Kasetçalar Motoru Değişimi Sonrası Boğuk Ses ve Devir Hızı Sorunu

Günaydın dostlar.

Çift mekanizmalı bir kasetçalar cihazın motorunda milin el ile çevrilemedigini farkettim.
Motoru cıkartıp arka kapagını actım kondansatörler patlamıştı,değiştirdim kapattım kapak kapanınca el ile denedigimde yine rötor sıkışıp dönmedi.Kapağı gevşek bırakınca rötor sıkışmadan dönmekte.
Bir türlü çözemedim bu sorunu ve çin menşeyli bir çift kasetçalar cihaz motorunu alıp taktım.

Sıkışan sorunlu motor Sankyo SHU9L dc çift hızlı L sol dönüşlü bir motor.Sanıyorum 9 volt.
Yerine taktıgım ise piyasada satılan 9v çift hızlı yönsüz yani her iki yönede döndügü söylenen 2000-4000 rpm bir motor.

Sorularım şunlar;

1-Yeni motor taktıgımda ses boğuk sanki kayıt bozulmuş gibi çalıyor.
Anakart üzerinde devir hızı trimpotu ile birinci kaset bölümünün motor hızını ayarlıyorum zoraki.Sonra ikinci kaset bölümüne kaseti koyuyorum devir hızı istiyor onuda ayarlıyorum.

Birinci ve ikinci kaset bölümleri için devir hızı ayarları birbirinden farklı oluyor ortak ayar tutmuyor trimpotta.
Birinci kaset bölümündeki devir ayarı ikinci kaset bölümünde yavaş hızda kalıyor,tam zıttı oluyor.

Motor rpm hızları internette iki motor içinde 2000-4000 rpm yazıyor,sorun nedir anlayamadım.

2-Kritaller,baskı lastikleri temizlendi ve saglam durumdalar.Kristal vidasından ayar yapıldı etkisi olmuyor boğuk sese.

3-Cihazın orijinal motoru üzerinde voltaj yazmıyor.SHU9L kodundaki 9 volt anlamına mı geliyor?

4-Motorun etiketi yoksa yada etikette voltaj yazmıyorsa cihazın pil yatagındaki pil kapasitesi toplam voltajı,cihazın motorununda voltajıdır demek dogru olur mu ?Yani 6x1.5v pil yani tootal 9volt,motorunda çalışma voltajı çıkarımı olarak düşünülebilir mi motor voltajını tespit için düz mantık?

5-Fotograflarda orijinal motorun kapagında görülen baglantıları -+HL şeklinde
Yerine takılan motorun baglantıları ise -+AB
Orijinal motordaki şeklinde yeni taktıgım motora baglantı yaptım.
Acaba sorun burada mı?
HL kabloları AB pinlerine lehimledim.
Acaba HL baglantı kablolarını BA şeklinde mi baglamam gerek boguk ses sorunu için?

6-Yerine taktıgım motorun 3 ve 4. pinleri yani AB yazan pinlerine direk bir trimpot daha ekleyip oradanda devir hızı için daha net ve hassas ayar yapaıp devir hızı ayarınıda yapabilir miyim,kart üzerindeki trimpotu iptal etmeden?

SESTEKİ SORUNA AİT VİDEO KAYDI AŞAĞIDAKİ LİNKTEN İZLENEBİLİYOR.

https://files.fm/u/hgcae4xmpn

Ekli dosyalar

• 1.webp
    1.webp
    107.8 KB · Görüntüleme: 9
  • 2.webp
    2.webp
    69.4 KB · Görüntüleme: 10
  • 3.webp
    3.webp
    176.3 KB · Görüntüleme: 32
  • 4.webp
    4.webp
    20.6 KB · Görüntüleme: 11
  • tttt.webp
    tttt.webp
    145.8 KB · Görüntüleme: 10
  • resim_2025-08-22_095118966.webp
    resim_2025-08-22_095118966.webp
    13.6 KB · Görüntüleme: 11
Son düzenleme:
Merhabalar sorduğunuz sorular için yeterli teknik bilgim yok ancak orjinal motoru temizlemeyi denediniz mi acaba wd40 çözüm olabilir belki ben daha önce öyle çözmüştüm benzer bir sorunu
Merhaba.
Orijinal motorun temizliğe ihtiyacı yoktu ama yinede temizledim ve yagladım mil yuvalarını.
Fakat sorun arka kapagın kapatılmasıyla rötorun sıkışıp dönmemesi.
Fabrikasyon haldeyken ilk olarak ben açtım kapagını fakat kapatınca dönmüyor.
Ayrıca kart üzerindeki regülatörde sanırım arızalı,yanmış.
Regülatörüde bulamadıgım için farklı motor takma yoluna gittim.

3-webp.117635

motor ucundaki kasnaklar aynı çapta ise aynı devirde dönmesi lazım.
siyah kasnaklarda yaya baskı yapan beyaz parçalar vidalı mı?
vidalı ise oradan ayarlanabilir.

3-webp.117635

motor ucundaki kasnaklar aynı çapta ise aynı devirde dönmesi lazım.
siyah kasnaklarda yaya baskı yapan beyaz parçalar vidalı mı?
vidalı ise oradan ayarlanabilir.
İlk önce çıkma motorun üzerindeki plastik siyah kasnağı takıp test etmiştim.Fakat en kısık noktasında hız trimpotunun,kaset hala hızlı çalmaktaydı.
Orijinal motorun hafif daha küçük olan kasnagını denedim belirsiz şekilde devir hızı biraz daha düştü ve enson daha daha küçük başka bir kasnak takıp denedim devir hızı normal seyirlere kadar ayarlanabiliyordu.
KAsnakların hiçbiri ayarlı degil.
Ensonki kasnakla beraber sesteki bopulma gibi bozukluk ortadan kalkmadı ama.
Tabi her iki kaset bölümününde devir hız ayarı birbirini tutmuyor yine.
Birini ayarlayıp diger kaset bölümünde kaset test ettigimde yavaş hızda kalıyor.Onu ayarlayınca bu defa digeri hızlı kalıyor.

Motor pinlerinden 3 ve 4 pinler AB yazan,buraya lehimledigim kabloların yerleri yanlış olabilir mi?

İlk önce çıkma motorun üzerindeki plastik siyah kasnağı takıp test etmiştim.Fakat en kısık noktasında hız trimpotunun,kaset hala hızlı çalmaktaydı.
Orijinal motorun hafif daha küçük olan kasnagını denedim belirsiz şekilde devir hızı biraz daha düştü ve enson daha daha küçük başka bir kasnak takıp denedim devir hızı normal seyirlere kadar ayarlanabiliyordu.
KAsnakların hiçbiri ayarlı degil.
Ensonki kasnakla beraber sesteki bopulma gibi bozukluk ortadan kalkmadı ama.
Tabi her iki kaset bölümününde devir hız ayarı birbirini tutmuyor yine.
Birini ayarlayıp diger kaset bölümünde kaset test ettigimde yavaş hızda kalıyor.Onu ayarlayınca bu defa digeri hızlı kalıyor.

Motor pinlerinden 3 ve 4 pinler AB yazan,buraya lehimledigim kabloların yerleri yanlış olabilir mi?
Birde okuyucu kafanın iki tarafında banta baskı yapan küçük siyah makaralar var. Onlar rahat dönüyor mu?

Sesle ilgili çalma hızı normal mi eğer çalma hızı normal ise boğuk ses kristal veya preanfi katında
kapasitör problemi olabilir.
Motor ucundaki kasnagı küçük bir kasnakla değiştirdikten sonra çalma hızını olması gerektigi noktalara aşağı yukarı getirebildim yani evet normal diyebiliriz.
Videoyu yükledim linkten izleyebilirsiniz sesteki boğulmaya dair.

https://files.fm/u/hgcae4xmpn

Kartın fotografınıda ekledim,hangi noktadaki kondansatörleri kontrol etmem gerek üstad?

Unutmadan,iki kaset mekanizmasında da ses boğuk yani iki kristalde de sorun olması ihtimali mümkün mü?

Ve ekleme yapmak gerekirse,motorun içindeki kartta bulunan kondansatörler yanıp patlamışlardı açıp baktıgımda.
Teybin bir yerinde ac-dc şeklinde swithc anahtar var.Cihaz pil ile çalışacaksa sanıyorum dc kademesi,220v ile çalıştırılacaksa ac kademesine getiriliyor.
Önceki sahibi pil ile çalışacakken aac kademesine getirip motordaki kondansatörlerin yanması ve patlamasına sebep olmuş olabilir diye düşünüyordum.
Bundan kaynaklı sizin dediginiz gibi kasetlerle alakalı devre kartı üzerinde seste boğulmaya sebep olan bir parçayıda bozmuş olması mümkün olabilir mi bu senaryoda?

Ekli dosyalar

• Adsız.webp
    Adsız.webp
    148.8 KB · Görüntüleme: 6
Daha önce sesin boğuk ve kısık çıkması ile ilgili bir teyp gelmişti. Sorun çıkış katı öncesi ses devresi üzerindeki 1 adet kapasitör kaynaklı olduğunu tespit ettim. Açıkçası arızayı nasıl tespit ettim hatırlamıyorum.

Kristallerden gelen ses sinyal kablosunu takip et kart üzerinde buradan varsa çıkış entegresi arasında idi bu kondansatör. Bu teypin çıkışı entegre ampli mi ? Radyo da ses nasıl onda da kötü mü? Sadece kasette ses kötü ise ona göre yönlenin. Kristallerde paslanma varmı varsa kristaller bozulmuş olabilir.

Boğuk ses sorunu kristal ayarından da olabilir ama ayar yaptım dediniz.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,233
Son üye
JacobRice

Yeni konular

Geri