Lineer Step Motor Yapılabilir Mi?

Katılım
13 Tem 2019
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
27
Öncelikle herkese iyi çalışmalar. Arkadaşımla 3 boyutlu yazıcılar için lineer step motor yapmayı düşündük. Ancak mümkün mü bilmiyoruz. Bir kaynaktan okuduğumuza göre yüksek çözünürlükle çalışılabiliyormuş. Birkaç hesap kitap yaptığımızda hem maliyetli olabileceği hem de step motordaki gibi dişlilerle hareketi küçültme olanağımız olmadığı için zorunlu olarak kutup sayısını çok artırmamız gerektiği sonucuna ulaştık. Ancak kutup sayısını artırmak çalışma alanımız ile kısıtlı kalacağı için yeterli çözünürlüğü elde etmemiz mümkün olmayacak. Daha fazla çözünürlük için bir çözüm veya elinde herhangi örneğe sahip birisi var ise yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
3B (3D) ile step motor ne alaka, yazıcınız plastik değil mi neticede? Rotoru mu yazıcıyla yapacaksınız? Aşağıdaki konu gibi. Step motor veya elk hakkındaki bilgi düzeyiniz nasıl motoru nasıl süreceksiniz?

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/3d-yazıcı-ile-plastik-stator.127461/
Sürme konusunu sadece dc gerilim verdiğimiz bobinlerin sırayla mıknatıslanmasını kullanarak yapmayı düşündük. Bunu da mikro işlemcilerle sıralı olarak bobinlere güç vererek aşmak istedik, rotoru ferromanyetik levha (hareket edecek olan kızak) olarak düşünmüştük ama anladığım kadarıyla sonuca ulaşması imkansız bir proje
 
Ben imkansız demedim tabi ayrılan malieyt de önemli, motorunuzun yapısnı ve 3D yazıcı alakasını sordum.

Ekleme: Kimsenin cesaaretini kırmak istemem ve başkalarına hatta yapılmasını sevmem.
 
mantıken olur da a'dan z'ye konuya hakim misin? biride elektronik su sayacı yapmak istiyor ama ünlü markanın ürününü ters mühendislikle yapmak istiyor.
 
Yüksek çözünürlük derken kasıt ne kadar ki? Hassasiyeti milimin 1/100!üne indirmek mesele efektif mi ki?Her hangi bir parçanın yazması mantıklı bir sürede biter mi bu kadar düşük çözünürlükle?

Pürüzsüz yüzey isteniyorsa bunu sağlamanın tek yolu da çözünürlüğü düşürmek değil bildiğim kadarı ile.Makinenin rijitliğinden montaj hassasiyetine oradan flamentten mil yada kayışların durumuna kadar bir dolu etken var.
 
Örnekleri var. Yapılabilir ama elle yapacağınız o kadarda hassas olur mu bilemedim. Şu anki en mantıklı çözüm standart step motor ve teknikteki adı nedir bilmiyorum vidalı mil ve somun.

Buradaki hassasiyet ise step motorun bir adımdaki açısı ve mil üzerindeki birim mesafedeki diş adedi belirler.

 
Normal step motorlarda hassasiyet problem değil. İstersen 1/100000 mm yaparsın zaten. asıl lineerde hassasiyet sınırı olur
 
1 mm adımlı trapez miller var (bir turda 1 mm giden) bunu 1/4 kasnakla tahrik etseniz motorun bir turunda 0.25 mm hareket kazanmış olursunuz.Normal bir step motorda pratikte 50 adım atacak şekilde olsa 0.005 mm hareket eder her adımda.
Bu hassasiyet bir 3B yazıcı için çok fazla bile.Hem maliyet hemde bulunma açısından kolay bir çözüm olur bence.
 
1 turda 200 adım. 1/8 adımda calisirsa 1600 adım yapar. 0.25/1600=0.00015 mm. yapar. Ondan sonra da gelip 0.5mm nozzle takarsan komik olur. 0.005 nozzle takmam lazım. Böyle olunca da fındık kadar parçayı bir haftada basarsin
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst