Müstakil ev eski ana pano düzenlemesi hakkında

aresugur29

Üye
Katılım
12 Eki 2012
Mesajlar
6
Puanları
1
Merhabalar Ustalar.

pano düzenleme ile ilgili görüş ve önerilerinize ihtiyacım var

Müstakil iki katlı bir binamız var ve bu binaya üçüncü kat olarak çatı katı yapıyoruz çatı katının iç elektrik tesisatı yönetmeliğe göre düzenleyip bizzat kendim çektim. ancak iş abonelik olayına girince binada iskan (oturma izni) belgesi olmadığı için firma abonelik vermiyor . Bende merdiven otomatiği projesi üzerinden başvuru başvuru yapayım dedim ancak onunda olup olmayacağı muallakta Bu yüzden son çare alt kat ile elektriği ortak kullanma kararı aldık ve ona göre gerekli hesaplamaları yaparak bina içi sigorta vs ayarladım, son olarak ana panoya geldiğimde is bina yapılırken elektrik tesisatını çeken ustanın yediği naneleri gördüm ve şimdi düzeltmek zorundayım. Olay şu ekteki resimlerde göreceğiniz üzere Ana kolan hattı ile üç ayrı faz gelmesine rağmen 3 lü kesici sigortadan 1 faz alınmış ve o bir faz kaçak akım rölesi üzerine şönt yapılarak 2 ayrı giriş gibi girilmiş aslında tek giriş olmasına rağmen 2 ayrı çıkışı saatlere ayrı sigortalar ile verilmiş (sigortalardan biri c40 diğeri b40) baştan salma iş yapılmış hatta alt katta topraklama bile sadece mutfakta var diğer yerlerde malesef yok. ben şimdilik orta kat ve çatı katı ortak kullanım olmak üzere panoyu düzenlemek istiyorum . daha sonrada en alt katın iç tesisatını düzenleyeceğim gerekli yerlere toprak hattını çekeceğim . resimlerdeki pano düzenlemesi uygun olur mu? ilerde üçün saat aboneliği alırsam diye kolay olması açısından düzenledim. toprak ve nötr hattı tüm binada ortak olacak 1 katın fazı ayrı 2. ve .3 kat aynı faz yani aynı saatten ortak beslemeli olacak . ana pano 3. kat daire içi panao mesafesi 8 metre bu yüzden faz ve nötr hattı nya 6 kablo kullanacağım toprak hattında ise nya 4 boruya sığmaz ise toprak hattı nya 2.5mm olabilir.

görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • ESKİ PANO PLANI.jpg
    ESKİ PANO PLANI.jpg
    93.4 KB · Görüntüleme: 137
  • IMG-20200513-WA0007.jpg
    IMG-20200513-WA0007.jpg
    151.5 KB · Görüntüleme: 118
  • yeni pano.jpg
    yeni pano.jpg
    146.7 KB · Görüntüleme: 115
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
şema elk.png


 
İskan ve abonelik ne olur bilmem..
bu harika! tesisat ve bina hangi sene yapıldı... köy kasaba şehir?
3. fazı da 3. kat için kullanabilirsiniz..
 
İskan ve abonelik ne olur bilmem..
bu harika! tesisat ve bina hangi sene yapıldı... köy kasaba şehir?
3. fazı da 3. kat için kullanabilirsiniz..
1. kat tesisatı 20 yıllık dolayısı ile 1. katın fazını ve saati geçicide olsa kullanmak pek mümkün değil. 2 kat ise 13 yıllık topraklaması flan tam içeride birkaç sigorta değişecek o kadar. ancak 3. kat daha yeni faliyete geçecek ancak geçmiş imar barışını kaçırdığımız için üçüncü kata iskan belgesi yok . belki merdiven otomatiği adı altında abonelik alabiliriz. Abonelik alamazsak devreye ortak kullanım planı girecek. oda paylaştığım gibi olacak. zaten orta kat ve çatı katının aynı anda gündelik güç tüketimi (2 buz dolabı, 2, çamaşır makinesi + 4 lamba + 2 tv+ 2 masa üstü pc ve 1 ütü var sayarsak toplam 7000 watt geçmez) kısaca 2.ve3 kat dublex kullanım olacak . zaten suyu ortak kullanacağız .elektriği de güzel ayarlarsak onu da ortak kullanabilirz.
 
İskan ve abonelik ne olur bilmem..
bu harika! tesisat ve bina hangi sene yapıldı... köy kasaba şehir?
3. fazı da 3. kat için kullanabilirsiniz..
3. fazı, üçüncü kat için kullanması için, abonelık gerek, abonelik içinde, ıskan raporu gerek. Bunların hiçbir olmadıgına göre, 3. kat için sayac baglaması mümkün değil gibi gelıyor bana.
 
3. fazı, üçüncü kat için kullanması için, abonelık gerek, abonelik içinde, ıskan raporu gerek. Bunların hiçbir olmadıgına göre, 3. kat için sayac baglaması mümkün değil gibi gelıyor bana.
Sayın Zeybek . evet malesef iskan belgesi olmadığından merdiven otomatiği için saat başvurusu yapıp öyle abonelik alma düşüncemiz var oda olmaz ise son çare orta kat ile sayacı ortak kullanacağız ve ona göre mevcut panoda düzenleme yapacağım . Resimlerde görüldüğü üzere eski pano durumu ortada. Bende yeniden duzenleyecegim.
 
son olarak ana panoya geldiğimde is bina yapılırken elektrik tesisatını çeken ustanın yediği naneleri gördüm ve şimdi düzeltmek zorundayım

Bınaya 3 fazlı kablo giriş olmasına ragmen, elektrik veren kuruluş, 1 faz baglamıs olabilir. Diğer boş termınallerde elektrık varmı ?? Kuruluş, bir faz verdıyse, (eskıden bına buyuklugune göre yetiyordu) Bunda ustanın bir yediği nane göremıyorum. İleri görüşle, kablo üç fazlı çekılmiş.
Ayrıca, sadece merdıven aboneliği için çizdirdiğiniz projede ve uygulamada, sıgorta vs, 3-5 lambaya göre seçilecek ve onay verilecektir. Buda, sizin dairenize yetmez. Proje harici kuvvetlendirme yapacaksınız, buda kurallara aykırı.
karar sizin..
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,943
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst