Kıyma makinesi güç

elif_1433

Üye
Katılım
30 Nis 2012
Mesajlar
9
Puanları
1
kilitli halde motor gücü ne demek 2000W kilit halde diyor neyi ifade ediyor.
 
Kendi fikrime göre kiilitli gücü akuple olan veya yüke bağlı (kilitli) olan, örneğin kıymayı Arşimet burgusu, kesici bıçaklar, delikli ızgara, vb. kıyma makinesi içinde ilerleyip çekilirken yani zorlanarak çekerken gereken net motor gücü olabilir. Boşta (yüksüz) hali ise motor mili boşta yani motor hiç bir gücü aksamlara iletmeden avara olarak dönmüş halidir. Araçlardaki motorlarda, bu aracın sabit dururken rölantideki, debriyaj balatası,vites, vb. hiç bir bağlantısı olmadan dönen motor gücü halidir Yükte, viteste olan motor gücü ise debriyaj balatası, vites, aks, tekerlekle, yer zemini ile olan bu tahrikteki motor bağlantısındaki gücü olarak anlaşılır. Yani biri tahrik ederken gerken en az güç, boştaki gücü ise avara yani mili boşta dönerken gereken en düşük güç (kW, BG) değerleridir. Kolay gelsin.
 
Çalışırken motorun zorlanıp durduğu anda çektiği gücü kastediyor galiba.
 
Teknik olarak elektrik motorlarinda FLA ingilizce de Full Load Amps yani tam yükteki motor akimi demektir. Bu akim degeri motorun normal calismada tam yukte cekecegi akimi belortir. LRA ise Lock Rotor Amps yani kilit rotor akimi demektir. Bunun anlami nedeni ne olursa olsun bir elektrik motorunun rotoru dış nedenlerle donemez hale gelirse bu durumda motorun cekecegi akimi belirtir.

Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Kilitlenme gücü hatalı bir tanım olabilir. Çünkü hareketin olmadığı yerde güç olmaz. Max. moment olur, max. akım olur, ama devir yoksa güç te olmaz....
 
Kilitli gücü deniliyorsa büyük ihtimal kasıt ecnebinin "hold torque" dediği şeydir.

Bizim dile tercümesi daha ziyade "tutunma torku" yada "kilitlenme torku" diye geçiyor malum.

Tutunma yada kilitlenme torku da motorun dönmesinin durması için uygulanan kuvvet demek kabaca.Yani 10 Nm tutunma torku varsa motorun miline dışarıdan bunu aşan kuvveti uyguladığınızda motor artık dönemez kilitlenir kalır.Eh buda akım/voltaj çeken ama dönemeyen bir motor demek.

Makina tasarımında limitleri belirlemek için önemli değerdir.
 
Herhangi bir makineyi tahrik eden elektrik motorlarının seçiminde, bu tip makina konstrüksiyonları için elektrik motorları seçiminde, kilitlenmiş motor gücü bu anlamıyla büyük önem taşımalıdır, çünkü projelerinde emniyetli yapılmış güç artırımılı elektrik motorları seçiminde, kilitli motor gücü güç eşiğini (sınırını) aşan güçlerin mutlaka motorun kolay yanmasına karşı önlem olarak seçilmesi de mutlaka düşünülmüştür. Örneğin tek kademeli satnrifüj bir su pompasının miline akuple seçilen elektrik motoru güç (kwatt) Inın uygun seçimle projelendirilmesiyle seçilmesi gibi veya bir kıyma makinesinde motorun dönerken kolay kilitlenmemesi için seçilen en uygun (güvenle artırılımış) motor güç değerlerinin seçilebilmesi gibidir. Yani vurgu yaparak belirtmek istediğim bu artırılmış (emniyetli) motor gücü seçiminin aslında motor kilitlenmesi eşik watt değerlerinden sonra emniyetli olarak bu projelere göre seçilmiş en uygun motor güçleri (kendi fikrime göre) şeklinde olabileceği yönündendir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,315
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst