lcd'li iki zamanlı ayarlanabilir sayıcı yardım

Katılım
1 Kas 2006
Mesajlar
30
Puanları
1
Yaş
39
Öncelikle herkese selamlar uzun süredir üzerinde çalıştığım ama henüz istediğim seviyeye getiremediğim bir çalışmam için sizlerden yardım istiyorum bu çalışma için ustalarımınkinden biraz farklı onların çalışmalarını indirip inceledim fakat içinden çıkamadım.
Onlar günlük yada haftalık programlıyorlar. Benim istediğim saniye ve dakikayı gireceğim devre sürekli aynısını tekrarlıyacak. yani ben ekrana açık kalma ve kapalı kalma sürelerini gireceğim ve başla diyeceğim program sürekli aynı şeyi yapacak taki ben dur diyene kadar.
Ben bunu önceleri süreleri belirleyip pic in içine yazıyordum ve bu şekilde yapıyordum. Bu şekilde olunca süreleri değiştirmek için her defasında pici çıkartıp proramı değiştirmek (açık ve kapalı kalma sürelerini) gerekiyor. Ama ekleyeceğim bi ekran ve birkaç tuşla bunu nasıl yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim.
 
Kusura bakmayın çok merak ettim biraz aptalca gelebilir ama bu itfaiyeci nicki gerçek mesleğiniz mi öncelikle onu sormak isterim. Şİmdi konumuza dönecek olursak ben sizin ""Ben bunu önceleri süreleri belirleyip pic in içine yazıyordum"" kısmından belirli iki süreyi ardarda sayıp o sürelerde iki farklı işlemi yapabilen bir programı halihazırda yazdığınızı düşünerek cevap vereceğim şöyle diyelim yazmış olduğunuz programda süre1 adında cihazın açık kalma süresini belirlediğimiz saniye ve dakika dan oluşan birinci bölüm ve süre2 adında yine saniye ve dakikadan oluşan cihazın kapalı kalma süresini belirlediğimiz ikinci sayaç olsun sizin bu sayaçlarınız halihazırda var ve bunlara dışarıdan değer girebilmek istiyorsunuz (eğer buraya kadar bir yanlış varsa bana durumun tam olarak ne olduğunu bildirin ben ona göre tekrar birşeyler yazarım) burada artık saat ayarı yapıyormuşuz gibi düşüneceğiz yani siz bir tuş ile ayar menüsüne gireceksiniz bu tuşa ilk bastığınızda saniye ayarlanacak 2. bastığınızda dakika ayarlancak diyelim bunun için lcd kullanırken ayar düğmesine bastığınızda saniye üzerinde imleci yakıp söndürme komutu kullanıp ayar durumunda olduğunuzu bildirirsiniz 2. için dakika üzerinde imleç... burada sayma işlemi yapılırken her zaman ayar butonu kontrol edilirse burası tamam, ayar menüsüne girildiğinde artık ayar tuşuna tekrar basılıp dakikaya geçildimi veya dakikaya geçildiyse tekrar ayar butonuna basılıp ayar menüsünden çıkıldımı kontrol edilir ayar menüsünde saniye ayarı yapıyor olalım burada arttırma anahtarına basıldımı kontrol edilir anahtara her basılışta artık saniye geri sayım değerini tutan değişkeniniz neyse bu değer 1 arttırılır mesela 60 a kadar artabiliyorsa 60 dan sonra sıfıra dönülür bu kısmı yapmışsınız anlatmama gerek yok zaten birde her arttırma sonunda veya aslında arttırma menüsünde ikende lcdye saniye değeri arttırma tuşu kontrol esnasında gönderilir bu sayede girilen değeri kullanıcı görmüş olur artık ayar tuşuna basıp dakika ayarına geçtiğinizde dakika için bu işlemler tekrarlanır ve ayar menüsünden çıkıldığında bu yeni saniye ve saat değerleriyle sayma işlemi yapılır bunu süre1 için saniye1 dakika1 süre2 için saniye2 dakika2 dşye adlandırıp ayar menüsünüde bu şekilde düşünürsek yanlış anlamadıysam istediğiniz şey oluyor eğer yanlış anladığım birşey varsa cevabınızı bekliyorum umarım boşa yazmamışımdır :)
 
Öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. İlk sorunuz hayır niye aptalca olsun evet benim mesleğim itfaiyeciyim.
Diğer konuya gelelim. İlk yazdığım programda 8 adet anahtar yerleştirdim. 1 anahtar on yapılınca 5 sn. on, 10 dk. off konumunda kalacak şekilde 8 anahtarında süreleri farklı idi. Şimdi yapmak istediğim aynen sizin anladığınız gibi bir lcd ekran ve program tuşları kullanarak süreleri dışarıdan lcd'den görerek ayarlamak ve bunun en kötü tarafı ilk lcd'li uygulamam olması. Serdar Çiçik hocamın CCs C ile pic programlama kitabını almıştım. Yaklaşık 2 haftadır bunun üzerine çalışıyorum fakat henüz bir şey yapamadım. Sizede yardımlarınızdan dolayı teşekkürlerimi sunarım.
 
Kendi kendinize öğreniyorsunuz ve söylediğiniz programı yazmışsınız bu büyük bir ilerleme, daha hiçbirşey yapamadım demeyin. Ben assembler kullanarak program yazıyorum c den hiç anlamıyorum yalnız programlama mantığı anlattığım gibi herhangibir dil için kullanılabilir aynı sayılır, ben böyle uygulamalar yaparken adımlara bölüp ayrı ayrı hepsini yazıp deneyip birleştiriyorum bence sizde lcd de sadece bir karakter gösterin sonra lcd de bir anahtara basınca bir harf başka bir anahtarla başka bir harf yazın sonra tek anahtarla artan bir rakam dizisini yazdırmaya çalışın vs vs adımlar şeklinde tapılınca programın nerede çalışıp çalışmadığını anlamak kolay oluyor belki sizde kullanırsınız assembler ile yazmaya niyetlenirseniz yardımcı olmaya çalışırım fakat sizin kullandığınız dil ile takıldığınız yerlerde arkadaşların kolaylıkla yardım edebilecekleriini düşünüyorum. Ayrıca itfaiyeci olmanız çok güzel eski üniversitemde hocam okuldaki bir görevlinin kendisinden pic programlama öğrenmek istediğini söylüyordu bende yok be hadi artık daha neler diye düşünüyordum tebrik ediyorum sizi çalışmalarınızda başarılar.
 
Ben aslında elektronik çıkışlıyım ve mesleğimi sevdiğim için hiçte bırakmayı düşünmüyorum üstüne ne katabilirsem kardır benim için. Peki bunu assambler de yazmak istesem nasıl yapabilirim. Yada neleri araştırmam gerekir.
 
Assembler ile ilk söylediğiniz programı yazmak bile 2 ayınızı alabilir lcd programıda aynı şekilde hep tavsiye ettiğim kaynak megep sitesindeki mikroişlemci ve mikrodenetleyici ile ilgili dökümanlar burada detaylı assembler ile pic programlama ve örnek ufak tefek programlar var ayrıca c ile yazılmış lcd programı ve sayıcı, sizin devre gibi zamanlayıcı örnekleride vardı ben kaynakların adını deeğiştirip kaydettiğim için tam adres veremiyorum zaten 10 15 tane modül var içindekiler kısmına baktığınızda lcd zamanlayıcı vs başlıklarını 10 15 dk da bulursunuz sanırım.
 
çok teşekkür ederim sayın karaapak dediklerinizi araştırmaya başlıyorum hemen.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,215
Mesajlar
915,867
Kullanıcılar
449,996
Son üye
Serhan10

Yeni konular

Geri
Üst