Klima için priz üzerinden kablo çekmek uygun mudur?

Klima dış ünitesi vb kurulması muhtemel olan yerlere hattı çekip kablo çıkış kapağı ya da buat bırakmak mümkün mü? Mevzuat açısından? Teşekkür ederim.
Evi yapan müteahhit odalardan balkona sıva altı bakır boru döşemiş ve dış üniteler oraya takılıyor. Sizin dediğiniz gibi elektrik hattı da çekmiş. Her iç ünite borusunun dibinden 3x1.5 kablo getirmiş. Lakin müteahhit her iç ünitenin bağımsız bir dış ünitesi olacağını düşünerekten bu kabloları değişik fazlardan getirmiş. Benim klimam multi split denen tiplerden. Tek bir dış ünite tüm iç üniteleri besliyor. Yani bütün sistem aynı kablodan beslenmek zorunda. 1.5 luk kablolar ayrı fazlarda olduğu için birleştirip elektrik alamadım. Daha doğrusu servis bunu yapmadı belki aynı fazda olan iki odanın kabloları birleştirilerek yapılabilirdi ama bu konuda elektrikçi bilgim olmadığı için dokunmadım. Sorunuzun cevabı evet. Eğer masraftan kaçmayan bir müteahhitse bu yapılıyor.

Selamlar, postun altında epey bişeyler yazılmış şimdi gördüm.

Sorunun cevabına gelince priz ve fiş ikilisinden uzun süre yüksek akım çekilmesini uygun görmüyorum (uzman görüşü değil içime sinmiyor :)) fırın gibi kettle gibi cihazlar bir süre çalışır ve durur ama klima neredeyse 24 saat çalışıyor. İkincisi burası balkon dış ortam ne olur ne olmaz yağmur, nem vs. Üçüncüsü evde 3 yaşında bir erkek çocuğu var fişi asılıp klimayı kapatma durumu var, bişey olacağını sanmıyorum ama yine de içimiz rahat olsun. Ayrıca dediğiniz gibi nadir de olsa priz lazım oluyor uzatma çekmek zorunda kalıyorum.

Bu priz linyesinden kullanılan cihazların ( klima - kombi - telefon şarj, laptop vb. gibi ) amperi kablo kesiti amperi priz fiş amperi sorun olmuyorsa .

Ayrıca dediğiniz gibi nadir de olsa priz lazım oluyor uzatma çekmek zorunda kalıyorum.

Priz lazım oluyorsa .
Tekli prizi ikiliye çevirme .

iki top priz.webp

Prizin olduğu noktada iki alıcı var. Biri Klima diğeri kombi.

Kombi düşük akım çeken alıcı. Kombinin enerjisini fişli şekile dönüştürün. Klimanın beslemesini prizin klemensinde bağlayarak alın.

Selamlar, postun altında epey bişeyler yazılmış şimdi gördüm.

Sorunun cevabına gelince priz ve fiş ikilisinden uzun süre yüksek akım çekilmesini uygun görmüyorum (uzman görüşü değil içime sinmiyor :)) fırın gibi kettle gibi cihazlar bir süre çalışır ve durur ama klima neredeyse 24 saat çalışıyor. İkincisi burası balkon dış ortam ne olur ne olmaz yağmur, nem vs. Üçüncüsü evde 3 yaşında bir erkek çocuğu var fişi asılıp klimayı kapatma durumu var, bişey olacağını sanmıyorum ama yine de içimiz rahat olsun. Ayrıca dediğiniz gibi nadir de olsa priz lazım oluyor uzatma çekmek zorunda kalıyorum.
Kombi v otomatın yanına bir tane daha ilave edip klimayı ona bağlamayı tercih ederim. Priz de boşta kalır.

Prizin olduğu noktada iki alıcı var. Biri Klima diğeri kombi.

Kombi düşük akım çeken alıcı. Kombinin enerjisini fişli şekile dönüştürün. Klimanın beslemesini prizin klemensinde bağlayarak alın.
Fikir güzel fakat kombi projesinde bağımsız sigorta ve priz şartı var. Sonradan yapılan tadilat onaysız ve kombi d.gaz kaynaklı bir sorun olduğunda başa ciddi bela açacaktır.

Fikir güzel fakat kombi projesinde bağımsız sigorta ve priz şartı var. Sonradan yapılan tadilat onaysız ve kombi d.gaz kaynaklı bir sorun olduğunda başa ciddi bela açacaktır.
araya sigorta koyarız, demokrasilerde çareler tükenmez.
@arkaplan ustanın paylaştığı prizi takarız. priz yolundan klimaya hat çekeriz + priz ile kombi arasına da sigorta koyduk mu; sorun çözülür. ustamız zaten işi bilen adam, boşta kalan prizde en fazla telefon şarj eder.

Son düzenleme:
Hocam kombinin sigortasını iptal etmedim. ikinci bir sigortayla klimaya elektrik sağladım. Yani sadece iki sigortanın beslendiği yer aynı çıkışları bağımsız

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,231
Son üye
Dmronr1

Yeni konular

Geri