Klima dış ünitesi

Site yönetimi peyzaj nedeniyle istediğim yere klima dış ünitesi kuramıyorum. Mini bir yarım balkonum var Oda Camı ile Balkon İç duvar arası 34 CM. Baktım bazı modellerin 24 cm eninde dış üniteleri var. Bu üniteyi bu araya koyarsam sorun olur mu ( hava sirkülasyonunu engelleyecek ekstra bir cam balkon yada kapalı ortamı yok). Bu şekilde üründen performans alır mıyım sorun olur mu? Kurulum yapılabilir mi?

Merhaba. Sevgili ustam; evin balkonu sonradan kapatılmış olmadıkça açık olan balkonların balkon dış duvarına klima dış ünitesi montajı yapılabilir, bu sakıncalı değildir. Örneğin benim evimdeki inverter klimanın klima dış ünitesi de açık balkon duvarında montelidir. Misafir odasına klima iç ünitesine en yakın ve en uygun konum burası olduğundan dolayı bu yeri özellikle kendim seçmiş ve klimacılara bu yerde dış üniteyi monte ettirmiştim. Açık balkonda yapılan klima dış ünite montajıyla bu montajın yapılmasının herhangi bir performans kaybı kesinlikle söz konusu değildir, sıradan bina dış cephe duvarıma montajı yapılmış olan dış ünite klima montajıyla eşit çalışma şartlarındadır.

Balkon kapalı balkon olursa veya klima dış montaj ünitesinin montajından sonra balkon kapatılırsa; özellikle yazın soğutma modunda iken balkon camları kapalı kaldığında, dış üniteden atılan atık ısıyla kapalı balkonda çalışan dış ünitenin artan dış ortam çalışma sıcaklığıyla dış ünitedeki fan ve otomasyon ünitelerinin, elektronik kartlarının, vb. daha kolay bozulabilme riskleri oluşabilir. Balkon kapalı olursa veya sonradan kapatılırsa balkona monte edilen dış üniteli klimanın bu son durumda sağlam çalışabileceği konusunda bazı soru işaretleri ister istemez bulunuyor.

Ancak soğutma modunda ve yazın kapalı olan balkon iç ortamında çalıştırılan dış klima ünitesiyle bu sözünü ettiğiniz performans kayıpları, termodinamik veya toplam soğutma verimi kayıpları bu çalışma şartında oluşabilir.

Bu konuya bir benzetmeyi yapabilmiş olayım; örneğin araçların egzoz borularına konulan, egzoz çıkış boruları bir patatesle kapatılan araç motorlarının normal çalışmasının kolaylıkla nasıl bloke edilebildiğini filmlerden ve gerçek hayattan birebir eşleştirmeler yaparak düşününüz. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Merhaba. Sevgili ustam; evin balkonu sonradan kapatılmış olmadıkça açık olan balkonların balkon dış duvarına klima dış ünitesi montajı yapılabilir, bu sakıncalı değildir. Örneğin benim evimdeki inverter klimanın klima dış ünitesi de açık balkon duvarında montelidir. Misafir odasına klima iç ünitesine en yakın ve en uygun konum burası olduğundan dolayı bu yeri özellikle kendim seçmiş ve klimacılara bu yerde dış üniteyi monte ettirmiştim. Açık balkonda yapılan klima dış ünite montajıyla bu montajın yapılmasının herhangi bir performans kaybı kesinlikle söz konusu değildir, sıradan bina dış cephe duvarıma montajı yapılmış olan dış ünite klima montajıyla eşit çalışma şartlarındadır.

Balkon kapalı balkon olursa veya klima dış montaj ünitesinin montajından sonra balkon kapatılırsa; özellikle yazın soğutma modunda iken balkon camları kapalı kaldığında, dış üniteden atılan atık ısıyla kapalı balkonda çalışan dış ünitenin artan dış ortam çalışma sıcaklığıyla dış ünitedeki fan ve otomasyon ünitelerinin, elektronik kartlarının, vb. daha kolay bozulabilme riskleri oluşabilir. Balkon kapalı olursa veya sonradan kapatılırsa balkona monte edilen dış üniteli klimanın bu son durumda sağlam çalışabileceği konusunda bazı soru işaretleri ister istemez bulunuyor.

Ancak soğutma modunda ve yazın kapalı olan balkon iç ortamında çalıştırılan dış klima ünitesiyle bu sözünü ettiğiniz performans kayıpları, termodinamik veya toplam soğutma verimi kayıpları bu çalışma şartında oluşabilir.

Bu konuya bir benzetmeyi yapabilmiş olayım; örneğin araçların egzoz borularına konulan, egzoz çıkış boruları bir patatesle kapatılan araç motorlarının normal çalışmasının kolaylıkla nasıl bloke edilebildiğini filmlerden ve gerçek hayattan birebir eşleştirmeler yaparak düşününüz. Kolay gelsin.

Hocam resimleri ekledim. Bu şartlarda oluyorsa vallahi süper olur öbürtürlü kullanma imkanım kalmıyor. Balkon iç duvardan kastım buydu klasik balkon değil maalesef.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2025-07-16 at 16.30.58 (3).webp
    WhatsApp Image 2025-07-16 at 16.30.58 (3).webp
    207.7 KB · Görüntüleme: 20
  • WhatsApp Image 2025-07-16 at 16.30.58 (2).webp
    WhatsApp Image 2025-07-16 at 16.30.58 (2).webp
    199.2 KB · Görüntüleme: 21
  • WhatsApp Image 2025-07-16 at 16.30.58 (1).webp
    WhatsApp Image 2025-07-16 at 16.30.58 (1).webp
    198.5 KB · Görüntüleme: 21
  • WhatsApp Image 2025-07-16 at 16.30.58.webp
    WhatsApp Image 2025-07-16 at 16.30.58.webp
    154.3 KB · Görüntüleme: 20
göm gitsin, balkona çıkmadığın sürece sesten rahatsız olmazsın.

Bir servise sordum olmaz dedi ekstirip attı bende emin olamadım yoksa 24cm dış üniteli klimalar kağıt üstünde ok duruyor.

Bir servise sordum olmaz dedi ekstirip attı bende emin olamadım yoksa 24cm dış üniteli klimalar kağıt üstünde ok duruyor.
balkona koyduğunuzda, iç üniteyi bağlamak için duvarı delecek, adam için bir yığın iş, angarya. diğer taraftan ankastre tesisat varsa oraya bağlamak çocuk oyuncağı. tabii bu arada en yakın buattan veya sigortadan da kablo çekmek zorunda.

Bunu söyleyen usta işçilik daha fazla olacağı için bu nedenle olamaz veya zor olur demiş olabilir. Klima iç ünitesi ile dış ünitesi arasındaki ara (klima bakır gaz boruları, iç klima ara elektrik bağlantı kabloları, vb.) bağlantılarının azami izin verebildiği ölçüde sizin kat sınırlarınız içinde kalan duvara veya mutlaka kat mülkiyetinizde kalan bir bölgeye dış klima montajı yine de yapılabilir. Size kişisel tavsiyem mutlaka uzman bir klimacı bulup birlikte ölçümle etüt çalışmasını beraberce yapın. Ancak zor gibi görünse hiç yapılmayacak veya montajı imkansız olan bir durum değil, bunun da mutlaka bir oluru mevcuttur.

Not: Mevcut balkon m2 alanınız oldukça darmış, doğrusu bu kadarını ben düşünememiştim, göstermelik bir balkonmuş bu balkon. Bu daireyi balkon var mı diye sorduklarında evet projesine göre var ama ha var ha yok olan bir balkon gibi, inanılmaz dar bir alan bu. Örneğin çok büyük çiçek saksılarını bile rahatça balkon içine koymak için bile oldukça dar alanlıdır. Kolay gelsin.

Bende Soğutma sektöründeyim. Fikrini aldığınız arkadaşa katılıyorum. Dış üniteyi o boşluğa oturtursanız olmaz.

Herkesin bildiği gibi ( bilmeyenler en yakın camdan dışarı bakıp herhangi bir Klima dış ünitesine baksın ) dış ünitelerin bir fan ve hava atış ağzı var. Sizde bu balkona beton üzerine oturtursanız atış ağzı Balkon betonuna denk geliyor. O Klima sıcak havayı atamaz.

Ha derseniz bu klimayı ben bir şekilde kaide yapar o metre ile ölçü:aldığınız beton duvarın üzerine kadar çıkartırım üniteyi onun üzerine koyarım derseniz o zaman olur.

Neden bu mini balkondan dışarı bakınca sol yada sağ duvara dışarı bakar şekilde monte edilmiyor? Site izin mi vermiyor? İzin vermemesi için size bu montaj için ayrılmış bir mekanik alan göstermesi gerekli. Yok gösteremiyorlarsa ne olacak sizin özgürlüğünüzü mü kısıtlayacaklar? Bence burada bir sorun var.

Peki diğer dairelerde nasıl çalışma yapmışlar?

Sorularıma adım adım yazarsanız daha iyi yardımcı oluruz.

Kolay gelsin

Site yönetimi peyzaj nedeniyle istediğim yere klima dış ünitesi kuramıyorum. Mini bir yarım balkonum var Oda Camı ile Balkon İç duvar arası 34 CM. Baktım bazı modellerin 24 cm eninde dış üniteleri var. Bu üniteyi bu araya koyarsam sorun olur mu ( hava sirkülasyonunu engelleyecek ekstra bir cam balkon yada kapalı ortamı yok). Bu şekilde üründen performans alır mıyım sorun olur mu? Kurulum yapılabilir mi?
Hocam o araya klimayı oturtursanız teknik olarak fanın üflediği sıcak (yazın), yada soğuk (kışın) hava klimanın kendisine geri çarpar ve kompresör yığılır ısıyı rahat yayamadığı için.

Tavsiyem balkon duvarının yüksekliği kadar klima motorunun altına profilden bir ayak yaptırın, motor koyulduğunda dış ünite fanı balkon duvarına değil, boşluğa bakacak şekilde olsun bu şekilde hiçbir sorun yaşamadan verim kaybı oladan cihazınız çalışır.

Bende Soğutma sektöründeyim. Fikrini aldığınız arkadaşa katılıyorum. Dış üniteyi o boşluğa oturtursanız olmaz.

Herkesin bildiği gibi ( bilmeyenler en yakın camdan dışarı bakıp herhangi bir Klima dış ünitesine baksın ) dış ünitelerin bir fan ve hava atış ağzı var. Sizde bu balkona beton üzerine oturtursanız atış ağzı Balkon betonuna denk geliyor. O Klima sıcak havayı atamaz.

Ha derseniz bu klimayı ben bir şekilde kaide yapar o metre ile ölçü:aldığınız beton duvarın üzerine kadar çıkartırım üniteyi onun üzerine koyarım derseniz o zaman olur.

Neden bu mini balkondan dışarı bakınca sol yada sağ duvara dışarı bakar şekilde monte edilmiyor? Site izin mi vermiyor? İzin vermemesi için size bu montaj için ayrılmış bir mekanik alan göstermesi gerekli. Yok gösteremiyorlarsa ne olacak sizin özgürlüğünüzü mü kısıtlayacaklar? Bence burada bir sorun var.

Peki diğer dairelerde nasıl çalışma yapmışlar?

Sorularıma adım adım yazarsanız daha iyi yardımcı oluruz.

Kolay gelsin
Hocam Maalesef site izin vermiyor. Yeni bir site, isteyenler bu yüzden klima kurdurumadılar . Başka alternatif olarak 16 m2 balkonum var ama aktif kullandığım bi balkon ama bende oraya kuurp balkon keyifimden feragat etmiyorum. (cam balkonla kapalı) Son alternatifim de mobil klima gözüküyor tabi o da ayrı bir tartışma konusu ...

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri