Haberleşme protokolleri

ozerkavak

Üye
Katılım
1 Kas 2007
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar Bu foruma ilk yazım. Bu nedenle olası yanlışlarım nedeniyle baştan affınızı diliyorum. Sormak ve tartışmak istediğim konular var. Bir süredir konuyla ilgiliyim ancak takıldığım temel konular var.

-Farklı bus sistemlerinden (lonworks, Knx, Modbus, X10, insteon, BacNet, PLC özel çözümler vs.) hangisi gelecekte dünyada ve Türkiye özelinde daha baskın hale gelecek ve kullanılacak? Bu konuda "kopyala-yapıştır" bilgilerden çok, konuyla ilgilenen profesyonellerin ve olumlu veya olumsuz deneyim yaşayan arkadaşların görüşlerini bekliyorum.

-Bir müşteri olarak Bina / Ev otomasyonu konularında hangi parametreleri dikkate almak gerekir? Daha açık yazmak gerekirse, herkes kendi ürününü satmaya çalışıyor ve herkesin ürünü en iyisi. Ama Kullanıcı olarak bizler nelere dikkat etmeliyiz? örneğin *Bütçe, *Gelecekte uyumlu parça bulabilirlik, *kurulumdan 5 yıl sonra çıkan bir arızanın hızlı giderilebilmesi gibi gibi. Aklıma gelmeyen diğer değişkenler de haliyle çok önemli.

Şimdiden tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
merhaba, ben kendi bölümümden örnek vermek istiyorum bulunguğun ülkeye göre veya çalıştığın firmalara göre ihtiyaclar değişiyor aslında ben mesela PLC de bir alman markası olan siemens i öğrendim ve genelde türkiyede siemens kullanılıyor şu anda bulgaristanda bi üniversitede okuyorum burada PLC derslerini yine alman markası olan moeller den ders veriyorlar ve avrupa da genellkle moeller kullanılır gerci içlerinden birini öğrenmen yeter sadece ufak bir araştırmayla diğerlerini de çözersin....
 
dostum dünyayı bilemem ama simens şu anda mutfak olaylarınada girmeye başlıyor büyük şirketler küçük işlerden daha iyi para kazanıldığnı anlamış durumda tıpkı 2 yıl önce ne alırsan 1 milyon olan merdiven altı yerlerin şimdi büyük mağazalar olduğu gibi artık insanlar çok para ya yapılanla değil ucuz fiyata yaptıkları, yaptırdıkları ile hava atıyorlar
 
Ben ne zamaandır bu konuda birşeyler karalamak istiyordum aslında bu konu iyi oldu. 2 yıldır Lon bus ve mod bus ile çalışmaktayım. Ayrıca bina otomasyon sistemi devreye alma ve destek bölümnde çalışıyorum. Bence bina otomasyonunda son yıllardaki en iyi bus sistemi achelon firmasının ürettiği lon bus gerek haberleşme mesafesi olsun gerek cihaz uyumluluğu olarak çok iyi ayrıca hat parazitlerinden mod-bus kadar etkilenmiyor. Mod-bus da iyi fakat hem kolay parazit kapıyor ayrıca sonlandırma direnci kullanmak zorunda kalıyorsun ve bilgi taşıma mesafesi lon kadar uzak değil. Bu konuda işletmecilere tavsiyem lon bus sistemini seçmeleridir. Ayrıca son yıllarda hızla gelişen açık protokollü cihazları ( 2-3 protokolle birden haberleşebilen ) seçmeleri faydalarına olucaktır. Çünkü bir tesis kurulurken herkesi aynı protokolte toplayamıyorsunuz örneğin rooftop firması ayrı VRV firması ayrı chillerci kazancı derken herkesin konuştuğu dil farklı bu yüzden herkese cevap verebilecek bir sistemi seçmeleri daha faydalı.

Eskiden firmalar 3 e 5 e bakarak çoğu klasik kontrol sistemi kurmuşlar fakat değişken senaryolu bir sistemde klasik kontrolün hiç bir faydası yok bu benim fikrim.

Hangi sistemde olursa olsun saha malzemeleri genelde aynıdır. Ama işletmecilerin dikkat etmesi gereken bir nokta ise genelde aynı tip saha malzemerinin bulunduğu sistemleri seçmek mesela ntc sensörler kolay bulunmuyor. Bu yüzden piyasada yaygın olarak bulunan saha malzemelerinin olduğu sistemi seçmelidirler ayrıca bunun işletmeye diğer bir faydası stok tutmak daha kolay hale geliyor.

Şimdilik söyleyebileceklerim bunlar. Güzel bir konu özerkavak
 
arkadaslar lonworks protokolü hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olabilirmi? Şindiden teşekkürler
 
selamidal ' Alıntı:
arkadaslar lonworks protokolü hakkında bilgisi olan varsa yardımcı olabilirmi? Şindiden teşekkürler

Öğrenmek istediğiniz nedir ?
 
Lonworks uzerinde bayagi bir deneyimim bulunmaktadir.
Ogrenilmek istenen nedir konu cok uzun yardimci olabilirim.
Selamlar
 
aslında lonworks benim yüksek lisans seminer konum fazlaca döküman buldum ama malesef hepsi ingilizce :( semineri verdim bir şekilde şimdi raporunu yazıyorum.Açıkçası veri iletişimini nasıl gerçekleştiriyor, diğer protkollerle karşılaştırılması , kullanım alanları ve örnekleri (özellikle ülkemizde), yazılım programından ekran görüntüleri v.s. gibi bilgiler lazım. Elinde döküman olan arkadaşlar mail atabilirlerse çok sevinirim. ([email protected]). Forum için fazla uzun bir konu sanırım yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
 
arkadaşlar lonworks üstüne bilgisi olan varsa lütfen benimle de irtibata geçsin. benim durum vahim yükseklisans tez konum lonworks 'le hvac kontrolu. transceiver kartı donanımı hazır buldum gereken malzemeleri falan, ama yazılım kısmında zorlanıyorum , bir şeyi anlamak için okusam da her yeni okuduğumda bilmediğim başka şeyler cıkıyor, ne varsa birbirine girmiş durumda :(
 
Arkadaşlar Bana lon anlatın desem neyi öğrenmek istiyorsun diyeceksiniz. Yeni işimde bina otomasyonu devreye alma ekibinde çalışıyorum. Lon haberleşme hattı üzerinde uygulamala dahi yapıyorum. fakat bu protokolün özelliğini bilmiyorum. Lon haberleşme protokolü hakkında bilgi, kaynak varsa elinizde [email protected] adresine postalamanızı rica ediyorum. Yardım ederseniz sevinirim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst