Güneş enerjisi sistemlerinde akım ve gerilimi sabit tutmanın yolları !?

duelmaster

Üye
Katılım
4 May 2010
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
34
Birkaç arkadaş ile okulda böyle bir proje aldık. Araştırmaya koyulduk.
Güneş panelinden elde edilen değerleri DC-DC yükseltici ile yükseltip bir cihazı vs. beslemeyi düşünüyoruz. Fakat bilindiği gibi güneş kaybolduğunda ya da panelin üzerine düşen güneş ışığı bir şekilde azaldığında elde edilen değerlerde düşecektir. Amacımız bu değerleri mümkün mertebe sabit tutabilmek (her koşulda). Hatta maksimum seviyede tutabilmek.

-Yalnız paneli sabit duracaktır. Herhangi bir şekilde güneşi izlemesi söz konusu değildir.

Bunun üzerine neler düşünülebilir sizce _??? fikri olan var mı ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Akü kullanmayı da düşünüyormusunuz?Akü kullanmadan bu işi yapabilirseniz,hem literatüre geçer,hem de köşeyi dönersiniz.
 
Araştırmalara başladık şuan pek içacıcı gitmesede birkaç fikir oluşmaya başladı kafamızda. Ama literatüre geçmeye yetecek şeyler değil nihayetinde almadan vermek Allah'a mahsustur. Ama yakın birşeyler yapmak için uğraşıyoruz.
 
Konu için her türlü fikire açığız, şuan döküman toplama aşamasındayız. Herkes fikrini beyanda bulunursa bize yol gösterici olur.
 
Çalıştıracağınız cihaz veya cihazların gücü toplamda ne kadar buda tasarıma etki eder ? Bende akü kullanımı taraftarıyım ama çok küçük bir güç gerekli ise faradlık kondansatörde kullanabilirsiniz, aklınızdakilerle ilgili birşeyler söyleyin o yönde fikrimi belirtebilirim.
 
Şuan için küçük güçte bir fan olabilir. Zaten tasarı aşamasında olduğu için küçük güçlerle uğraşıyoruz yarın ilk adımları atacağız bakalım gelişmelerden haberdar ederim. Akü ya da kondansatör zaten kullanmak zorundayız enerji depo etme açısından bu şart. Bu işlerlerle uğraşan forumda pek üye yok herhalde fikri olan ya da araştırması olanların fikirlerine açığız.
 
aslında konu ile ilgilenmiş uğraşmış çok kişi var diyebiliriz, şöyleki; bahsettiğiniz sistemde kullanılan bölümler başka sistemlerdede kullanıldığından bu sistemlerle uğraşanlarda dolaylı olarak konu ile ilgilenmiş sayılabilir, https://www.kontrolkalemi.com/forum...kaynaklari/70377-gunes-paneli-ev-sistemi.html bu limkteki konuyu sistemin genel işleyişi olarak ele alabiliriz, hernekadar hazır modüller kullanılmış olsada sizin tasarımınızında güç değerleri hariç bu modüllerden farkı olmayacak, mesela bu sistemdeki solar sarz regülatörünün içindeki bir kısım dc-dc converter, bost converter, step-up converter diye anılan gerilim yükseltici katıdır bu isimlerle konuları aratsanız epey uğraşan olduğu görülebilir, akü sarzı için arama yapsanız keza, 12 V 220 V invertor kısmını aratsanız keza, fakat birebir bütün sistemi baştan sona tasarlayanı bulamamanızda olasıdır bunun en büyük nedeni ev için kullanılacak uygulanabilir bir sistem yapmanın gerektirdiği araştırma ve deneyimin kazanılmasına kıyasla hazır modüllerin rahatlıkla temin edilebilmesi olabilir. Siz parçaları birleştirip bütüne giderek çözüme ulaşabilirsiniz. Bunların yanında 12 V 0.14 A gibi bir bilgisayar fanını çalıştırmak isterseniz bahsedilen teferruatlara girmenize, işi kurallarına göre yapmanıza bile gerek yok fakat bu durumda verimli bir solar enerji depolama sistemi tasarlamışta olmazsınız. Fikir açısından linkte gösterilen sistem örnek alınarak işe başlanabilir, sistemin paröaları yani modüller konusundada ayrı ayrı konular açılıp gerekli destek sağlanabileceğini umuyorum.
 
Sn. Karaapak ilgilenizden ve hassasiyetinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Dediğiniz gibi araştırmalar sonucunda parça parça bilgilerden bütüne gideceğiz. Öncelikle Panelde maksimum güç noktası izleyici (MGNİ) oluşturmamız gerekiyor. Bu devre mikroişlemci ile kontrol edilecek ve farklı ışınımlarda her zaman maksimum gücü panelden elde edecektir. Aynı zamanda bilgisayardan da MATLAB sayesinde kontrol edilecek.
MGNİ devresi akım ve gerilimi sürekli ölçecek Bunu sensörle yapabiliriz fakat bu değerleri mikroişlemci için giriş haline getirmek nasıl yapılacak onu bilmiyorum. Ve ayrıyetten birde MATLAB'da algoritma yazmamız gerekiyor bu şunun için gerekli alınan değerlere göre algoritmada verilen komutlar sayesinden güneş panelinden mümkün mertebe hep maks. güç elde edilecek.

Çalışmalara devam ediyoruz. Gelişmeleri buradan paylaşırım. Dediğim gibi farklı fikir ve görüşlere her zaman açığım bilgi paylaştıkça çoğalır. Herkese kolay gelsin.
 
Matlab i çok iyi kullanabiliyorsanız birşey diyemem ama aslında bu işe matlabi karıştırmaya bence gerek yok, mikrodenetleyici programlıyabiliyorsanız bilgisayardan bağımsız bir sistem geliştirmek daha kullanışlı olur, gösteri amaçlı bilgisayarlı izlemede sunum açısından faydalı olur. mgni hakkında fazla bilgim yok ama bir ara gözüme çarpmıştı hiçyoktan açılımını hatırlıyorum :) "MGNİ devresi akım ve gerilimi sürekli ölçecek Bunu sensörle yapabiliriz fakat bu değerleri mikroişlemci için giriş haline getirmek nasıl yapılacak onu bilmiyorum" demişsiniz aslında sensöre ihtiyaç yok güneş paneli kocaman bir sensör olarak düşünülebilir, zaten güneş panelinin ürettiği gerilim ve yüke göre çekilen akım gerekliyse burada md. adc.si devreye girer gerilim değeri bir gerilim bölücü ile alınıp md.de işlem yapılır, akım ise current sensing metodu ile ölçülebilir, yani kabaca değeri önceden bilinen devreye seri bağlı direnç üzerindeki gerilim ölçülerek bu değerden V=I*R ile akım değeri bulunur, bunlar aradığınız mgni takibi için gerekli değerleri verir sizde md. ile algoritmayı oluşturup ne komut gerekiyorsa hazırlarsınız. Biraz daha detay verin daha net çözümler bulmaya çalışalım.
 
Açıkcası tam olarak anlamadım. Dediğiniz güzel bir çözüm ama güneş panelinden ölçülen değer sabit olmayacak farklı ışınım, açı ve ısılarda ölçülen değerler hep farklı olacak bu sebeple sabit değerler üzerine işlem yapamayız. Panelden gelen değerler TLP250 entegresinin girişleri oalcak aynı zamada simulink üzerinde devreyi kurup. Entegre yerine yazdığım algoritmayı koyup denemeler yapmaya başlayacağız. Yani panelden gelen değerleri anlık ölçmeliyiz. Bilmiyorum belki ben sizi tam anlamamış olabilirim. :/
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,961
Son üye
omr70

Yeni konular

Geri
Üst