Kablonun aşırı akım dayanma kapasitesi ve süresi

absenthec

Üye
Herkese merhaba.
Kafama takılan bir sorum var cevaplarsanız sevinirim. Kabloların malum akım taşıma kapasiteleri yazıyor kataloglarda ve bu kapasiteye göre uygulamalarda kullanıyoruz.
Şöyle ki misal 4x6 nhxmh kablo çekili bir hattımız var. Hat sonu kurulu gücümüz 18 kw yük mevcut ve 34 amper çeken bir sistem. Bu hatta 40 amper TMŞ bağladık. (Gerilim düşümününe uygun mesafe)
Oldu da hatta aşırı akım çekilmeye başlandı misal 60 amper.
Bizim TMŞ hemen atmayacak bir süre bekleyip öyle devreyi açacak.(benim bildiğim 1,6 katı olduğunda hemen atacak)
Bu kablonun kataloğunda 53 amper akım taşıma kapasitesi olduğu söyleniyor. Şu anda daha yüksek akım geçiyor ve kabloya zarar vermeye başladı.
Bu gibi durumlarda kablonun dayanma süresi gibi bir veri bulunuyor mu? Ya da bir yerde okumuştum, hatta bağlı devre kesicinin 1.6 katı, kablonun akım taşıma kapasitesinin 1.45 katından düşük olmalı deniyordu. Doğruluğu veya geçerliliği nedir?

Yazdıklarınızı hesaplamalarıyla ve kaynaklarıyla birlikte paylaşırsanız daha anlamlı olacak.
34 Amperi nasıl buldunuz? Ben 18kW lık bir ısıtıcı olarak düşünürsem 26 A gibi farklı bir değer çıkar...(Yükün motor olduğunu bizim tahmin etmemiz gerek sanırım)
4x6 nhxmh kablonun akım taşıma kapasitesini 53 A olarak hangi tablodan aldınız. Ben 43A olarak görüyorum.

Hesaplama kısmı biraz farazi ama detaylı anlatayım. En başta bu bir proje yani reelde ölçülen değerler değil.
18 kw kurulu güçten I: p/1,73/380/0.8 den 18000/526=34 A
4x6 mm2 nhxmh hes kablo katalog değeri 53 A
Ama sorum bu değerler değil, kablodan geçen aşırı akımın tmş/sigorta atana kadar zarar görmeden dayanması konusu.

Bildiğimden değil ama üretici firmanın kataloglarında bu bilgi mevcut olmalı.
Örnek : Maksimum kısa devre sıcaklığı : 250°C (max. 5 sn.) https://www.hes.com.tr/assets/doc/Enerji_Katalog.pdf
Haricen bir ürün veya hizmet bir standarta bağlanmışsa (Standartlar: TS IEC 60502-2, BS 7870-4.10 gibi) standartı da incelerseniz bulabilirsiniz. Standartlar ilgili ürün veya hizmetin minimum koşullarını detaylı olarak yazar.

40 A TMŞ neden 1,6 katına kadar beklesin ki . Bu bilginin kaynağı veya dökümanı var mıdır?

IEC 60364-4-43. Standarda erişimim yok fakat paylaştığım dokümanda şöyle bir ifade var :

"The Standard allows an overload current that may be up to 45% greater than the current carrying capacity of the cable but only for a limited period(conventional trip time of the protective device)"

Standart, sınırlı bir süre için kablonun akım taşıma kapasitesinden %45'e kadar aşırı yük akımına izin verir.
Bu %45 MCB açma eğrisinden geliyor olmalı. MCB ler üzerlerinden nominal akımının 1,45 katı kadar akım geçtiğinde 1 saatten daha kısa bir süre içinde açmalı. Demek ki kablolar, belirtilen akım taşıma kapasitelerinin %45 i kadar fazla akımı bir saat kadar taşıyabilecek özelliklerde imal ediliyor olmalılar.
Kaynak : https://library.e.abb.com/public/e7db50d2e351a1e6c125704b00296284/1SDC010001D0203.pdf

Son düzenleme:
koruma elemanı TMŞ ise termik ayarı setlenebilir.
40A ile 32A set ayarları açma süresi ve akımını değiştirir.
schneiderin (GV3P) motor koruma şalteri için verdiği açma eğrisini incelediğimde, kabaca:

Inx1.45
32x1.45= 46.4A - 1 dakika ile 6.5 dakika arasında açar.

Inx2
32x2= 64A - 18 saniye ile 80 saniye arasında açar.

not: çalışma sıcaklığı 20 derece

40 A TMŞ neden 1,6 katına kadar beklesin ki . Bu bilginin kaynağı veya dökümanı var mıdır?
Ev tipi devre kesicilerde öyleydi galiba karistirmis olabilrim. Tms lerde 1.3 tu galiba. Zaten benim bildiğim dedim bunu iddia etmedim. Biliyorsanız doğrusu yazarsınız. Gereksiz bir konuya takılı kalmissiniz.
Asil soruma cevap veren tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Ev tipi devre kesicilerde öyleydi galiba karistirmis olabilrim. Tms lerde 1.3 tu galiba. Zaten benim bildiğim dedim bunu iddia etmedim. Biliyorsanız doğrusu yazarsınız. Gereksiz bir konuya takılı kalmissiniz.
Asil soruma cevap veren tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.
1,6 kat MCB değilde sigorta kullanılması durumu için geçerliymiş. Paylaştığım dokümanın 67. sayfasının son paragrafı...
1,3 katta endüstriyel kullanım için geçerli katsayıydı galiba. Paylaştığım dokümanda mı başka bir dokümanda mı okudum hatırlamıyorum... Düzeltme : Başka bir dokümandaymış : https://www.ti-soft.com/en/support/...protection-checks/protection-against-overload

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri