Merhaba. Sevgili ustam; evin balkonu sonradan kapatılmış olmadıkça açık olan balkonların balkon dış duvarına klima dış ünitesi montajı yapılabilir, bu sakıncalı değildir. Örneğin benim evimdeki inverter klimanın klima dış ünitesi de açık balkon duvarında montelidir. Misafir odasına klima iç ünitesine en yakın ve en uygun konum burası olduğundan dolayı bu yeri özellikle kendim seçmiş ve klimacılara bu yerde dış üniteyi monte ettirmiştim. Açık balkonda yapılan klima dış ünite montajıyla bu montajın yapılmasının herhangi bir performans kaybı kesinlikle söz konusu değildir, sıradan bina dış cephe duvarıma montajı yapılmış olan dış ünite klima montajıyla eşit çalışma şartlarındadır.
Balkon kapalı balkon olursa veya klima dış montaj ünitesinin montajından sonra balkon kapatılırsa; özellikle yazın soğutma modunda iken balkon camları kapalı kaldığında, dış üniteden atılan atık ısıyla kapalı balkonda çalışan dış ünitenin artan dış ortam çalışma sıcaklığıyla dış ünitedeki fan ve otomasyon ünitelerinin, elektronik kartlarının, vb. daha kolay bozulabilme riskleri oluşabilir. Balkon kapalı olursa veya sonradan kapatılırsa balkona monte edilen dış üniteli klimanın bu son durumda sağlam çalışabileceği konusunda bazı soru işaretleri ister istemez bulunuyor.
Ancak soğutma modunda ve yazın kapalı olan balkon iç ortamında çalıştırılan dış klima ünitesiyle bu sözünü ettiğiniz performans kayıpları, termodinamik veya toplam soğutma verimi kayıpları bu çalışma şartında oluşabilir.
Bu konuya bir benzetmeyi yapabilmiş olayım; örneğin araçların egzoz borularına konulan, egzoz çıkış boruları bir patatesle kapatılan araç motorlarının normal çalışmasının kolaylıkla nasıl bloke edilebildiğini filmlerden ve gerçek hayattan birebir eşleştirmeler yaparak düşününüz. Kolay gelsin.