Kontaktör arızaları ve etkileri

EleCtRox_

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
487
Puanları
6
Buyrun Arkadaşlar belki işinize yarayabilir.

Kontaktör arızaları ve etkileri :
Kontaktörler kataloglarda verilen teknik verilere uygun olarak kullanılmadığı veya besleme şebekesinde hatalar meydana geldiği takdirde, arızalar söz konusu olabilir.
Kontaktörlerin olası devre dışı kalma nedenleri :
Genel olarak kontaktörler aslında kolay kolay arıza yapmayan cihazlardır. Seçim doğru yapıldıysa ve işletme şartları bozuk değilse, bir kontaktör milyonlarca kez güvenli bir şekilde açma-kapama yapabilir. Aşağıda, kontaktörlerde en sık karşılaşılan arızalar ile bu arızaların nedenleri ve çözümleri
verilmiştir.

- Kumanda (bobin) devresi kablolarının aşırı uzun olması bazı sorunlara yol açabilir. Uzun kablolarda boyunca gerilim düşümünün büyük olması kapamayı zorlaştırırken, aşırı büyük kesitli kablo kapasitansı ise açmaya engel oluşturur. Genellikle kumanda devresi için tavsiye edilen kablo kesit ve uzunluğu kataloglarda verilir. Kumanda kablosu tavsiye edilen değerden uzun oluyorsa daha büyük bir boyutta kontaktör kullanmak, daha düşük bobin gerilimi kullanmak veya bobine paralel bir direnç veya endüktif empedans bağlamak tavsiye edilir.

- Kontaktör içerisinde kir veya yabancı parçacıkların olması, zorlu atmosfer koşulları ve korozyon, özellikle uzaktan kumanda ile kontaktörün kapanması işlemini engelliyebilir. Böyle bir hata ile karşılaşıldığında kir ve toza karşı kuvvetli bir temiz hava akımı ile kontaktör temizlenmeli, muhafaza daha kapalı ve korunaklı hale getirilmeli, devre kontrol edilmeli, iletkenliği bozucu bir etken varsa bertaraf edilmelidir. - Kontaktör bobini düşük veya yüksek gerilim sonucunda yanabilir.Ayrıca hava aralığındaki toz ve yabancı cisimlerde bunu kolaylaştırır.Bobin yanmasıyla karşılaşıldığında önce gerilim ve frekans kontrol edilmeli, kararlı bir kumanda gerilimi sağlanmalıdır.

- Kapasitif etkiden başka açmayı engelleyen bir başka olayda kontakların yapışmasıdır.Bu yapışmanın sebebi; yüksek akımda
anahtarlama,kısa devre veya yıldız-üçgen geçişindeki hata olabilir. Bir kısa devre oluşmuşsa önce kısa devrenin sebebi bulunmalı ayrıca kontrol devresi sigortası yenilenmelidir.

- Kontaktörün gürültülü çalışmasına sebep olan olaylar ise hava aralığında toz vb. yabancı parçacıkların bulunması, nüve yüzeyinin uzun süre çalışmaktan yenilmiş olması,uygun olmayan gerilim ve frekanstır. Bunları engellemek için nüve yüzeyinin temiz kalması sağlanmalı ve gerekirse gerilim ve frekansa göre bobin değişikliği yapılmalıdır.

Bobin değiştirme :
Kontaktörün iki yanında bulunan vidaları sökerek, üst parçaları ayırıp, alt kısmında kalan bobini yuvasından çekip alarak yerine yeni bobin takılır. Üst parça yerine yerleştirilerek kontaktör kapatılır. Ancak montaj esnasında yayın yerine oturmasına dikkat edilmelidir.

Açma akımına bağlı kontak ömrü :
Belli bir şalt cihazındaki kontak erime kaybı, genel olarak açma akımına bağlıdır ve kontak ömürleri diyagramlarla verilir. Kontaktörlerin en büyük kullanım alanı motorların işletilmesidir. Motorların farklı işletme türleri IEC 60947-4-1’de sınıflandırılmıştır.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
sade ve güzel bilgi motorda sorun varsa mutlaka kondaktörü etkiliyo
 
kontaktörün hızlı hızlı çekip çekip bırakması ne gibi problemi olduğunu gösterir.Teşekkürler.
 
Merhaba arkadaşlar;
Kontaktörler bildigimiz gibi genel olarak,baglı bulundugu bobinin enerjilenmesi sonucu,üzerindeki kontaklarının açık yada kapalı konuma gelmesini saglıyan devre elemanlarıdır,dolayısı ile kontaktörlerı elimizden geldigince tozlu ve rutubetli ortamlarda korumamız,ömürleri açısından ciddi anlamda göz ardı edilmemeli.
Paylaşımından dolayı,sn. görkeme ayrıca teşekkürlerimi sunarım.
Saygılarımla;
 
Tatar Ramazan ' Alıntı:
kontaktörün hızlı hızlı çekip çekip bırakması ne gibi problemi olduğunu gösterir.Teşekkürler.

İlk montaj ise, kumanda devresinde hatalı bağlantı olduğunu gösterir.
Çalışan bir sistemde ise,
Şebeke gerilim düşümü yapmaktadır. (Besleme kablosu kesiti incedir.) Yani kontaktör çekip motoru çalıştırınca, motor gücüne göre besleme kablosunda gerilim düşümü olur, kontaktör bobinini bıraktırır. Bobin bırakınca gerilim normale yaklaşır. Tekrar kontaktör çeker, tekrar gerilim düşümü olur. Kontaktör tekrar bırakır. Bu böyle devam eder gider.
 
Birde milisaniye gibi kısa sureli,sürekli çekip bırakma ,(tırıldama şekline) olan kontaktör sorunları vardır.
Bu genelde bobin etrafındaki magnet ayakların uç kısımlarındaki yüzük şeklinde (tek sipir)bakır veya aleminyum halkanın birinin kırık yada olmasından kaynaklanır.
Bunu en kısa zamanda resimlede gösterebilirim
Tamir yöntemi o yüzüğün aynısnı kendi çabamızla yapabilmektir yada aynı model eski bir kontaktör iç takımından tedarik etmektir.
 
sayın arkadaşlar bazı devre çizimlerinde kontaktörun bobın ucundan sonra çıkışınını başka bi kontaktörün veya bi rölenin kontaklarından geçirildiğini görüyoruz.[açık veya kapalı kontak}ve nötre bağlanıyor. kontaktörden sonra çıkışın nötre direk bağlanması daha uygun değilmidir. bi kontak arızasında kontaktörün çıkış ucunda kontrol kalemiyle baktığımızda bi enerji görülecektır.böyle bi olaylada karşılaşmıştım. çıkışta enerji var dedim nötr bağlantısı kopmuş sanıp bende kabloyu nötre bağladım başka bi sorun çıktı doğal olarak sonradan uyandım.
 
onursal üye genç arkadaşım çok yararlı oldu teşekkürler...
 
soycul ' Alıntı:
sayın arkadaşlar bazı devre çizimlerinde kontaktörun bobın ucundan sonra çıkışınını başka bi kontaktörün veya bi rölenin kontaklarından geçirildiğini görüyoruz.[açık veya kapalı kontak}ve nötre bağlanıyor. kontaktörden sonra çıkışın nötre direk bağlanması daha uygun değilmidir. bi kontak arızasında kontaktörün çıkış ucunda kontrol kalemiyle baktığımızda bi enerji görülecektır.böyle bi olaylada karşılaşmıştım. çıkışta enerji var dedim nötr bağlantısı kopmuş sanıp bende kabloyu nötre bağladım başka bi sorun çıktı doğal olarak sonradan uyandım.

Devrenin durumuna bağlı olarak özel bir çözüm üretilmiş olabilir ama bunun dışında nötr kablosunun kontak üzerinden geçirilip nötre bağlandığına hiç rastlamadım. Yapılmasıda mantıklı gelmiyor. Bir devre arızasında can güvenliği tehlikesi yaratabilir.
 
ilk yapılmış panoysa bağlantıda sorun vardır devre bak değilse kondaktörün bobinini ölç derim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,767
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst