Kaçak Akım Rölesi bir süre sonra atıyor.

kavil

Üye
Katılım
28 Tem 2017
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
30
Herkese merhaba, diğer evimizde Kaçak akım rölesi mevcut değildi bende kendim bir adet te oraya takmak istedim. Kaçak akım rölesi belli bir süre sonra yaklaşık 10-12 sn kadar sonra bi anda atıyor. Detaylar;

"Schneider Easy9 2 Kutup 30Ma 40A Kaçak Akım Koruma Rolesi"
den satın aldım. ilk önce röleye faz nötr ü prizden tek taraflı bağlayıp kaldırdım ve test tuşuna bastım. Röle sıkıntısız çalışıyordu. Ardından sigorta kutusunda elektrik saatinden gelen faz ve nötr ü önce KAR a bağladım. Test ettim sıkıntı yoktu. KAR dan çıkan faz ı sigortalara köprüledim nötr ü de evin geri kalan klemensli nötr üne bağladım. KAR ve sigortaları açtım lambalar vs yanıyordu lakin 10-12 sn sonra KAR attı. Tekrar kaldırdım 3-5 sn sonra attı sonra kaldırır kaldırmaz atmaya başladı.

her şeyi söküp sadece saatten gelen faz nötr ü bağladım. KAR kendinden atma yapmadı. Sigortalar kapalıyken çıkış Faz ve nötr ü bağladıktan 10-15 sn sonra KAR kendiliğinden attı.

Faz nötr voltaj 223v
Faz toprak 222-223v
Nötr Toprak 0,6-1,6v arası farklı değerler okudum.

Okuduğum kadarıyla Nötr-toprak arası köprü var ise o sebeple KAR atar denmiş. elektrik yok iken Multimetre kısadevre kademesinde nötr toprak dokundurdum. Herhangi bir sinyal sesi vs gelmiyordu. Bir kaç prizi, buatı açtım nötr faz toprak bağlantıları doğru yapılmıştı.

Sorunu çözemediğim için KAR ı çıkartıp direk saatten sigortalara faz bağlayıp nötr üde dağıtıp 4-5 saat kadar sıkıntısız kullandım. Evde 7-8 yıldır sadece 3 sigorta mevcut ve bi çok elektrikli alet kullandık hiç sıkıntı olmadı. ancak bu KAR bağlantısı sonrası atma olayını çözemedim.

Sizin öneriniz nedir? Saygılarımla.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Tüm sigortaları 0 pozisyonuna getirin. Önce kaçak akım rölesini 1 pozisyonuna alın, sonra sigortaları tek tek 1 pozisyonuna alın. Hangisinde atarsa o hatta bakmak gerekir.

Saygılar...
Cevap için teşekkürler, sigortalar 0 sadece KAR 1 e aldığım anda 10-12 sn sonra KAR atıyor.
 
Bu iş uzamanlık isteyen bir iş şunu şöyle yapın düzelir diye anlatsak olmaz bugün benim başıma kaçak akımla ilgili bir arıza geldi:Bir motor sola dönünce çalışıyor ama aynı motor sağa dönünce k.a.r. atıyor işin içinden çıkamadaım başka bir elektrikçi arkadaş geldi aynı kaçak akımın 20 mt.ileride beslediği akü şarj cihazlarında toprakla nötr kısa devreymiş oradaki kısa devreyi tamir edince diğer arızada düzeldi.Yani anlayacağınız biz bile sorun yaşıyoruz ki size tarif ederek nasıl anlatalım?
 
Sigortalar kapalı iken tüm aletlerin fişini çekin.Direk bağlı varsa (aspiratör,şofben vs)onlarıda ayırın.Tekrar deneyin.
 
Mrhaba

'' Sorunu çözemediğim için KAR ı çıkartıp direk saatten sigortalara faz bağlayıp nötr üde dağıtıp 4-5 saat kadar sıkıntısız kullandım. Evde 7-8 yıldır sadece 3 sigorta mevcut ve bi çok elektrikli alet kullandık hiç sıkıntı olmadı. ancak bu KAR bağlantısı sonrası atma olayını çözemedim.''

Demişsiniz .

Kablonuz kırık veya sıyrılmış olmasın ve şase yapıyor olabilir !!!

Kolay Gelsin . Sağlıcakla Kalın .
 
Tekrar merhaba herkese. Aspritör bağlıymış dolap arkasında elektriğe onuda söktüm ve kontrol ettim ancak ondada köprü yok nötr-toprak arası.

Tüm buatları açtım hepsinde faz-toprak-nötr ayrı ayrı klemenslenmiş ve herhangi bir temas yoktu gözle görülür. Multimetre ile test ettiğimde ise garip bir sonuç alıyorum. Kısa devre kademesine aldığımda topraklar kendi arası ve nötr kendi arası sabit sinyal verirken evin farklı farklı yerlerinde toprak nötr temas ettirdiğimde kesikli sinyal verip bir kaç sn sonra o sinyal sesi kayboluyor. farklı prizlerde denediğimde kimi zaman hiç ses yok yani toprak-nötr köprülü değil kimi zaman kesikli sinyal gelip tekrar kayboluyor. KAR da 10-12 sn sonra atmasının sebebi sanıyorum anlık olarak bu temastaki kaçağı fark edip atıyor.

Sanıyorum bi yerde damarlardan bir tanesi anlık temas ediyorsa ya da bi yerde kablo sıyrıldıda o zaman zaman temas ediyorsa diye tüm topraklara ve nötrlere baktım ancak tekpare 4 lük kablodan çekmişler damarlı kablo hiç göremedim. gerçekten anlayabilmiş değilim sıkıntının nerede olduğunu.
 
Merhaba

Bilgilendirilme !!!

Schneider Easy9 2 Kutup 30Ma 40A Kaçak Akım Koruma Rölesi

Nötr bağlantısı soldadır .
Resimde de N ile gösterilmiştir .
Diğer bir çok firmanın nötr bağlantısı sağdadır .
DİKKAT : TEST TAKMAYIN !!!

Schneider Easy9 2 Kutup 30Ma 40A Kaçak Akım Koruma Rolesi
206074-iid.jpg


Arıza bulma yöntemi : basamak uygulaması !!!
sayaç başlangıç olmalı . Kolay gelsin . Sağlıcakla Kalın .
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,903
Son üye
furoz6868

Yeni konular

Geri
Üst