kablonun yanma sebebi nedir?

alioral80

Üye
Katılım
9 Eyl 2007
Mesajlar
19
Puanları
1
Yaş
39
slm kontrol kalemi kullanicilari...
sorun: ortak kullanilan su pompasinda elektrik ariza.birbirine yakin iki ayri işletme iki ayri trafoyla beslenmekte.ortak kullanim olan mone faze su pompasi işletmenin bir tanesinde su pompasinin guç devresi pompaya yakin olan işletmeyle beslenmekte su pompasi kontaktörle çalişmaktadir.uzaktaki işletmeden sadece kontaktör tetiklemesi için kablo cekilmiştir bu kablo yandi mesafe en fazla100m.faz ve nötür 2*1,5nyy kablo ile çekilmiştir.kablo ısınarak yanmiştir.ve sistem çalişmaz iken. pompayi hangi işletme kullanacak ise sistem elektriksel olarak kilitlenerek çalişmakta.?? notur hattindan dolayi olablirmi .
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
arkadaşım motor monofaze mi trifaze mi işletmelerden sadece kumanda bilgisi gelip yakın olan işletmeden de enerji bağlantısımı alıyor, kablonun neresi yandı başlıkmı yoksa komple erimemi oldu, yani çok kapalı bir soru olmuş küçük bir şema çizebilirsin. paint te çizip ekleyebilirsin. arkadaşların fikir yürütebilmeleri için görsel ve yazılı gerekli bilgileri verirsen sana yardımcı olurlar. yazının sağ üst köşesindeki değiştir butonundan eklemiş olduğun yazıyı değiştirebilirsin.
 
sayın ali oral gerçekten soru çok kapalı bir soru motor çalışmaz iken kablo yandı demişsiniz.
kablo tam olarak nasıl yandı komplemi yoksa bağlantı noktasındanmı biraz açıklayıcı bir sekilde soruyu yazarsanız daha iyi cevaplar alıcağınıza eminim birde motor iki ayrı işletmeden besleniyor demişsiniz
budurumda motorun çalışmazken kablosonun yanması ilginç kablonun enerji altında olmadığından eminmisiniz.(yandığı anda).
 
bu kablo iki sefer yanmiştir ilk seferinde arzayi bulamadik.kabloyu degiştirdik. belli bir zaman çaliştiktan sonra kablonun iki uc kisimlarindan aşiri isinmadan dolayi yandi.arzayi gene bulamdik sadece şüphelendigimiz nötür hatti.tekrar kablo cekecegiz ama bu sefer nötür hatti getirmiycez sadece faz getiremeyi düşünüyoruz acaba sorun cözmüş olurmuyuz?
 
bu arızayla birdaha karşılaşmak istemiyorsan; kumanda faz ve nötr'nü motorun güç devresini besleyen noktadan al. nötr'ü kumanda devresine direkt bağla. Fazı ise anahtarlama yapacağın noktaya götür, anahtar çıkışını kumanda devresine bağla. gene araya bir kablo çekmen gerekecek.
 
peki arkadaşlar çamaşır makinasının kablo-priz bağlantısında sürekli yanık oluyor bu neden olabilir nasıl çözebilirim bu sorunu
 
alioral80 arkadasim, kontaktor kumanda besleme kablosu yaniyor degilmi? güc beslemesi yakndaki fabrikadan geliyor demissin.

Kontaktorun cektigi akım cok kucuktur ama yinede gecen akımı ölcmende fayda var. 100 mtde 1,2 amperden yuksek akım cekiyorsa ısınır, uzun çalışırsa eriyebilir. eğer kablonun baglantı yerlerinde kısmi yanma varsa, bağlantı noktanda oksitlenme yada toz olabilir. Direc sebebidir aşırı akım ceker, mesafede uzun eriyebilir.
Birde galiba çalışmazken yandi demissin. Notur den neden supelendin? notur-toprak kacagindan mi? Notor topraga degerse k.a.k.r varsa o acar yoksa birsey olmaz.
Kontaktor tozlu yerdemi çalışıyor? yada eskimi. eğer öyleyse değiştrmende fayda var.
 
peki arkadaşlar çamaşır makinasının kablo-priz bağlantısında sürekli yanık oluyor bu neden olabilir nasıl çözebilirim bu sorunu

Bağlantı noktasindaki direncden isiniyor. prizini değiştir, eğer cihazin kablosu sonradan yapilmssa baglantilarini kontrol et. kablo capi 1 mm2 den kucukse bi ustunu sec. imkanın varsa makinın cesitli evrelerinde (su alma, kurulama v.s.) akım olc. belkide bir ariza var.
yada noturun ii gelmiyor
 
bir pompaya iki ayrı işletme trafosundan kumanda için 2 ayrı enerji alıyorsan skıntı dogar.. tahminimce siz yani 100 m ilerdeki trafodan gelen kaplodan ayrı faz ntör getirmissiniz pompanın yanındaki trafodanda ayrı faz nötr giriyor panonun kumanda baglnatısına onu iptal edin mevcut panonun ordaki star stoptan 3x2.5 NNY kaplo ile uzaktan star stop baglayın hiç bri sorununuz kamıcaktır kaplonun yanması normal deil birde nasıl bagladıgını tam yazsaydını dah kapsamlı yardımcı olurduk kolay gelsin..
 
Farklı fazlardan alındıysa sirkülasyon akımları yanma nedeni olabilir mi? (Arada açı farkı olduğu için)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,245
Mesajlar
916,136
Kullanıcılar
450,051
Son üye
Rezly

Yeni konular

Geri
Üst