Giriş voltaj aralığı yüksek olan back boost çevirici

basriacar

Üye
Katılım
21 Eki 2008
Mesajlar
17
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar, hücre halinde satın alarak yapmış olduğum, 150 watt'lık solar sistemini aylardır evimde kullanarak,evimin tüm aydınlatmalarını sağlamaktayım. Sizlerde takdir edersiniz ki; güneşsiz havalarda ya da bulutlu havalarda takviye maksadı ile elimdeki 2,5 Amper, 24 voltluk üretim yapan DC motorumu rüzgar türbini olarak kurmak istiyorum. Ancak yaz melteminde 12 volt veren DC motorumun, kış rüzgarlarındaki testi sırasında 100 volta kadar çıkıp, bağlı olduğu LM338'li regüle devresiini yaktığını görünce artık girişte gerilim düşük de, yüksek de olsa çıkışında ayarlayabileceğim devamlı sabit bir gerilim okuyabileceğim bir regüle devre düşünmekteyim.Hem bu şekilde şarjın daha verimli olacağı kanaatindeyim. Bu konuda yardımcı olabilecek Arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ediyorum.
 
belki saçma bir cevap olacak ama bu devir yükselmesine mekanik bir çözümde bulunabilir devir yükselince mekanik olarak frenleme yapan bir sistem tasarlansa bu tip sistemler mekatronik mantıkla gidilse daha iyi olur gibi geliyor bana herşeyi elektriksel olarak çözmek biraz zor ve maliyetli
 
belki saçma bir cevap olacak ama bu devir yükselmesine mekanik bir çözümde bulunabilir devir yükselince mekanik olarak frenleme yapan bir sistem tasarlansa bu tip sistemler mekatronik mantıkla gidilse daha iyi olur gibi geliyor bana herşeyi elektriksel olarak çözmek biraz zor ve maliyetli

saçma değil, gelişmiş sistemlerde hız limitleyici ve/veya belli bir dönüş hızı üzerinde pervane ile dinamoyu ayıran düzenek vb. kullanılıyor.
 
Arkadaşlar, aslında dediğiniz doğru. Ben zaten sistemde mekanik olarak kuyruk kaçırma değil de türbin kanatlarına yukarı doğru kaçacak şekilde düzeneği kuracağım. Neden derseniz, Antalya denince insanın kulağına bir hoş geliyor bu isim ama bir de gel burada kışı geçir. İnanın saatte 120 km'yi bulan ve nereden estiği bile belli olmayan rüzgarlarda türbülans nedeniyle oluşan dengesizlik, kararlı jiroskop etkisi ile karşılaşınca sıfır balansdaki pervaneleri bile parçalıyor. Tam hortuma müsait bir kış iklimi hakim burada. Bu önlemi mekanik olarak alacağım gibi, ayrıca devrenin ikinci bir yararı da düşük rüzgarlarda da gerilimi yükselterek şarjın devamını sağlamış olacak. Yani türbinde elde edilen gerilim ( Back- Boost ) devresinde değerlendirilerek şarj ünitesine gelecek ve akünün dolması sağlanacak. Burada önemli olan gelen voltajı dediğim gibi nasıl değerlendireceğim söz konusu olup, yaptığım araştırmalarda da bu tip regüle entegrelerinin giriş voltajları 40 volttan yukarı çıkmıyor.
 
5290370059_4ce6b8e6c5_b.jpg


Bugün halazırda kullanmakta olduğum, kendimce tasarlamış olduğum LM338'li şarj devresinin üzerinde küçük bir çalışma yaptım. Şarj devresini denedim mükemmel çalışıyor. Gerek solar gerek şebekeden destekli DC besleme ile çok rahat şarj yapıyor. Benim burada yapmış olduğum tek ekleme ise BDX 53 transistörü ile bir koruma yapmak oldu. Şöyleki giriş voltajı 33 volta gelmediği sürece transistör 2 k direnç üzerinden full iletimde oluyor. 33 voltun üstüne çıkıldığında ise zener diod geçirgen olmak sureti ile BDX 53 transistörünü polarize ederek çıkışında 33 voltun sabit kalmasını sağlıyor ki; bu da LM 338 regüle entegresi için kritik olmayan bir değer. Ancak, BDX 53 transistörlerinin C serisi kollektör ve beyz arası 100 volta kadar dayanabiliyor. Bu da benim için oldukça riskli bir durum. Devreyi bu hali ile henüz denemedim.Daha yüksek bir transistör bulabilirsem çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Voltajı düşürmeyi başarabilirsem, koruyucu kat ile şarj regülatörü arasına LM 2577'li yükseltici bir kat koyarak sorunumu halladeceğimi düşünüyorum. Gerek kullanmış olduğum materyaller ile gerek devre ile ilgili görüşlerinizi aktarırsanız sevinirim.
 
5291095222_1576fff041_b.jpg


Arkadaşlar, bu arada devreye çizim olarak yeni eklemeler daha yaptım. Girişteki gerilim yükselten block osilatörü; BC547 transistörünün iletime geçerek, 1 nanofaradlık kondansatörü emetör ve kollektör bacakları arasından şaseye bağlaması ile çalışmaya başlıyor. Dolayısı ile anahtar görevi yapan 2N3771 güç transistörü basit bir PWM mantığı ile girişin yükseltilmesini sağlıyor. Ancak girişteki gerilim 15 voltun üstüne çıktığında ise zener diyod iletime geçerek BC547 transistörünü kesime uğratarak, osilatörün çalışmasını durduruyor ve dolayısı ile de girişteki gerilim hiç bir değişikliğe uğramadan bobin üzerinden geçerek diğer katlara ulaşıyor.Ayrıca, vurgulamak istediğim bir önemli konu daha varki; gerek solar gerek rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının üreteclerinde kullanılan şarj devrelerinde genellikle burada olduğu gibi seri regülatörler değil de şönt regülatörler kullanılmaya çalışılır. Nedenine gelince; aküler dolduktan sonra üreteclerin üzerinde hala bir üretim söz konusu olduğundan bunların harcanması da mutlak surette olmak zorundadır. Aksi halinde türbinlerde bobinlerin, solar hücrelerde ise panel bağlantılarını bulunduğu kısımların yanmasına, deforme olmasına neden olabilir.Bu yüzden bataryalar dolduktan sonra şarj çıkışı yönlendirilmek suretiyle ayrıca bir yük üzerinde harcanma yoluna gidilir.

Bu arada devre üzerinde iyileştirmeler yapılabilmesi açısından ya da daha farklı önerileri olan Arkadaşlarım olursa sevinirim.
 
yaklaşım 60 amp cıvarında doğrultma devresi aramaktayım .. Arşivinde bulanan arkadaşlar paylaşa bilirlermi..Saygılar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,222
Mesajlar
915,918
Kullanıcılar
450,012
Son üye
erenc348

Yeni konular

Geri
Üst