Lokum Tezgahı Soğutmak Yardım!!!

Mrb Smt55
Tahta çok iyi bir yalıtım malzemesidir. Genelde yalıtım amaçlı kullanıyoruz. Bu nedenle tahta ile ısı transferi yapmanız çok zor olur. Elektrik enerjiside kullanmayacaksanız bu şekilde olmaz. Lokumun tahtadan kaymadığı ve hafif olduğu için kullandığınızı söylemişsiniz. Kaymama durumu için bişey diyemem ama hafiflik konusunda tabakalı bir sistem yapabilirsiniz. Alt kısmı tahta, orta kısmı buz aküleri ve üst kısmı (lokumu açtığınız yer) metal. Metal olarak paslanmaz çelik, krom veya buna benzer sağlık açısından problem çıkarmayacak ince bir levha kullanabilirsiniz. Bu şekilde hafif ve iletken bir tezgah yapabilirsiniz.
Eğer tahta kullanmak zorundaysanız ; havayı yandan üfleyerekte yapabilirsiniz. Size lazım olan hava debisini sağlayacak küçük bir fan ile yapabilirsiniz. Fanı çalıştırmak için akü kullanabilirsiniz. Buz aküleri için kanatçıklı metal bir hazneniz olur. Fan havayı buradan üfler. Ancak üfleyeceği havanın nem durumunuda hesaba katmalısınız.
Seyyar dondurma makinalarında (genelde) soğutma yapılmıyor. Isı kaybetmesi engelleniyor. Termoslardaki mantıkta aynıdır. Kullanılan kapların cidarları katmanlıdır. Sadece yalıtımı iyileştiriliyor. Bunun içinde ya ısıl iletkenliği çok düşük malzemeler seçiliyor. Yada ısı depolama özelliğine sahip (FDM tarzında) malzemeler kullanılıyor.
2 yıl önce otomatik lokum yapma makinasında PID kontrollü soğutma ve ısıtma yapan tezgahını tasarlamıştım. Tezgahta soğutma işlemini roll-bond ile yapmıştım. Oparetör istediği sıcaklığa ayarlayabiliyordu. Ancak bu sistem seyyar değildi.
İyi çalışmalar..


teşekkürler, yandan üflemeyi deneyebilirim bunun için bana akü ve fan önerisi bulunabilir misiniz.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
teşekkürler, yandan üflemeyi deneyebilirim bunun için bana akü ve fan önerisi bulunabilir misiniz.
Mrb Smt55.
Bu konuda yardımcı olamayacam. Böyle küçük sistemlerle hiç çalışmadım. Elektrikçi arkadaşların yardımı sizin için daha faydalı olur.
İyi çalışmalar..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,244
Mesajlar
916,134
Kullanıcılar
450,051
Son üye
Rezly

Yeni konular

Geri
Üst