Kablo Kısa Devre Akım ve Empedans Hesabı Hk.

sbayrak_

Üye
Katılım
3 Ocak 2008
Mesajlar
57
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba, forumda kısa devre akım ve empedans hesapları ile alakalı oldukça güzel bilgi paylaşımları yapılmış, çoğunu inceledim.
Basit bir husus ile alakalı teorik ve uygulama anlamında yorumlarınızı rica ediyorum; tali bir dağıtım panosundan linye uzunluğu 50 metre olan 3x2,5 mm² NYY kablo ile 10 metre aralıklarla 11 adet adet 5W'lık led spotları beslediğimizi düşünelim, en son aydınlatma armatürümüzün kablosundaki kısa devre arıza durumunda B16 A linye sigortasının tepkisi ve kablo kısa devre akım hesaplarının da bir arada ele alındığı basit bir teorik hesap yapabilir miyiz? Aşağıda anlaşılması açısından görsel de paylaşıyorum.

1643015066098.png


Bu durum çoğumuzun tecrübe ettiği ve teorik olarak kabaca cevaplandırabildiği bir husus olduğu için basit bir örnek vasıtasıyla herkesin fikir sahibi olabileceğini düşünüyorum. Yukarıda görselini paylaştığım tesisata yakın bir uygulamada, linyenin en sonundaki kısa devre arızasında sigortanın yeterli kısa devre akımı oluşmadığı için devreye açamadığına (KAKŞ olmadığını varsayalım) şahit oldum.

Proje hesaplarında en önemli hususlardan bir tanesi olan ve çoğu kişinin dikkate almadığı ve ezbere uygulama yaptığı sigorta kısa devre kesme kapasiteleri ile kablo empedanslarının dikkate alınmaması durumuna hepimiz şahit oluyoruz.
Bu durumun, çok küçük yüklerde, uzun mesafelerde ve küçük kesitli kablolardaki karakteristik tepki ve sonuçlarının değerlendirildiği değerli yorumlarınızı rica ediyorum.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Kısa devrede yani faz nötr kısa devresinde sigorta açar.Toprağa bir kısa devre sözkonusu ise toprak geçiş direncine göre sigorta açmayabilir veya çok geç açar.
 
Uzun mesafe,düşük kesit,yüksek sigorta
durumunda açmayabilir.Bu hal için,mut-
laka,kısadevre hesabı ( gerilim düşümü ve
akım taşıma kapasitesine ilaveten ) yap -
mak gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst