiştim.

İŞLEM BASAMAKLARI:

1.Topraklı prizle takılı iken diğer prizlerde de denemiştim,maalesef hiç çalışmıyordu.Topraklı fişi kablosuyla öncelikle fırından ayırdım.İki ucunu da fiş uçlarına probu tek tek değdirmek suretiyle,kablo kopukluğu ihtimaline karşı kontrol ettim.Toprak kablosu da dahil üç kablo da (Faz,nötr,toprak) sesli omajda sağlam netice verdi.

2.İkinci şüphelendiğim parça (Ünite) devreye seri bağlı giren timer (Mekanik zamanlama saati) idi.Kablo tutucuları çekip ayırdığım timer'ı sesli omajla ölçtüm,o da son derece sağlıklıydı,yani elimle kurduğum anda bir omajı vardı.Açık devre değildi.

3.Son şüphelendiğim ve bozulmasını istemediğim ünite,birbirine seri bağlı olan 300*2=600 watt.lık rezistanstı.Kuvars cam tüp içine alarak ömrünü uzatmayı düşünmüşlerdi.İki rezistansın birbirine bağlı uçlarını penseyle ayırdım ve omajını ölçmeye başladım.Bir tanesinde hiç omaj yoktu,sonsuz omajlıydı.Diğer rezistans belirli bir sayıyı kısa bir an yanıp sönerek göstermişti.Yani birinde hayat (Ümit) belirtisi görülmüştü.Bunun üzerine ikinci rezistansı fırın gövdesinden ayırıp iyice kontrol etmeye karar vermiştim.

Rezistans sökülüp de fırın gövdesine baş kısımlarından tespit eden reflakter(Isıya dayanklı olan rezistans ucu) başlığın birini çektiğimde,rezistans bağlantısının eriyip kopmuş olduğu görüldü.Kuvars tüp içindeki rezistansın bir ucunu hafifçe çekip,ucunu ısıya dayanıklı kabloyu sıyırıp bağladıktan sonra,metal bir parçayla sıkıştırıp iyice de tespit ettim.Başlık kısmını geçirip diğer rezsstansla elektrik prizine bağlayıp 220 volt ac.'yi verdim.Hafif bir cızırtı eşliğinde 2 seri rezistans mükemmel de çalışıyordu.Diğer rezistans zaten yanıp sönme şeklinde bir omajının olduğunu bana göstermişti,onun için ona hiç bakmamış,yani sağlam olarak onu kabul etmiştim.

Olumlu neticeyi yaptğım küçük bir testle de almıştım,sırada parçaları toplama işi vardı.Seri bağlı rezistansları yine orijinalindeki gibi ısıya dayanıklı kablolarıyla bağlayıp,yeniden yapılan kablo bağlantı yerlerini,küçük metal parçalar arasına alıp ezmiştim.Üzerlerine kendilerinde yine orijinal olarak olan,kapama keplerini de geçirip iyice kapatmıştım.Topraklı fişi kablosuyla birlikte önce gövdeye şasi (Toprak hattı) bağlantı vidasını,kordondaki toprak kablosuyla vidalayıp bağlayarak,daha sonra da diğer rezistansın seri bağlı olan bir ucunu,220 volt ac.nin bir kablosuna,diğer ucunu ise timer'a seri bağlantı sağlayan kablo tutucu başlarını geçirmek suretiyle,oradan çıkan ucu da,yine seri bağlı rezistansın diğer elektrik giriş ucuna bağlayarak,elektrik devresini yine eski haline dönüştürmüştüm.İki taraftaki fırın gövde kapaklarını,yandan kapatarak son kontrol için tekrar topraklı fişini prize takmıştım.Kontroller tamamlanmıştı.Buraya kadar da bir aksaklık görülmemişti,mini fırın hizmete hazır halde yine kullanılabilirdi.Bir tamir macerası da burada,bu şekilde sona ermişti.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Elinize sağlık güzel sürükleyici anlatım için ayrıca teşekkürler. eee artık gelsin börekler simitler :D Önümüzdeki tamiratlara bakacağız artık.
 
Seri bağlantıda yeterli ısıya ulaşamayan bir fırın için ne yapılmalı? Elimde 2000watlık 2 rezistansı seri bağlı bir fırın var bunlar seri bağlanınca güç 1000watta düşüyor ama fırın yeterince iyi ısıtmıyor ve tam pişirmiyor. rezistansaları kontrol ettim tek tek çalıştırdım sorun yok. bu fırının yola gelmesi için en mantıklı yol nedir? bir tane 1000lik bir tane de 500lük rezistans paralel bağlı olarak çalışsa daha iyi olur mu mesela?
 
Yine en mantıklısı kendi (orijinal) rezistanslarıyla ve en doğru (Orijinalindeki iç) bağlantı şekliyle yani orijinalinde seri veya paralelse ayni şekliyle) çalıştırmaktır. Yeterince ısıtamadığını söylediğiniz ve ısıtma (kontrol) amaçlı denediğiniz rezistansların telleri zamanla çok eskiyerek eski watt değerlerini belirli oranlarda kaybetmiş veya fırın üzerinde yazan 2000 watt değerini tam olarak verememiş olabilir. Rezistansları 220 volt (normal Şebeke akımı ile mi) yoksa bunları kendi aralarında seri bağlayarak (açıkta çalışırken mi) kontrol ettiniz? Kolay gelsin.
 
Yine en mantıklısı kendi (orijinal) rezistanslarıyla ve en doğru (Orijinalindeki iç) bağlantı şekliyle yani orijinalinde seri veya paralelse ayni şekliyle) çalıştırmaktır. Yeterince ısıtamadığını söylediğiniz ve ısıtma (kontrol) amaçlı denediğiniz rezistansların telleri zamanla çok eskiyerek eski watt değerlerini belirli oranlarda kaybetmiş veya fırın üzerinde yazan 2000 watt değerini tam olarak verememiş olabilir. Rezistansları 220 volt (normal şebeke akımı ile mi) yoksa bunları kendi aralarında seri bağlayarak (açıkta çalışırken mi) kontrol ettiniz? Kolay gelsin.

Öncelikle vakit ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederim. Rezistansları ayrı ayrı çalıştırdığımda nar gibi kızarıyorlar. Yani çalışmalarında problem yok ikisi de sağlam. Multimetreyle ölçüğümde alt yaklaşık 24 küsür ohm üst 23 küsür civarı geliyor. rezistanların 2000watt oldukları üstlerinde de yazıyor.Ayrı ayrı 220 volt verek denedim çalışıyorlar ama seri bağlıyken de alt ve üst ısınıyor ama fırın malesef keki bile yeterince iyi pişiremiyor ala çiğli kalıyor. Netten araştırdığımda aynı fırından benzer şikayeti olanları gördüm yani ısı yetmiyor gibi geliyor bana. Ne yapsam?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,146
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst