Jeneratörde nötr ve faz paradoksu

hocam siz nötür veya fazı neye göre belirliyorsunuz ?
ac devrelerinde bu enteresan geldi konu bana
orda nötür yada faz diye bir şey mevzyu bahis değildir
2 ucu boş bobin ve bunların 2si arasındaki potansiyel fark 220 volttur.
ha illa siz birini nötür birini canlı uç yapmak istiyorsanız ucun birini topraklarsınız o nötür
ben burda enteresan olan şeyin ne olduğunu anlamış değilim

bu gayet normal sıradan bir olay y<ada ben anlmadım konuyu

şimdi şu yaklaşım yanlış kesin bana 1 fazlı jeneratörlerde nötür yok demeyin yaklaşımı
bu konu tartışılacaksa bu çerçevede tartışılacak bilim ve elektriğin felsefesi konusunda

ozaman değişken kısa devre var bulun ayırın bu kadar basit toprağa yada her hangi bir yerde nötür halini alıyor

ben ac devrelerinde nötürün olduğunu kabul etmiyorum biz neden nötür diyoruz ona trafolarda yada 380 3 fazlı sistemlerde eşdeğer sargılarda 3fazın yıldız noktasındaki gerilim 0voltur ve biz onu toprakladığımız an artık o nötür adını alır

bahsettiğim topraklama koruma değil Şebeke topraklaması (trafonun 20 metre ilerisine tesis edilen ve trafonun yıldız noktasına bağlanan )
aksi hallerde nötrden bahsetmek mümkün değilidr ....

şöle bir deney yaparsak örnek olsun diye söylüyorum birbirinre eşdeğer 3 adet 100 watlık ampulu yıldız bağlayıp uçalarına 3 faz verdiğimz zaman ne görürüz yıldız noktasındaki voltaj sıfır olur

ampullerden birini değiştirsek 200 vat yapsak ozaman orada bir voltaj okuruz neden dengesiz yüklerde yıldız noktası kayar . nasıl önleriz yıldız noktasını topraklıyarak ..

şimdi bu noktadan hareketle lensin bulduğu ilkeleri hatırlamakta fayda var

derki haraketli bir manyetik alan içersisnde sabit duran iletken üzerinde gerilim endükler

ozaman bizizm statordaki kablolara üzerinde bir potansiyel fark oluşmuş bir iletken bunun şu ucu yada bu ucu nötür deye kim diyebilir ?

izlenecek yol şu
1 -2 grubunda bir ucu sağlam bir şekilde topraklanacak yani nötr yapılacak yani öldürülecek:)
2- haliyle diğer uçç canlı olacak

işte burda zaten bir yerde kısa devre var ise atacak sigorta yada bu nötre yakın yerde ise zaten nötür bir daha değişmicek

bu kadar basit mevzu

sayın servetd;

bu konuya ilgi göstermemin sebebi koyu renkle işaretlediğim kısımlar. şimdi soru şu.?
"haraketli bir manyetik alan içersisinde sabit duran iletken üzerinde bir gerilim endüklenir [/B] ifadesine göre;

uçlar herhangi bir yere bağlı değilken uçların toprağa göre potansiyeli nedir? iki ucun birbirine göre potansiyeli var fakat bu iki ucun toprağa göre potansiyeli nedir? düğüm burda gizli.. uçlardan birinde gerilim oluşurken diğerinde oluşmayacak mı? yada her ikisinde de mi oluşacak.???

saygılar...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
sevet bey in söylediklerinden yola çıkarsak yıldız bağlı bobinlerden nötr diye bahsettiğimiz yıldız noktası topraklanmıştır. Eğer biz ölçü aletimizin + ucunu bobinin bu ucuna - ucunu toprağa dokundurduğumuzda 0 V okuruz. + ucu alıp bobinin diğer ucuna dokundurduğumuzda 220 V okuruz
 
monofaze altarnatörlerde sıkça karşılaşılan bir durum.özellikle kondansatör ikazlı altarnatörlerde görülür.jeneratör sisteme bağlanırken jeneratörün nötr ucu ile şebeke nötrü birbirine sabit olarak bağlanır ve bu problem ortadan kalkar.
 
jeneratörlerin yakınlarında yüksek gerilim hattı varmı?bazen dijital devreler ,avr'ler ve manyetik alan ihtiyacı duyan aletlerde garip etkileşimleri oluyor yüksek gerilim hatlarının
 
tirifaze altarnatörlerde yıdıznoktasına nötr bağlanır aynı şekidemonofaze altarnatöründe bir ucuna nötr verilmelidir yoksasizin öçtüğünüz gibi iki uçtandatoprağa eşit referanstan dolayı 110 volt alırsınız ama bazen tesisattan kaynaklanan topraklamaya referans faz veya nötr tarafına baskın çıkar ve siz 220 -0 volt ölçersiniz bunun için bir rfazlı jeneratörler nötr verilmese bile ayrı bir topraklamayla sıfırlanması gerekir tek şarnamesinde sıfırlama herhangibir ac kaynağın torağa göre sıfır terminalinin bulunulan bölgenin toprağıyla arasında bulunan potansiyel farkını sıfırlamak kaldıkijeneratö terminallerinden biri toraklanmadığında toprağa göre sıfır terminaden söz etmek mümkün değidir yapılması gereke nötr vermek yada sıfırlama topraklaması yapmaktır işin teorisibudur
 
bence senin sistemde jeneratör çıkışlarında topraga kaçak var. kontrol kalemi faz toprak arası potansiyel farkı gösterir.jeneratörde işletme topraklaması olmadıgı için sigorta attırmaz.
başımdan geçen olayı anlatayım direk tipi trafo var kontrol kalemi ile bakıldıgında nötr de elk var fazın birinde elk.yok.10 kere gitmişler sorunu çözememişler.önce voltajları ölçtüm normal ilk aklıma gelen faz toprak kaçagıydı.
sorun çok garip sokak lambaları sayacı yanmış topraga kaçak var ve topraklamalar iyi olmadıgı için sigorta attırmıyor.
 
şöle bir deney yaparsak örnek olsun diye söylüyorum birbirinre eşdeğer 3 adet 100 watlık ampulu yıldız bağlayıp uçalarına 3 faz verdiğimz zaman ne görürüz yıldız noktasındaki voltaj sıfır olur

ampullerden birini değiştirsek 200 vat yapsak ozaman orada bir voltaj okuruz neden dengesiz yüklerde yıldız noktası kayar . nasıl önleriz yıldız noktasını topraklıyarak ..



Sn. servetd yıldız noktasının topraklanması ne jeneratörlerde nede trafolarda dengesizliği düzeltmez sadece nötr hatının hangisi olduğunu belirler bir sürü trafonun nötr noktasının kaydığına ve dengesizlik akımlarının kaydığına şahit oldum hepsininde koruma ve işletme topraklaması vardı.
Bunu düzeltmek için yükleri dengelersiniz yada arızasını bulursunuz topraklamayla çözülecek iş değildir.
 
Burdaki konu hakkında değil ama bir sorum olacak, cevaplarsanız sevinirim.

4 zamanlı 1 fazlı 2.4 kva jeneratörüm var. Elektirikler gittiğinde binanın girişindeki panodan dairemin sigortasını attırıyorum ve jeneratörden gelen erkek fişi dairemin herhangi bir prizine takıyor ve jeneratörü bu şekilde çalıştırıyorum. Ancak bazı arkadaşlar bu durumda şebekenin nötrünü kullandığımı, jeneratörün nötrü ile şebekenin nötrünün çakıştığını, bunun hassas cihazlara zarar vereceğini, dairenin şalterini attırıp fazı kestiğim gibi nötrü de kesmem gerektiğini söylüyorlar. Yukarıda okuduğum kadarıyla bazılarınız 1 fazlı jeneratörün nötrü olmadığını söylüyor, bu durumda ben panoya 2P sigorta takıp dairenin hem fazını hem nötrünü kesersem, jeneratör yine cihazları çalıştırır mı? Yani jeneratör fazı ürettiği gibi nötrü de veriyor mu?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.
Geri
Üst