Kamuda LED zorunlu oluyor

Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
559
Puanları
6
Yaş
55
Konum
Seyitömer Termik santralı KÜTAHYA
Kamuda LED zorunlu oluyor
kamuda_led_zorunlu_oluyor13594894960_h983467.jpg


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, kamu kurumlarının aydınlatılmasında LED teknolojisinin kullanımının zorunlu hale getirileceğini söyledi.

'Türkiye Elektrik ve Elektronik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı''nı tanıtım toplantısına katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, şöyle konuştu:
''Bakanlık olarak, mayıs ayında bu önemli konuda düzenlenecek uluslararası bir kongreye de ev sahipliği yapacağız. Sensör, Mikrodalga tüp ve özel yarıiletkenler gibi stratejik bileşenlerin ülkemizde üretilmesi ve Ar-Ge çalışmaları teşvik edilecektir. Mesela ülkemizde kompakt lamba üretimine henüz başlamadık. Ancak artık kompakt lamba üretimini atlamamız ve elektrik tüketimini düşüren LED aydınlatma konusunda yatırımlar çekmemiz daha rasyonel olacaktır. Bu konuda, kamu kurumlarının aydınlatılmasında LED aydınlatmaların zorunlu hale getirilmesi gibi çalışmalar yapacağız.''
İngilizce'de ''Light Emitting Diode kelimelerinin kısaltması olan LED, ''Işık Yayan Diyot'' anlamına geliyor. LED ürünlerin, akkor ve floresan lambalara göre aydınlatmada enerji tasarrufu sağlıyor.
Klimalardan yıllık 700 milyon lira tasarruf
Ergün, Bakanlığın ve TÜBİTAK bünyesinde sağlanan Ar-Ge desteklerinin artırılacağını ve prosedürlerin kolaylaştırılacağını belirtti.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Keşke konu başına işin özüne uygun Bir LED ampül Resmi koysalardı... Haber sitelerinde de aynı resim var. Şimdi vatandaş bakacak; Ben zaten yıllardır Led kullanıyorum diyecek...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Keşke konu başına işin özüne uygun Bir LED ampül Resmi koysalardı... Haber sitelerinde de aynı resim var. Şimdi vatandaş bakacak; Ben zaten yıllardır Led kullanıyorum diyecek...
Sn. Ertek haklısınız resim seçmede hata etmişler.Led lamba konusunda kendi evimde holde,wc,lavobo ve banyoda silikonlu led aydınlatma yaptım.Bugün bitirdim, holdeki led aydınlatma fotoselli çalışıyor.Bakalım elektrik faturasına nasıl yansıyacak bekleyip göreceğiz.
 
arkadşlar merhaba
konu led aydınlatma olunca yine kalite ön plana çıkmaktadır.örnek,kompakt ampülün orjinali 22 tl iken 5 tlye verimsiz olanını kullanıyorduk.led ampüllerde de değişen bir durum olmayacaktır.biz ülkemizde,kaliteli ürünü ucuza tüketemedikten sonra led ampül uygulamasını sadra şifa olarak görmüyorum.halkımız yine dandik çin malları tüketmeye devam edecektir.artık bu memleketteki uygulamalarda bir samimiyet sözkonusu olğuna inanmıyorum.devleti yönetenler bu konuda samimi iseler, kaliteli ürünleri en uygun fiyata temin ede bilme noktasında yol göstersinler.aşağıya eklyecek olduğum yazıda anlatılan özellikte, kaç kişi led ampül taktırabilecek.her üründe olduğu gibi fiyat engeli ile karşı karşıya kalacağız.doğru değilmi? arkadaşlar.
alıntı:
LED'lerin ışık verimliliği
Lambaların verdiği ışığın, harcadığı elektrik enerjisine oranı ışık etkinliği h ' dır, birimi ise lumen/Watt'dır.
Biraz rakamlarla konuşmak istersek;
Akkor lambalarda ışıksal verim 12 – 15 lm/W
Halojen lambalarda 18 – 22 lm/W
Kompakt fluoresan lambalarda 60 lm/W
Fluoresan lambalarda 55 – 104 lm/W
LED'lerde durum biraz farklıdır, LED rengine göre ışık etkinliği farklılık gösterir. Örnek; kırmızı en yüksek verimliliğe sahiptir 45 lm/W, sarı 35 lm/W, yeşil 18 lm/W, mavi 8 lm/W civarındadır. Aydınlatmada beyaz ışık önemli olduğuna göre beyaz LED için verimlilik, üretici firmalara göre değişmekle birlikte 18 – 25 lm/W arasında değişmektedir.
Bu verilerle şunu söyleyebiliriz ki bugün (mayıs 2005) LED'ler akkor ve halojen lambalara alternatif olabilmekte ancak fluoresan ve kompakt fluoresan lambalarla verimlilik açısından rekabet edebilecek seviyede değildir. Diğer taraftan ışık verimliliğinde çok hızlı gelişmeler olmaktadır. 2008 - 2010 yıllarında beyaz LED'te verimliliğin 50 – 70 lm/W değerlerine ulaşması beklenmektedir. LED üretici bir firmanın deklare ettiğine göre, laboratuvar ortamında kırmızı ışıkta 108 lm/W değeri yakalanmıştır.
LED ışık değerleri konusunda dikkat edilmesi gereken bir konuda ışık açılarıdır. LED'ler yönlendirilmiş ışık oldukları için ışık değerleri, cd (candela) veya mcd cinsinden verilmektedir. Işık açıları düşük tutularak yüksek candela değerleri telaffuz edilmektedir. LED seçiminde değerlendirme yapılırken bu konu dikkate alınmalıdır.
kolay gelsin
 
LED aydınlatma teknolojilerinde halen büyük sorun olan sürücüler ve ısı problemi halledilmeden
LED i en iyi aydınlatma olarak sunulabilmesi oldkça zor...
Çok fazla arıza ve geri dönüş alternatif olmaktan beri tutuyor halen...
 
LED aydınlatma teknolojilerinde halen büyük sorun olan sürücüler ve ısı problemi halledilmeden
LED i en iyi aydınlatma olarak sunulabilmesi oldkça zor...
Çok fazla arıza ve geri dönüş alternatif olmaktan beri tutuyor halen...

bizde arıza olmaz :) (tridonic)
 
önceden de tasarruflu ampuller(Resimde olduğu gibi) kullanılması zorunlu demişlerdi..şimdi ise LED kullanılması zorunlu diyorlar.yanlış resim sçimi yapılmış malesef

maliyet hesabı yapmışlardır umarım. LED ampuller çok da ucuz değil yani ben kampanyalı aldım OSRAM marka 9 TL ye 5W lık..tasarruflu ampulde 5 TL normalde..Kullanık süreleri tamamen şans işi..LED için ömrü uzun denemez.

evlerde kullanınca sorun yok enfazla 3 tane alıyorsun eve ama kamu işyerlerinde lamba sayısı çok fazla...


ben karşıyım böyle israflara tasarrufu LAMBA değil İNSAN yapar..:eek:
 
Kamu bu, nasıl olsa yatırım bedeli, maliyet önemli değil, ayrılmış bütçeyi " nasıl eritirim, nerelere harcarım..?" zihniyeti... Nasıl olsa vatandaş (vergisiyle) ödüyor bedelini.

10 tane 10 kuruş da 1TL eder, 2 tane 50 kuruş da...

Ortana gibi ben de gereksiz israfa karşıyım, "tasarrufu İNSAN yapar..."
 
vestel de aydınltma işine girdi cree ile kimlerin bu işten nemalanacağı belli fatih projesindeki gibi ( sıfır çalışmayan vestel tabletler gibi )
 
boyle sözleri ögrenmek ve tatbik etmek işte ilerlemenin ana yolu bilgi paylasmakla cogalır her kese selam ve basarı dileklerimle
 

Forum istatistikleri

Konular
128,188
Mesajlar
915,703
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst