hastane bms

cakir

Üye
Katılım
24 Tem 2007
Mesajlar
78
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar,

Hastane otomasyonunda istenen şartların nasıl sağlanacağı ile ilgi bilgi geniş kapsamlı bilgi paylaşımında bulunacak arkadaşlar varsa yazabılırler ya da kaynak gösterebilirler... Benım için en acıl olan amelıyathanelerde istenen pozitıf basıncın sağlanması korıdorların amelıyathaneye gore daha az pozitıf basınçlı olması nasıl sağlanabılır?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Bahsediğinizhavalandırma ise:Havalandırma kanalları önüne konulan danper motorlarıyla sağlaya bilirsiniz.Bunlar oransal yada aç kapa olabilir.
 
böyle sistemlerde sistemi 3 kısıma ayırıp bu şekilde tasarlamak daha iyi olur. 1 -tam hijyenik alanlar: amaliyathaneler, yoğunbakımlar vs 2 - yarı hijyenik alanlar: ameliyathanelerin açıldığı koridorlar 3- hijyenik olmayan alanlar,
bu şekilde ayırdıktan sonra 1. alanlar 2. alanlara göre pozitif, 2. alanlar ise 3. alanlara göre pozitif basınç olacak şekilde proje tasarlanır .
Pozitif basıncı ayarlamak genellikle ameliyathanelerin içinde vav cihaları koridorlarda ise cav cihazları ile sağlanır bu noktayı biraz açacak olursak vav ve cav cihazları aslında aynı görevi yapar cav mekaniksel vav ise elektronik olarak debi ayarlamasını yapar yani havanın hızı ne olursa olsun üzerinde yazan etiket değeri kadar hava debisi geçirir. Örneğin bir vav veya cav cihazının etiket değeri metre küp / saat olarak yazar üzerinde 3600 metreküp/ saat yazan bir cihaz arkasındaki debi miktarı ne olursa olsun içerisin den saatte 3600 metreküp hava geçirir buşekilde bir alana istenildiği kadar hava verilip istenildiği kadar hava emişi yapılabilir.
Gelelim bir ameliyathanenin ne kadar havaya ihtiyaç duyduğunu hesaplamaya ameliyathanenin eni boyu yüksekliği çarpılarak ameliyathanenin hacmi bulunur, bu hacimde kaç kere hava çevrimine ihtiyaç varsa { genelde ameliyathanelerde en az 15 kez hava çevirmek gerlidir(taze hava) } hacim bu çevrim sayısıyla çarpılarak istenilen debi miktarı bulunmuş olur ayrıca bu alanın pozitifliğini sağlamak için buradan emilecek havanın üflenen miktarın %10 u kadar eksik emiş yapılır diğer bir deyişle Mahal içine %10- %15 fazla hava sevk ederek ortamda pozitif basınç sağlanmalıdır .hijyenik alanın yarı hijyenik alanları arasındaki basınç farkının 5-15 Pa civarında olması gereklidir.
Bu anlattığımı bir örnekle somutlaştırayım; ameliyathanenin eni 5 metre boyu 7 metre ve yüksekliğide 3 metre olsun ben bu ölçüleri farazi olarak veriyorum ama sağlık bakanlığının bu konuda standartları vardır velhasıl 5*7*3*15=1575 metreküp/ saat eder yani bu alanın üflemesine en az 1600 metreküp/saatlik vav veya cav cihazı takılması gerekir, emişe ise bunun %10 -%15 eksiği 1400 metreküp/saatlik bir cihaz takılması gereklidir. Bir otomasyoncu için bunların fazla bilinmesine luzum yoktur ama olaydan da bi haber olmak sistemin senaryosunun yazılımını da anlamsız yapar. Bms den bu cihazların vav cihazlarının konumunu gözetleyerek geçen debi miktarını takip edebilir ve içerideki basıncın pozitif mi negatifmi oldugunu gözetleyebilirsiniz ayrıca eğer bir klima santrali birden fazla alana hitap ederse üfleme kanalındaki basıncıda sabit turmak mantıklı olur. Klima santrallerinin ameliyat olmayan gece yarıları veya cumartesi pazar ameliyat olmayacaksa düşük iştletme denilen ayar yapılır ve klima santrali örneğin %25 debi ile ve ayarlanan sıcaklıkta çalışmaya devam eder. Bu mahallere hitap eden klima santralları için ısıtma ve soğutma şeklide genelde kaskat şeklinde yapılır yani dönüş havasına göre set edilirken üfleme sıcaklığı yada soğukluğuda kontrol alrında tutulur( üfleme havasının 35 -40 dereceyi geçmesi partükül sayısının artmasına neden olur). bu konu da dahada bilgi istersen verebilirim.
 
Cem arkadaşıma öncelikle yapmış olduğu açıklamalardan dolayı çok çok teşekkür ederim. Cem arkadaşım eğer mümkünse sizden birkaç ricam olacaktı. Bunlardan birtanesi, bu sistemlerle ilgili örneğin hastane, otel, iş merkezi gibi yerlerin bina otomasyonu ve iklimlendirilmesiyle ilgili teoriğe hakim olmak istediğim için bana yardımcı olacak döküman tarzında kaynak (Tabiki elinizde varsa).İkinci ricam ise istenen şartları klima santrali üzerindeki,mahaldeki ve egzost fanı üzerindeki ekipmanlarla ilişkilendirerek seneryoyu anlatmanız olacaktı mümkünse...
 
genel olarak bir sorum daha olacaktı. Tam güvenlik açısından(olması gereken) yangın anında BMS sisteminin rolu nedir? Neleri kontrol ederNeleri durdurur?
 
Öncelikle yangın anında ve yangın senaryosunda BMS den yapılabilecekleri söyliyeyim sonra diğer kısmı anlatmaya çalışayım. Olması gereken öncelikle yangın senaryosunun hazırlanmasıdır yani bütün mekanik, elektriksel tasarımların oluşturulan bu yangın senaryosuna göre şekillenmesi gereklidir (tabi bu Türkiyede genellikle uygulanmaz yangın senaryolarından herkez bihaberdir mekanikçi kafasına göre takılır elektrikçi kafasına göre takılır otomasyoncu kafasına göre takılır kontrolörler de pek bişeyden anlamadığı için her anlatılana he der bu şekilde sürer gider.) Yangın senaryosunda mekanik olarak havalandırma kanallarının neresine hangi yangın damperi takılacak takılan damperin şekli ne olacak , elektriksel olarak neler yapılacak ; örneğin yangın anında dahili og trafoları varsa trafoların kapısının önüne yangın perdesi konulacak yangın anında açılacak, jeneratör çalışacak hazırda bekleyecek, yangın asansörleri hariç diğer asansörler çıkış kapısına gelip kapılarını açıp beklemede kalacaklar, kartlı geçiş kapıları varsa kartlı geçiş sistemi iptal olup kapılar açık komunda kalacak, merdiven basıçlandırma fanları ve varsa garaj kısmındaki duman tahliye fanları çalışacak vs. Bence bu saydıklarımın hiç birisi BMS tarafından yapılmaması gereklidir bu sistemler yangın panelinden kontrol edilen input Output modülleriyle yapılması uygun olur . (Gene Türkiyede maliyet açısından uygun olması için veya unutulup sonradan eklenmesi gerektiğinden yangın sipring zonlarının vana konumlarının izlenmesi yangın damperlerinin konumunun izlenmesi ve yukarıda saydığım senaryoya Bms tarafından müdehale edilmektedir, aslında BMS nin ne basıçlandırma fanlarını nede yangın anında kullanılacak başka cihazları kontrol etmesi bana göre uygun değildir bunun sebeplerini kısaca yazacak olursam : BMS de yangına dayanıklı kabloların kullanımı pek yaygın değildir, DCC panolarının yangın senaryosunu uygulaması için ups den beslenmesi yeterli değildir yangın panelleri gibi dahili aküleri yoktur , gene BMS de kullanılan plcler mikroişlemciler class2 denilen izleme ve basit kontrol amaçlı tasarlanmış olmasıdır. Velhasın sonuç olarak BMS den kontrol ettiğimiz pompalar, sogutma grupları, kazanlar, klima satrallari, aspiratörler gibi cihazları Yangın senaryosuna uygun olarak senaryolamak gereklidir bu işi yaparken yangın seneryosunun imzalı onaylı olmasına dikkat etmek gerekir. Kısacası BMS olarak kafana göre takılmamak onaylı yangın senaryosuna harfiyen uymak gereklidir.
 
yangın senaryosunun imzalı onaylı olması gerektiğini söylemişsin. Mesela şuan yapmakta olduğumuz bır hastanede merdıven basınçlandırma fanlarını duman tahlıye aspıratorlerını BMS nın kontrol etmesını istıyorlar. Israrla rısklı oldugunu soylesemde anlatamadım. Yangın senaryosunda bahsettığım cihazları kontrol etmekle sorumluluk almış olurmuyum? Bunun onlemını nasıl alabılırım. Son olarak ta bununla ılgılı resmı bır yazı ya da yonetmelık var mıdır?
 
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Basınçlandırma Sistemi

Basınçlandırma sistemi
Madde 89- Yapı yüksekliği 21.50 m' yi geçen bütün binalarda kapalı merdivenler basınçlandırılmalıdır. Konutlarda yükseklik 51.50 m' yi geçmesi durumunda basınçlandırma sistemi yapılmalıdır.

Bodrum kat sayısı 4'den fazla olan binalarda yangın merdiveni basınçlandırılmalıdır.
Yangın anında acil durum asansör kuyularının yangın etkisi altında kalmaması için acil durum asansörü kuyuları basınçlandırılmalıdır.
Basınçlandırma sistemi çalıştığı zaman, bütün kapılar kapalı iken basınçlandırılan merdiven kovası ile bina kullanım alanları arasındaki basınç farkı en az 50 Pa olmalıdır. Açık kapı durumu için basınç farkı en az 15 Pa olmalıdır.
Basınçlandırma sisteminin yangın güvenlik hacmine de yapılması durumunda, merdiven tarafındaki basınç yangın güvenlik hacmi tarafındaki basınçtan daha yüksek olacak şekilde bir basınç dağılımı oluşturulmalıdır.
Hem basınçlı havanın hem de otomatik kapı kapatıcının kapı üzerinde yarattığı kuvveti yenerek kapıyı açmak için kapı tutamağına uygulanması gereken kuvvet 110 Newton’u geçmemelidir.
Operasyon sırasında basınçlandırma sistemi açık bir kapıdan basınçlandırılmış alana duman girişini engelleyecek yeterlilikte hava hızını sağlayabilmelidir. Her hangi bir kapının tamamının açık olması durumunda ortalama hız büyüklüğü en az 1 m/s olmalıdır.
En az bir iç kapı ve bir dışarıya tahliye kapısının açık olacağı düşünülerek dizayn yapılmalı ve bina kat sayısına göre açık iç kapı sayısı arttırılmalıdır.
Basınçlandırma havası miktarı, sızıntı alanlarından çevreye olan hava akışlarını karşılayacak mertebede olmalıdır.
Merdiven içerisinde oluşacak aşırı basınç artışlarını bertaraf edecek aşırı basınç damperi, frekans kontrollü fan gibi sistemler düşünülmelidir.
Basınçlandırma havası doğrudan dışardan alınmalı ve egzoz çıkış noktalarından en az 5 m uzakta olmalıdır.
Basınçlandırma fanının dışardan hava emişine dedektör konulmalı, duman algılanması durumunda fan otomatik olarak durdurulmalıdır.
Basınçlandırma sistemi bina yangın alarm sistemi tarafından otomatik olarak çalıştırılmalıdır.Yangın merdivenlerinde pozitif basınç yapılmamış ise; merdiven bölümünde açılabilir pencere veya her merdivenin üzerinde devamlı havalandırmayı sağlayacak tepe penceresi bulunacaktır. Ayrıca, dumanın boşalabilmesi için, merdivenlerde uygun aralıklarla delikler bırakılacaktır. Bu merdivenlere, her kattan kısmen veya tamamen mekanik havalandırma sağlanmış hollerden-kaçış yollarından geçilmesi zorunludur.
 
kayış alarmı geldiğinde neden donma senaryosu uygulanıyor? ısıtma%100 soğutma %50 gibi.
 
Cem arkadaşım verdiğin link için çok teşekkür ederim. Daha sorulacak sorularım var İlerleyen zamanlardan yazıcam onları da. Bilgi paylaşımın için de ayrıca teşekkür ederim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,215
Mesajlar
915,867
Kullanıcılar
449,996
Son üye
Serhan10

Yeni konular

Geri
Üst