apolloturk

Üye
Katılım
20 Kas 2009
Mesajlar
64
Puanları
1
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik Madde 75

Duman Algılama Cihazları: Aşağıda belirtilen bina ve yapıların tüm kaçış yollarında ve duman dedektörlerinin yanlış uyarılara neden olmadan kullanımına elverişli tüm yerleşime açık alanlarında, ortak alanlarında ve çalışma alanlarında otomatik duman algılama cihazları tesis edilecektir.

a)Tehlike sınıfı yüksek olan bütün binalarda,

b)Tehlike sınıfı orta olan ve toplam kullanım alanı 1000 m2 yi geçen binalarda,
c) İkamet amaçlı binalar dışındaki tüm yüksek binalarda,
d) Yapı yüksekliği 51.50 m'den fazla olan apartman binalarında,

e) Oteller, moteller, yatakhaneler, misafirhaneler, hastahaneler, huzur evleri, pansiyonlar ve benzeri bütün yatılan yerlerde,
Tüm endüstriyel binalarda, tüm kaçış yollarında ve duman dedektörlerinin yanlış uyarılara neden olmadan kullanımına elverişli koridorlar, depolar, tesisat/teçhizat odaları ve benzeri, sürekli insan bulunmayan bölümlerde veya otomatik sprinkler olmayan bölümlerde tüm ortak alanlarında ve çalışma alanlarında otomatik duman algılama cihazları tesis edilecektir.

Şimdi yapı yüksekliği 51.50m'den fazla olan konutlarda duman dedektörü gerekliliği şartı olduğu görülüyor. Peki bu dedektörler yanlızca merdiven boşluğu, pano odası gibi ortak kullanım alanlarında bulunsa yeterlimidir yoksa tüm yerleşime açık alanlarda ibaresinden dolayı dairelerdede dedektör bulunmalı mı? Eğer dairelerde dedektör kullanmak gerekli ise duman dedektörü sakıncalı olacağından(sigara vs.) ısı dedektörümü kullanılmalıdır.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Ben dairelerin giriş hollerine optik dedektör koyuyorum.Yönetmelik her bağımsız mahale dedektör koyun diyor,bağımsız mahalden kasıt daireler ve diğer bölümler(kazan dairesi,elektrik odası,jeneratör odası,bodrum,sığınak vs) olarak düşünüyorum.Sigara konusunda çok sorun çıkaran olursa ya panelden o dedektörü kapatırsın ya da sabit sıcaklık dedektörüyle değiştirirsin.
 
Dostum her mahalden kasıt daire içinde de her bağımsız bölüme (yani odalara) koyman gerekir. Bağımsız bölümlerde de 40 metrekare için 1 adet yeterlidir yaklaşık olarak.
 
Dostum her mahalden kasıt daire içinde de her bağımsız bölüme (yani odalara) koyman gerekir. Bağımsız bölümlerde de 40 metrekare için 1 adet yeterlidir yaklaşık olarak.

Ben 2+1 dairede bağımsız mahalin daire olduğuna karar verdim.Bunu yaparken de forumlardan yararlanmadım.Yangın yönetmeliğini birkaç kez okudum,nfpa 72,en 54-14 gibi kodları google translate'de çevirip inceledim,yangın firmalarını aradım ve yapılan eski projeleri inceledim çok net değil tabi herkes birşey söylüyor ama odalar bağımsız mahal olsaydı wc ve banyoda bağımsız mahal buralarada dedektör koymak gerekecekti diye düşündüm.Ama şunu da belirteyim 8 oda 1 salon triplex bir daire için her daire bağımsız mahaldir diyemem ben 2 oda 1 salon için konuşuyorum.
 
Tabi yukarıda yazdıklarım sadece düşüncelerim.Yangın gibi önemli bir konuda insanları yanlış yönlendirmek istemem.Paranız çoksa her odaya dedektör koyabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,871
Mesajlar
913,212
Kullanıcılar
449,461
Son üye
evenzhou

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst