Kondansatörler hakkında Sıkça Sorulan Sorular

KORAY- Ü

Üye
Katılım
2 Tem 2008
Mesajlar
250
Puanları
1
Yaş
39
Kondansatörler hakkında Sıkça Sorulan Sorular:

S1: AG Kompanzasyon tesislerinde kullanılan kondansatörlerde Bakım nasıl yapılmalıdır ?

CEVAP1:
AG güç kondansatörleri bakım gerektirmez. Ancak her üç ayda bir bağlantılarının kontrol edilmesinde gevşek olanların sıkılmasında yangın riski bakımında yarar vardır. Ayrıca faz akımlarının ölçülmesi ve sıcaklıklarının kontrol edilmesi kondansatörlerin ömürleri açısından önemlidir.



S3: Kondansatörlerdeki aşırı ısınmanın sebebi nedir ?

CEVAP3:
Kondansatörlerin aşırı ısınmasının 3 ana sebebi vardır.
1. Kondansatörün üzerinde yazan maksimum çevre ısısından fazla çevre ısısı olan yerlerde hava sirkülasyonu sağlanmadan çalıştırılması.
2. Sistemde harmonik varlığı sebebiyle kondansatörün hormonik akımlardan dolayı fazla akım çekmesi.
3. Kondansatörün tgdelta diye adlandırılan aktif kayıplarının yüksek olması.

Unutmayın: Isınmanın sebebini mutlaka araştırın.



S2: Kondansatörlerin çalışma sırasında aşırı ısınmaları normalmidir?

CEVAP2:
Hayır normal değildir.Kondansatörler çalışırken elinizi yakacak şekilde ısınıyorsa bu kondansatörlerin kapasite (güç)değerleri normal olsa bile yangın riskine karşı devreden çıkarılmalıdır.
Unutmayın : Aşırı Isınan Kondansatörleri Çalıştırmayın.



S4: Kompanzasyon tesislerinde kondansatör nominal geriliminin yüksek seçilmesinin avantajları var mıdır? dezavantajları nelerdir ?

CEVAP4:
Kompanzasyon yaparken kullanılan kondansatörlerin nominal gerilimleri sistemin bara gerilimlerine göre seçilmelidir. Yüksek seçilmesi kondansatörün gerilim dayanımının yüksek olması avantajını sağlar ancak bara gerilimiyle beslenen kondansatör, nominal gerilimine göre düşük bir gerilimle besleneceği için gerilimlerin kareleri oranında gücünü azaltır. Bu durum yeterli Kompanzasyon yapılmaması riski demektir. Daha çok kondansatör kullanılarak riski ortadan kaldırmak parasal dez avantajı beraberinde getirir.

Unutmayın: Kondansatörün gücü gerilimin karesi ile orantılı olarak değişir.



S5: Neden Kondansatör kontaktörü kullanmalıyız?

CEVAP5:
Kondansatör devreye alındığı anda devreden yüksek akım geçer. Bu akımın şiddeti devreye giren kondansatörden başka çalışan grupların olup olmadığına bağlıdır. Kondansatörlerin kademeli olarak devreye alınmaları sırasında sirkülasyon akımları geçer. Kondansatör uygun olarak seçilmezse ömürleri kısa olur.

Unutmayın: Kompanzasyon için özel olarak geliştirilmiş kontaktörlerin kullanılması panolarda kondansatör ve şalt cihazının ömrünü uzatacaktır.



S6: Hızlı deşarj nedir? Ne işe yarar?

CEVAP6:
Kondansatörlerin içinde bulunan deşarj dirençleri kondansatör devreden ayrıldıktan sonra üzerinde kalan gerilimi 60 s içinde 50 voltun altına düşürür. Bu uygulama terminallere temas eden kişinin emniyeti için geçerlidir. Hızlı deşarj ise kondansatör grubunun devreden çıkarıldıktan sonra üzerinde kalan gerilimin tekrar devreye alma sırasında yeteri kadar düşük olmasını sağlar. Tekrar devreye alma anında ters alternansla karşılaşan kondansatörün üzerine aşırı gerilim gelir ve hasara neden olur. Hızlı deşarj için dirençler kontaktörün yardımcı kontakları üzerinden kondansatöre bağlanır. Kontaktör çekiliyken (kondansatörler devrede) dirençler kondansatöre bağlı değildir. Kontaktör bırakılı durumdayken (kondansatörler devre dışı) dirençler kondansatörün uçlarına paralel bağlanır ve hızlı deşarj gerçekleşir. İdeal hızlı deşarj zamanı 12 s dir. Unutmayınız kondansatörün içindeki direnç can emniyeti için, hızlı deşarj direnci mal emniyeti içindir. Hızlı deşarj yapılan kompanzasyon panolarında kondansatör ve şalt cihazının ömrü uzayacaktır.

Kondansatörlerin daha fazla akım çekmelerine ve yıpranmalarına neden olur. Belirli şartlar altında Kondansatörler bu akımlara dayanabilir. Ancak Harmoniklerin kabul edilemez olduğu durumlarda filtre kullanımı zorunlu olur.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,955
Mesajlar
913,894
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst