Müzik Ritmine göre yanıp sönen led. yardım

Katılım
13 Ocak 2012
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
43
tip 31 le yapılan basit ve kolay olan bi devre ama neden se bir türlü çalıştıramıyorum. elektronikçi bana tip41 verdi bu tip 31 den daha iyi dedi. :confused: sorun tip41 kullandıgım için olabilir mi?

c0wm4.gif
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/tip31-yerine-tip41c.55124/

forumda benzer belki aynı konu bu linkte biraz tartışılmış bakmanızın faydası olabilir. Devre basit ama eğer tecrübeniz yoksa bazı hatalar yapmış olma ihtimaliniz var ben aklıma gelen birkaç hususu söyleyeyim. Kullandığınız ledlerin artı eksilerini doğru belirleyip şekilde gözterildiği gibi birbirine bağlayın, eğer birini ters taksanız devre çalışmaz, lede baktığınızda içinde ışık veren kısımda biri büyük biri küçük kısım vardır bunlardan küçük olanı artıdır buna bakarak veya yeni aldığınız ledlerde bağlantı bacağı uzun olanartı bacaktır, veya 1 kiloohm gibi bir dirençle elinizdeki 12 volt kaynağa ledi bağlayarak artı eksi bacaklarını tayin edebilirsiniz. Bunun yanında müzik çalardan kulaklıkla sesi alırken kullandığınız jaklı kulaklık kablosunu sıyırdığınızda genelde 3 tane tel grubu çıkar bunlar genelde kırmızı yeşil ve bakır gibi sarı renkte olurlar bunlardan bakır gibi sarı renkte olanı resimde ground yazan yere yani eksiye bağlanacak diğre ikisi birbirine bağlanıp şekilde gösterilen transistörün en soldaki bacağına yani 1 nolu bacağa bağlanacak, bu bağlantıları yapmadan önce şunada dikkat edin kulaklık kabloları vernik kaplıdırlar yani yalıtkandırlar hafif yakıp maket bıçağı ile üzerini sıyırmanız lazım. Tip31 veya tip41 kullanmanız farketmez, eğer 12 volt kaynak değilde 9 volt pil kullanıyorsanız 3 tane led bağlayın veya 4 tane kırmızı veya yeşil led kullanın, beyaz ve mavi ledler daha yüksek gerilimle çalışırlar. Bunların haricinde bu devre çok dandik bir devre dediklerimi yapıpta sonuç alamazsanız boşuna bununla uğraşmayın transistörlerin temellerini öğrenip kaliteli güzel bir vumetre yapabilirsiniz.
 
Arkadaşım öncelikle merhaba vumetre yapacaksan transistörle falan uğraşma LM3915 al bi tane stereo vumetre yap entegrede pahalı bir şey değil 3-4tl falan
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,725
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst