Linux base kontrol için 128/128 io pci kart

seagate

Profesyonel Üye
Katılım
27 Şub 2007
Mesajlar
1,784
Puanları
281
Konum
IZMIR
Yapmayı düşündüğüm makine için linuxda çalışabilecek giriş çıkış kartlarına ihtiyacım bulunmaktadır. Daha önce böyle bir uygulama yapmış yada uygulamaya katılmış arkadaşlardan hangi marka ve özellikde kart kullanmam konusunda bilgilerini talep etmektedeyim. Bu kartların hızları nedir? maximum kaç giriş-çıkışı desteklemektedir?
 
Bu kartların hızları nedir? maximum kaç giriş-çıkışı desteklemektedir?
Donanim olarak PCI kartlar 1 Mhz üstü çalışabiliyor ama asıl sınırlama, kartın kendisinden gelmiyor. Kullanılan anakart, işlemci, Linux çekirdeğinin nasıl yapılandırıldığı, hızda daha belirleyici...

50 KHz'de çalışan (yani 20 mikrosaniyelik aralıklarla güncellenen) uygulamalar ben yaptım. Test ortaminda da 100 KHz'de çalıştım. Maksimum latency (bu kelimenin Turkce bir karşılığı var mi bilmiyorum) 10-20 mikrosaniye seviyelerindeydi. Bu hızlar zaten gerçek zamanlı (hard realtime) olarak kabul ediliyor.

Kullanılacak karta gelince 128 giris/cikisli bir kart kullanmadim. Bu giris/çıkışların hepsi dijital mi olacak?
 
Bu io ların hepsi digital olmayacak combine kartlarda olması mümkün benim özellikle sormak istediğim bu kartlarla uygulama yapan arkadaş varmı? CPU kernel optimizasyonuna gelince en büyük kernel Kubuntuda bulunmasına karşı en hızlı apache döndüren server kubuntu apache serverdir. Bu noktada kernel optimizasyonunun pek bir ehemmiyeti yok. Monitör işlemlerinin latency (uygulama gecikmesi)yuksek olsa kimin umrunda... Zaten çoğu uygulama bash olarak sistem bileşeni olarak çalışacak. Amacım 200$ alınmış bir endustriyel anakarta (P4) uygun IO kartını kullanarak kişisel bir PLC oluşturmaktır(universal). Yaklaşık 2 yıldır Python uygulamaları üzerinde çalışmaktayım. Web/Os tabanlı geniş bir uygulama yelpazesi var ama benim ilgi alanım bu açık kaynak kodlarını plc sistemine dönüştürüp yabancı firmaların ürünlerini bertaraf etmektir. SISCO VO-IP uygulamalarında firmalar linuxa dönmüş durumda PLC de neden olmasın ? Farklı amaçlar için tek bir PLC kullanmak ve hiçbir şekilde sowftware para ödememek iyi bir fikir olarak gözükmüyormu?
 
Bu noktada kernel optimizasyonunun pek bir ehemmiyeti yok.
Normal Linux çekirdeği (örneğin Kubuntu'da yer alan) gerçek zamanlı çalışmaz. Gerçek zamanlı çalışmak istiyorsan, çekirdekte bazı değişiklikler yapman gerekiyor.

Amacım 200$ alınmış bir endustriyel anakarta (P4) uygun IO kartını kullanarak kişisel bir PLC oluşturmaktır(universal).
Bu zaten yapılmış birşey ve halihazırda kullanılan birşey.
http://membres.lycos.fr/mavati/classicladder/

Farklı I/O kartlarını standart bir programlama arayüzü ile kullanmak istiyorsan:
http://www.comedi.org/
 
Teknoloji artık bu yone kayıyor plc lerin 100-150 ms (mili saniye) olarak çalıştıgı düşünürsek pc tabanlı plc lerin 10 mikro saniyelerde çalışabilmesi nedeniyle artık pc tabanlı sistemler piyasaya hakim olmakta ve profi bus gibi eski teknolojilerin yerini ethernet almakta. alman Beckhoff firmasi şu aralar dikkatleri bu konuda üstüne çekiyor geliştirdiği ethernet ıo protokolü olan ethercat ile diğer eski teknolojileri sollamış durumda. siemens s-7 gib cihazlar artık traşşşş makinası olmaktan kurtulamaz durumda çırpınmakta. iyi çalışmalar.
 
Normal Linux çekirdeği (örneğin Kubuntu'da yer alan) gerçek zamanlı çalışmaz. Gerçek zamanlı çalışmak istiyorsan, çekirdekte bazı değişiklikler yapman gerekiyor.


Bu zaten yapılmış birşey ve halihazırda kullanılan birşey.
ClassicLadder : a project to create a free ladder language in C

Farklı I/O kartlarını standart bir programlama arayüzü ile kullanmak istiyorsan:
Comedi - Control and Measurement Interface

uyarıların için çok teşekkür ederim. Linuxda konsolu kullanarak bir ses kartından yazılım kullanmadan bip sesi cıkartmayı denersen sanırım daha anlamlı bir paylaşım olacak. ilgine teşekkürler..
 
uyarıların için çok teşekkür ederim. Linuxda konsolu kullanarak bir ses kartından yazılım kullanmadan bip sesi cıkartmayı denersen sanırım daha anlamlı bir paylaşım olacak. ilgine teşekkürler..
Ne dedigini veya istedigini anlamadim.
 
Teknoloji artık bu yone kayıyor plc lerin 100-150 ms (mili saniye) olarak çalıştıgı düşünürsek pc tabanlı plc lerin 10 mikro saniyelerde çalışabilmesi nedeniyle artık pc tabanlı sistemler piyasaya hakim olmakta ve profi bus gibi eski teknolojilerin yerini ethernet almakta. alman Beckhoff firmasi şu aralar dikkatleri bu konuda üstüne çekiyor geliştirdiği ethernet ıo protokolü olan ethercat ile diğer eski teknolojileri sollamış durumda. siemens s-7 gib cihazlar artık traşşşş makinası olmaktan kurtulamaz durumda çırpınmakta. iyi çalışmalar./QUOTE]

Arkadaşım hatan var,
1- PLC lerin döngü süreleri 100-150 ms değildir. Yanlış yazmışsın...
2- Doğru, Endüstriyel PC kullanmanın avantajları var. Ve ben bugün Endüstriyel Pc yi PLC + HMI sistemleri yerine kullanan birisi olarak bunun avantajları ve dejavantajlarının olduğunu, ancak bir projede en önemli olgu zamandır ve kurduğun sistemin kararlı olması gerekmekte. Maalesef bugün PC lerin PLC ler kadar endüstride kararlı olmadıklarını söyleyebilirim.

Sayın Seagate,

Uğraşınız son derece doğru ve mantıklı.
Size VxWorks işletim sistemini incelemenizi tavsiye ederim.
Sonuçta VxWorks gerçek zamanlı bir işletim sistemidir ve POSIX i desteklemektedir.
Yapacağınız mühendislik çalışmasında size önemli bir kolaylık sağlayabilir.

I/O için pci kart kullanılabilir ancak genel ağır endüstri için çok fazla kullanışlı olmaz.
Bu konuda bi çalışma daha yaparak Giriş çıkışları uzak bi mikrokontrollerde toplayarak TCP ile Pc ye aktarabilirsin. Maksimum gceikme süresi de 100us olur (bu süre oldukça iyi bir süre)

Yazılım için ise söyleyecek fazla bir sözüm yok. Ne dramatikdir ki donanım fiyatları düşmekde yazılım fiyatları artmaktadır. Çoğunluğun kullanabileceği anlaşılır ve esnek bir arayüze sahip bi yazılımın geliştirilmesi oldukça zahmetli bir konu. Sırf bu tarz PC ler için programlama arayüzü üreten firmalar var ve bir çok üretici firma yazılımlarını bu firmalara yaptırmaktadırlar. Çünkü yazılım geliştirmek ayrı bir uzmanlık konusu.

Size başarılar dilerim.
 
Arkadaşlar bu konu ne oldu güncelliği devam ediyormu?
Ayrıca PCI I/O kontrol kartı yapabilirmiyiz. Ben Bundan yaklaşık 7 sene önce ISA I/O kontrol kartı yapıp denemiştim. DOS 6.22 işletim sisteminde QBasic ile programlayıp çıkışlarıda bulunan 24 bitlik ledleri yakıp söndürmüştüm. Halen kart elimde duruyor fakat PCI slotlar güncel olduğu için ve ISA slotlar ana kartlardan yok olduğuı için PCI kontrol kartı yapma için çalışma düşünüyorum. Bu konuda tecrübeli arkadaşların görüş ve önerilerini bekliyorum.
 
Var zaten PCI'dan takilan I/O kartlari. Senin yaptiginin, onlara gore bir avantaji olmasi lazim. Ne gibi bir avantaji olacak sen yaparsan?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,289
Mesajlar
916,462
Kullanıcılar
450,118
Son üye
TheTwize

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst