Hava Debisi Ölçümü

kemal123

Üye
Katılım
29 Haz 2009
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba Arkadaşlar;

Ben özel sektörde bir termik santralde çalışmaktayım. Sistemde bir noktada hava ölçümünü doğru bir şekilde almamız gerekiyor. Ölçüm orjinali fark basınç transmitteri pitot tube tekniği kullanılarak yapılmış. Orjinal projelerde gözüken skala 0-150 mmH2O = 0-52 ton/h.
Fakat benden önce çalışanlar skalayı düşürerek (0-25 mm H20) yaparak operatörün debiyi yaklaşık olarak 25 ton/h görmesini sağlamışlar. Bende pitot tube söküp iyice temizledikten sonra taktığımda skalayıda orjinal değere çekince debiyi 5 ton civarında gördüm ve de işletmeci bukadar küçük debi geçemeyeciğini söyledi. Skalayı 25 mmH2O ya çektiğimde debinin tekrar 25 ton civarına çıktığını gördüm.

Ben buradan nekadar hava geçtiğini nasıl hesap edip ispatlayabilirim?

Not: Transmitter test edildi hiçbir sıkıntı yok.
 
Dostum merhabalar,

Debiyi hesaplamak için bir kaç bilgiye ihtiyaç var.

1 kesit alanı
2 içeriden geçen akışkanın hızı

Ölçüm yaptığınız bir noktanın öncelikle lineer bir akışa sahip olan yerde mesela düz bir kanalda olması gerekiyor içeride türbülans olması hesaplamayı şaşırtır yani en yakın dirsek veya akışkanın aktığı yolda bir engel olmamalı. Dediğim gibi bir noktadan kesit alınır. Kesit alınan noktada akan akışkanın hızını test aleti ile ölçersiniz. ( Not : ölçüm için aşağıda bir cihaz örneği göstreceğim ) sonuçta kesit ve hız varsa bunları çarpıp saniyedeki debiyi 3600 ilede çarparak saatteki akan debi miktarını hesaplayabilirsiniz.

Aşağıdaki gibi bir ölçü aleti ile havanın aktığı kanalda bir delik açıp bu probu içeri sokabilir geçen havanın hızını ölçebilir ve kesitle çarpıp hesaplayabilirsiniz. Bu resim örnekti ben bu cihazın tükenmez kalemden biraz kalın olanını kullandım. Bu resimdeki cihazın sensörü biraz büyük.


tion-instrument-for-vac-iaq-details-probe-6pdpz-12.png
 
Arkadaşım çok güzel anlatmışsın teşekkür ederim. Bu metodu biliyorum fakat şu an uygulayamam ki zaten elimde hız ölçebilecek bir ölçü aleti yok. Birde şöyle bir sıkıntı var sistem 3 ünite yani 3 farklı yerde aynı sistem var ve hepsinde de aynı durum mevcut.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,964
Mesajlar
913,940
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst