Konu:Yeraltı kablolarında karşılaşılan izolasyon problemleri(Üretim +Yanlış kul)

zkdmyd

Üye
Katılım
7 Haz 2007
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
bu konuyla ilgili ödevim var ama fikrim yok
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Yer altında kullanılan OG ve AG enerji taşıma kabloları dış kılıf özellikleri ve taşıdığı gerilim kademesine göre PVC izolasyonlu NYY kablolar ve türevleri Zırhlı AG kabloları olarak NYFGBY ve OG kabloları olarak XLPE kablolar ve türevleri sıkça kullanılmaktadır.
Bu kablolar harici ortamda kullanıldığından ötürü dış etkilere çık fazla maruz kalırlar.Dolayısı ile izolasyon problemleri ile karşılaşılması muhtemeldir.Özellikle iki unsur bu durumu etkilemektedir.Birincisi üretici firmanın kullandığı izolasyon maddesinin özellikleri ve ikincisi de uygulamayı yapan kişilerin usulüne uygun olarak kabloyu döşemesidir.
Forum içerisinde daha öncede bahsedilmiş olduğu üzre toprak içerisinden geçen kabloların yerleştirilmesi hususunda dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.Bunları şöyle sıralayabiliriz.
1-Kanal kazısı sırasında dış etkilere minimum maruz kalması için tarif edilen şekilde 80 cm lik derinliğe ve döşenecek kablo kesidine göre 50 cm den az olmamak üzere genişliğe sahip bir kanalın kazılması gerekir.Kablo yerleştirilirken kablonun altına ve üstüne kum veya yumuşak toprak doldurulmalıdır.Bazı meslektaşlarımız kum parası vermemek için malesef kazı esnasında çıkardıkları molozlu ve taşlı toprağı doldurarak kablo dış kılıfının zedelenmesine sebep olabilmektedirler.
2-Kablonun ser cisimlerin darbelerine dayanabilmeleri ve izinsiz kazı yapılması durumunda kazma darbelerine maruz kalmaması ve hayati tehlike yaratmaması açısından üzerine tuğla (inşaat tuğlası ile karıştırmayın) konması gerekmektedir.Ayrıca kanal boyunca zemine yakın bir yerde uyarı şeridi çekilmesi gerekmektedir.
3-En çok izolasyon problemi ek noktalarında yaşanmaktadır.Ek yapılırken özellikle OG kablolarında iç kılıfın iyice kazınması ve pabucun tam olarak sıkılması gerekir.Ayrıca ek mufunun ısı büzüşmeli olması veya çeşitli izolasyon maddeleri ile izole edilmesi gerekmektedir.
4-AG enerjisi taşıyan zırhsız kablolarda (NYY,NYM gibi) boru veya beton kanal hazırlanması ve bunların içerisinden götürülmesi izolasyon sorunlarını minimuma indirecektir.
5-En önemli hususlardan biri de üretici firmanın kullandığı izolasyon malzemesinin saflık derecesi ve kimyasal yapısıdır.Bazı ucuz kablolarda kullanılan kılıf malzemesi un ufak olabiliyor ki özellikle harici ortamın nem oranının yüksek olması bu erozyonu hızlandırmaktadır.Özellikle kablo markalarına dikkat ederek testlerinin yapılmış olmasına dikkat etmekte fayda var.

Tüm bu özet bilgiden sonra daha önce yine bu forum içerisinde paylaşıma açtığım konuyu incelersen özellikle kabloların teknik verilerine ve kullanım alanlarına ait bilgiler edinebilirsin.Link aşağıda .Selamlar ,saygılar.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/kablolar-hakkında-detaylı-bilgi-ve-tablolar.1616/
 
Bilgi paylaşımı için teşekkürler RAKANİ arkadaşım. :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,332
Mesajlar
916,772
Kullanıcılar
450,176
Son üye
electrical_engineer

Yeni konular

Geri
Üst