kompanze için kullanılan cosq

Benim çalıştığım fabrika ark ocağı çalıştırmakta, 9 MVA lık bir oto trafo ve yine 9 MVA lık bir trafonun çıkışında ki fazlar ark ocağı içinde elektrotlar vasıtası ile kısadevre edilerek ark oluşturulmakta ve maden eritilmekte. Ölçü aletim ise ototrafonun primerinde ki fazlardan akım değerini ve ölçü hücresinde ki gerilim trafosundan da gerilim bilgisini alıp sistemde ki akım, gerilim, güc ve cosq değerini göstermektedir. Kompanze ünitem ise 3600 kVAR ve 1800kVAR olmak üzere iki grup halinde manuel olarak devreye alınabilmektedir.
Ocakta ki yük elektrotların konumuna göre ve/veya içerisinde ki malzemenin cinsine göre devamlı değişmekte ve buna bağlı olarak ölçü aletinde okuduğum akım,güc ve cosq değeri de devamlı değişmektedir. Öğrenmek istediğim bu ölçü aletinde okuduğum cosq değeri mesela şuan 0,82 göstermekte devreye almam gereken kondansatör gücünü hesaplamak için bu cosq değerini mi kullanmam gerekmekte. Ben devreye 3600 kVAR lık grubu aldığımda bu değerede bi değişme olmamaktadır fakat sayactan değerleri okuyup hesaplama yaptığımda 580 veya 880 değerlerinin değiştiğini görmekteyim.
Şöyle bir bilgiye ulaştım, ark ocaklarında cosq 0,80 de tutulmalı diye fakat eğer benim kompanze sistemin otomatik bir sistem olsa ve değişen değerleri göre cosq değerini yükseltmek için farklı değerlerde kondansatörler devreye alıyor olsaydı o zamana ben bu değeri nasıl devamlı 0,80 de tutabilirdim. Acaba benim şuan ölçü aletinden okuduğum cosq değeri ile kompanzasyon için kullanmam gereken cosq farkı cosq'ler mi oluyor ?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
şöyle belirteyim dün 580 değerim %29 idi ve iki grup kondansatörleri devreye aldım ve bütün gece devrede kaldılar sabah 580 değerini hesapladığım da bu defa % 25 e düştüğünü gördüm ve bütün gece ölçü aletinden okuduğum cosq değeri 0,80 ile 0,85 arasında idi.
 
Böyle tesislerde,el ile,etkili bir kompanzasyon şansınız yoktur.Yine böyle tesisler için,otomatik kompanzasyon uygulaması da uzmanlık işidir.Anladığım kadarı ile,maalesef,tesisiniz yanlış kurulmuş.Şimdiye kadar,başınızdan bir olay ( rezonans nedeniyle ) geçmemiş olması da büyük şans.Konunun uzmanı bir firma ile,acilen temas kurmanızda yarar olacağını,naçizane,tavsiye ediyorum.
 
haklısınız fahri bey fakat enerji analizöründe ki değerde neden değişme olmamaktadı onu hala çözebilmiş değilim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst