IEC 61439 Standardı

tolkien

Üye
Katılım
17 Eki 2009
Mesajlar
4
Puanları
1
Arkadaşlar AG panolarının dizaynıyla alakalı son standart buymuş. Bu standardın yazılı metninin tamamını nasıl bulabilirim acaba?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Standartları ücret karşılığı TSE den temin edebilirsiniz.
 
Yeni IEC 61439-1, 2‘nin eskisine göre getirdiği yenilikler ve etkileri

IEC 61439-1 standardı, 2009 başında yayımlanmış radikal değişiklikler getiren kompleks bir standarttır.TSE tarafından da yakın bir dönemde Türkçeye çevrilerek yürürlüğe girmiş olan IEC 61439-1 standardı, eskisi IEC
60439-1’de yaşanan kafa karışıklıklarına son vermiştir.

Son olarak 2004 yılında revizyon yapılarak yayımlanmış ve 2009 yılı başlarına kadar yürürlükte olan IEC 60439-1’in yerini şimdi IEC 61439-1: genel kuralları içeren kısım ve IEC 61 439-2: alçak gerilim anahtarlama ve kontrol
ünitelerini tanımlayan kısım almıştır. Yeni standardın getirdiği radikal değişikliklerden biri tip test TTA ve kısmi tip test PTTA üzerinedir.

Yeni IEC 61439-1 standardı, tip test TTA ve kısmi tip test PTTA kavramlarını kaldırıp bunun yerine tüm pano tasarımları için tasarım doğrulaması şartını getiriyor. Orijinal üretici, kendi tasarımını üretmek ve standardın öngördüğü şekilde bunun tasarım doğrulamasını yapmak durumundadır. Bununla birlikte orijinal üreticinin tasarımı
doğrulama sorumluluğu, son üreticinin ise orijinal üreticinin tarif ettiği şekli ile üretme sorumlulukları kesin hatları
ile tarilenmiştir.

IEC 61439-1 standardı hangi testleri içerir?

1- Korozyona karşı dayanıklık testi:Yaş sıcaklık çevrimi,tuz sis testlerinin sonuçlarının değerlendirilmesi.
2-Kaldırma testi:panoyu mevcut yerinden kaldırırken çevresine ve kendisine zarar vereyecek şekilde kaldırılması.
3-Mekanik darbelere karşı koruma doğrulama testi:panoya dışarıdan uygulanabilecek mekanik darbelerle ilgili testler.
4-İşaretleme testi:pano üzerine yapıştırılan harici etiketlerin dayanıklık testi.
5-Muhafazaların koruma derecesinin doğrulanması:Yabancı cisimlerin panoya giriş çıkışlarıyla ilgilitestler(IP derecesi)
6-Yalıtma aralıkları ve yüzeysel kaçak yolu doğrulama testi,
7-Koruyucu devre etkinliğinin doğrulanması,
8-Koruyucu devre kısa devre dayanımının doğrulanması:Beyan edilen kısa devre dayanımına uygunluğunun testi.(39kA/1s,50kA/1s gibi)
9-Dielektrik özlliklerinin doğrulanması:Dağıtım panolarında yalıtımların beyan edilen değerlerde olup olmadığının testi.
10-Sıcaklık artışının doğrulanması
11-Mekanik çalışma doğrulama testi:panonun mekanik kısımlarının, kilitleme sistemlerinin testi
12-Kısa devre dayanım dayanıklılığının doğrulanması:Beyan edilen kısa devre dayanımına uygunluğunun testi.(80kA/1s,120kA/1s gibi)
13-Sismik test(Deprem yükleri simülasyonu)
14-Ark Testi:pano içersinde bulunan cihazların devreye girip çıkmaları sırasında oluşan arkların normal sınırlar içersinde olup olmadığının testi.



İmalatı yapılacak her bir pano ünitesi, tasarım doğrulaması yapılmış, bu konuda gerekli testlere tabi tutulmuş,belgelendirilmiş pano tasarımlarına dayandırılmalıdır. Yeni IEC 61439-1 standardının 11 nolu Rutin Doğrulamalar maddesinin 11.1 nolu Genel alt maddesinde "Uygun olduğu durumda rutin doğrulama, tasarım
doğrulamasının mevcut olduğunu onaylamalıdır." ifadesi yer almaktadır.

Ayrıca yeni standart test örneğinin detaylı olarak tanımlanmasını öngörür.

Yeni IEC bir tek model tasarımı, tip testlerden geçirip, sonucu genele yayıp, “tüm panolarımız tip testlidir.” iddiasını ve bu anlayışı ortadan kaldırmıştır.
 
peki bu yapılacak testlerin hangisi orijinal üreticiye(boş pano) hangisi pano imlatçısına(pano dizayn eden)ait.boş pano alınıp içi şalt malzemelerle baralarla dizayn ediliyor.bu konu hakkında pano dizayn eden montajı yapana ait testler hakkında destek verebilirminiz.
 
peki bu yapılacak testlerin hangisi orijinal üreticiye(boş pano) hangisi pano imlatçısına(pano dizayn eden)ait.boş pano alınıp içi şalt malzemelerle baralarla dizayn ediliyor.bu konu hakkında pano dizayn eden montajı yapana ait testler hakkında destek verebilirminiz.

Soru günceldir. Bu konuda yardımcı olabilecek varsa yanıtınızı bekliyoruz.
 
Sayın Oluca,
Pano imalatçısı için parantez içinde pano dizayn eden olarak tanımlama yapmışsınız. Pano imalatçısının (assemblier) görevi tasarımı orjinal imatçısına ait olan ürünü projelerine uygun montaj yapmakla yükümlüdür. Tasarım görevi yoktur. Rutin testler assemblier firmasının sorumluluğundadır. Rutin tstlerin neler olduğu standartta belirtiliyor. Panonun müşteriye hazır halde teslimi yine assemblier sorumluluğundadır.
Selamlar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,836
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst