Kondansatörlerde aşırı akımlar

mhacanal

Üye
Katılım
5 Nis 2009
Mesajlar
121
Puanları
1
Yaş
39
iyi gunler,
kompanzasyon için 525v 30kvar 2 adet kondansatörümüz var. sistem calıstıgı anda, zaman rölesi aracılıgıyla 15 sn sonra 2 kondansatör de devreye giriyor ve sistem calıstıgı muddetce bir daha devreden cıkmıyor. benim sorunum bu grupların onundeki kontaktör ve sigortaların yanması. sistem ilk calıstıgında 120-110A civarı, sistem ısınınca da 80A civarı bir akım cekiliyor. yani normalde cekmesi gerekenden cok fazla akım cekiyor. internette arastırdım da biraz;

"Kondansatörlerin kullanıldığı yerlerde şebekeden kaynaklanan harmonikler olabilir. Harmonikler Kondansatörlerin daha fazla akım çekmelerine ve yıpranmalarına neden olur. Belirli şartlar altında Kondansatörler bu akımlara dayanabilir. Ancak Harmoniklerin kabul edilemez olduğu durumlarda filtre kullanımı zorunlu olur." diye bir acıklama buldum. Sorunum bu mudur, bu olup olmadıgını nasıl anlayabilirim? Çözümü nedir? Yahut başka birşeyden kaynaklanıyor olabilir mi? yardımcı olursanız sevinirim. simdiden tesekkurler, iyi calısmalar...
Neredeyse unutuyordum, bilmem faydası olur mu da sistem dedigim sey, bir dokumhanede elektrik aracılıgıyla ısınma yapan bir fırındır.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
sn mhacanal,

525V- 30 kVAr kondansatör,400v üzerinden 17.4 kVAr a tekabül eder ve 25A çekmesi gerekir.Belirttiğiniz değerlere bakılırsa,harmoniklenmeden bahsedilebilir.Net bir kanıya varmak için ; güç analizörü ile ölçüm yaptırmanız ve buna uygun reaktör kullanmanız gerekiyor.selametle
 
sunu da belirteyim, sistem calısmadıgı zaman kondansatör akımları normal seviyede seyrediyor ama sistem devreye girdigi zaman sapıtıyor. ayrıca 525v 30kvar derken etiket degerini okumadım. trafo cıkısı, 525v yani 400v a gore bir hesaplama yapmaya gerek yok, yanlış anlaşılma olmasın...
 
sn mhacanal,
"kompanzasyon için 525v 30kvar 2 adet kondansatörümüz var"cümlenizden hareketle,kondansatörünüzün 525 volt olduğunu düşündüm.Bundan sonrası analizör ile durumu netleştirmeye bakıyor.Konu ile ilgili mühendis bir arkadaşımız olduğunuza göre,sorunu kolaylıkla gidereceğinizi düşünüyorum.kolaylıklar diliyorum.
 
iyi güzel soyluyorsunuz da benim elimde saglıklı bir harmonik olcumu yapabilecegim bir cihaz yok. birazcık imkansızlıklar içindeyiz diyelim. benim merak ettigim harmonik sorunu dısında baska bir ihtimal olabilir mi? baska bir ihtimal olmaz diyorsanız ve harmoniğin bu tur bir etki yaratmasının teorik olarak sebebini biliyorsanız, beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
 
" Eletrik aracılığı " ileden kastınız,rezistanslı ısıtıcımı ?Eğer böyle ise,zaten kompanzasyona
ihtiyacınız yok.Eğer,ark prensibine göre çalışan fırın ise,muhtemelen,13. harmonikli yüktür.
Harmonik ölçmek zorunluluğunuz var ve sorununuz,harmonikten kaynaklanıyor.Filtreli kom-
panzasyon yapmadığınız sürece,sorununuz devam edecektir.
 
Son düzenleme:
şimdi ben bi olaya şahit oldum ondan bahsetmek istiyorum 1600kva trafodan 6-7 abone besleneyior ve bu abenelerden biri ark ocaklarına sahiptir. kurulu gücüde 400kva
abonelerden bi tanesinin şikayeti üzerine gittiğimizde kablosunun yandığını gördük yeniletti değiştirdi ve bu sefer şalteri attı.
benise öncelikle kompanzas kademelerini devredençıkardığımızda akım değerleri normal değerlerde ancak devreye aldığımızda akım değerlerinin uçtuğunu gördüm bu sorun harmonikten kaynaklanıyor kanısındayım nasıl bi yol izlemeliyim yardımlarınızı beklerim
 
Sn. mhacanal, 525V'luk 30kVAr kondansatör, 525V'ta 33A akım çeker normalde (Bunun kondansatör etiketinden de görebilirsiniz)

I=30/0,525.1,73
I=33A

Sorununuz harmonik kaynaklıdır büyük bir ihtimalle.
Kondansatörlerin kapasitif direnç formülü şudur: Xc=1 / 2.pi.f.C
Harmonik bozulma neticesinde frekans artar ve kondansatör direnci azalır. Bunun neticesinde de kondansatörün çektiği harmonik akımları artar.
Detaylı bilgiler için ekteki belgeyi inceleyiniz.
 

Ekli dosyalar

  • Merlin Gerin Alçak Gerilim Kompanzasyon Çözümleri ve Harmonikler.pdf
    1.1 MB · Görüntüleme: 89
genc arkadas, verdigin bilgi için tesekkur ederim. ayrıca fahri yetiş bey in dedigi gibi ark ocaklarında 13. harmonik olma olasılıgı nedir, yoksa 3 yazılacakken yanlıslıkla mı 13 yazılmıs? cunku piyasadaki urunlere baktım da; genel olarak 3 ve 5. harmonikler için reaktorler var. farklı bir harmonik için ozel bir filtre mi tasarlanıyor?
 
13 yanlış yazılmış.Ark fırınlarında,harmonik,en karışık konudur.Genelde,2-3-4-5-6-7-9-10
mertebesindeki akım karmoniklerine rastlanabilir.Bunlardan,3. harmonik,en yüksek değer
alanıdır.2-3-4-5. akım harmonikleri,temel bileşen akımının % 2-4 ü arasında,6-7-10. merte
bedeki akım harmonikleri ise,temel bileşen akımının % 0,4-1,3 ü arasındadır.Bu konu,
uzmanlık gerektiren bir konudur.En doğrusu,bu konuda çaışan firmalara,işin,anahtar
teslimi yaptırılmasıdır.Öncelkle,sağlıklı bir harmonik analizi yaptırmanız gerekir.Siz ölçüm
yaptırsanız bile,tesisi kurar iken,tekrar ölçüm yapmak zorunda olunduğundan,güveneceği-
niz bir firma ile anlaşarak,yola çıkmanız en doğrusudur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,690
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst