kızılötesi kaçak akım

Katılım
29 Kas 2016
Mesajlar
33
Puanları
1
Yaş
34
merhaba arkadaşlar elimde kızılötesi alıcı verici sistemiyle oluşturduğum bir devrem var fakat şöyle bir sıkıntıda var kızılötesi alıcım devre açıkken vericiden herhangi bir kızılötesi akım gelmemesine rağmen 0.3-0.5 arası kaçak akım gönderiyor buda devredeki pilin ömrünü kısaltıyor bunu nasıl engelleyebilirim (not: aklıma diyot kullanmak geldi ters polarlıyarak kaçak akıma engel olabilir belki sizce?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bu IR alıcı devrenin (mA değeri olarak) vericiden IR sinyali hiç gelmese de cüzi olarak çekeceği zayıf bir akım mutlaka olacaktır,devre yapısı itibariyle.Ancak montaj sonrasında pcb üzerinde lehim artıkları,vb. bir kaçak akıma neden olabilir. Veya herhangi bir devre elemanı (IC gibi) havya sıcaklığıyla kısmen bozulup boştayken fazla akım geçirebilir.Alıcı IR devreyi hangi sitedeki devre şemasına göre yaptıysanız boşta (beklemede) iken mutlaka mA olarak çektiği akım bir detay oarak verilmesi lazım.Bu değerin üzerinde çok üzerinde bir akımı (0.3-0.5 A gibi) çekiyorsa montaj ve lehim sonrası temizlikle ilgili bir sıkıntı mutlaka olmuştur.Kolay gelsin.
 
cevabınız için teşekkür ederim temizlik konusunda herhangi bir sıkıntı yoktu hatta kontrolda ettim farklı alıcı ır ledler de kullandım ama hepsinde bu şekilde akım kaçağı söz konusu anlaşılan bu ır alıcıların karakteristiğinde var. buna yapacak bir şey yok fakat bu akımı sıfıra indirmek için herhangi bir çözüm öneriniz varmı benim aklıma diyot geliyor sizce uygulanabilir mi?
 
şöyleki ters polarlamada bazı diyotlar 0.7 v sonrasında akımı geçirmeye başlıyorlar bu gibi diyotlar çözüm olurmu?
 
Hayır,ters polarlanmayla bağlanmış diyotlar komütasyon (ters bağlanmalara karşı cihazları korumak,bobinlerle transistörler birlikte çalışırlarken ters akımları bloke edebilmek,vb.) amaçlı olarak genellikle de kullanılır.Burada sizin bu amaçla ters bağlı bir diyotu kullanmanız faydalı olamayacaktır.Devre yapısını en baştan daha iyi (detaylı) olarak incelemeniz kanımca çok daha iyi olur.

ÖNEMLİ NOT: Çünkü örneğin 9 voltluk bir pilin ters yönde devreye akım verebilme riski, bu pil ters yönde bir iç arızayla polarlanmadıysa (Kutupları ters yönde değişmediği sürece) pek yok gibidir. Devreye paralel selfi (Bir bobini) alıcı IR devre çalışırken bu devreye palalelde ayrıca hiç sokmamış da oluyorsunuz.Bu nedenle kullanımı çok gereksizdir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu akan akıma kaçak akım demeyelim. Hazırda bekleme diyelim.

Diyelimki siz bir insan olarak işitsel ve görsel etkliere uyanıkken tepkilisiniz. Ama bu sırada bir enerji harcıyorsunuz. Bunu hiç enerji harcamadan yapmayı deneyin hiç yemek yemeyeceksiniz ama hayatta kalacaksınız.

Buda aynı şey. Cihazınızın alıcısı beklemede acaba kızıl ötesi tetikleme sinyali gelecekmi diye bekliyor. Geldiğinde görevi ne ise onu yapıyor.
 
Bir amfi çıkışında da hop.'lerde mikrofona hiç konuşulmadığı sırada hopörlerden sesin hiç çıkamadığı,volümü sonuna kadar açık olduğu,beyaz gürültü dediğimiz transistör,entegre iç gürültüsü sesini,çok ince (Hışırtı şeklinde) ses olarak duyduğumuzda da amfi bir miktar akımı şebekeden yine çekmiş olur,bu standby'daki yani beklemedeki,boştaki,fişe takılı ve power düğmesine basılı olan konumunda,benzetmek gerekirse.Kolay gelsin.
 
iyi ama bu devre bir adet button pil dediğimiz saat piliyle çalışır vaziyette kalması gerekiyor malum saat pilleri öyle çok kapasiteli şeyler değiller bu yüzden hiç başka enerji harcamasa dahi bir kaç kaç hafta içinde devrede süzülen 0.4v akım bataryayı bitiricektir işte çözüm bulmam gereken sorun bu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Onun da çözümü vardır,2 adet 1.5 voltluk D (En büyük boy) boydaki kuru pili veya yüksek amper-saat çıkışındaki 1.5 voltluk 2 adet başka türden (Alkali piller gibi) pili kendi aralarında seri bağlayıp 3 voltluk bir bataryayı yapar ve 3 voltluk lityum (Buton) pili yerine onunla 3 voltluk pil soketinietaktığınız yere, + ve - işaretlere çok dikkat edip,bu 3 volt dc.'lik batarya uçlarını dikkatle lehimleyerek böyle beslersiniz,beklemelerde çok çabuk bitmemesi için. Şu anda aklıma gelen çözümü budur,ama başka çözümleri de (Örneğin 220 volt vac > 3 volt ; ac/dc adaptörle, devamlı fişe takılı olarak bu alıcıyı sabit olarak çalıştırmak gibi) vardır ve düşününce bu çözümler kolayca da bulunabilir.(Beklemelerde çok fazla akım geçmesini bir şekliyle önleyemediğiniz bu şartlarda) Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Sanirim arkadasimiz bu pil cozumunu yer sikintisi oldugundan dolayi secmis.

Eger yer sorunu yoksa pil yada adaptor kullanilabilir dusuncesindeyim.

Nihayetinde bu dwvre bir voltaj cikisi vererek ikinci bir devreyi guc devresini calistiriyor olmali. Bence enerjisini bu guc devresinden alabilir.

Teafolu olmasa da teafosuz devre ile kucuk bir devre tasarlanabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,182
Mesajlar
915,684
Kullanıcılar
449,953
Son üye
bavenes

Yeni konular

Geri
Üst