Köprüde Eğilme Sorunu

Yusuf&CNC

Usta Üye
Katılım
14 Ağu 2015
Mesajlar
1,554
Puanları
181
Konum
İstanbul
Routerımı henüz yapamadığım için adı geçen ancak yaşamadığım bir sorun var. Köprüde profilin rijit davranmayıp eğilmesi, sarkması. Aklıma gelen bir çözüm önerim olacak ancak denemediğimi tartışılması için burada yazdığımı önemle belirtmek istiyorum.

Kopru_1a.png


Daha iyi anlatabilmek için yukarıda abartılı olarak yük altında profilin eğilmesini çizdim. B şeklinde profilin üst tarafı sıkışır alt tarafı ise açılmaya (çekmeye) çalışır. Eğer biz profili mümkün olduğunca alt (ve orta) tarafından, saplama (belki ince bir çelik halat) ile önceden sıkıştırırsak, yük altında esneyerek yapacağı eğilmenin tersi yönünde kuvvet uygulayarak, esnemeyi-sarkmayı azaltabiliriz.

Vidalı mil yataklamasında eğik rulman çiftine uygulanan ön yükleme de (preload) benzer bir yapı gösteriyor.

Deneyip görmek lazım. Bu tür bir sorunu büyük oranda yaşayan varsa ve CNC sinin yapısı el veriyorsa deneyebilir. Sonucunu bende merak ediyorum.

CNC de gözle görülür hatta ölçülebilir bir sarkma varsa, saplama somunu (gevşemeyecek yapıda) yavaş yavaş sıkılarak denemeler yapılabilir, profile de zarar verilmemiş olur.
 
Son düzenleme:
bu şekilde eğilme ne gördüm ne duydum.

belki cnc yi sacdan yapan olursa olabilir :D
 
Kutu profili veya sigma profili uzun kenarını cnc e dik yaparsan (kılıcına koyarsan) üzerine çıkıp dans et bişey olmaz
 
Hiç bir şey tam rijit değildir. Komparatorla sarkma varsa okunabilir, kullandığınız aletin hassasiyet değerlerine de bağlı. Önemli olan deformasyonun istediğiniz hassasiyet sınırları içinde kalması. Zaten önerim bu deformasyondan etklilenenler için. Herşey kesit seçimine bağlı, eğer zayıf seçen varsa sorunu giderebilmesi için bir öneri.

Belki büyük açıklıklarda kesiti fazla büyütmeden eğilmeyi azaltmak için de kullanılabilir.

Hassasiyet derken, üretici firmaların kataloglarında, örneğin araba ve ray montajında önerilen hata payları çok düşük. Hemen aklıma satılan CNC lerde ne kadar bu sınırlar dahilinde imalat yapabildikleri geldi. Sanki step motor-kontrol kartı, vidalı mil hatvesinden hesapla buldukları değeri hassasiyet ölçüsü olarak yazıyorlar gibi geliyor, burada düşük fiyatlıları kastediyorum. Müşteriler alırken ölçüm yapıyorlar mı merak ediyorum?

www13.boschrexroth-us.com/catalogs/Ball_Rail_R310EN_2202.pdf

Aldığım lineer ray ve arabalarla ilgili. Montajla ilgili öneriler işinize yarayabilir. Ben kısmen de olsa uygulamaya çalışıyorum. Bu arada Hiwin'in eski kataloğunu görünce aşırı benzerlik dikkatimi çekti, ikisinden biri "alıntı" yapmış gibi.

Ray ve arabalar için önerilen daha rijit bağlantılar varsa da kısmen uygulanmış hali (teknik resim hataları sizi şaşırtmasın);

Z_ekseni.png
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst