Günün sorusu: Elektronik ile ilgili basit eğlencelik sorular

Tespitleriniz çok doğru sayın jengeese.
Yukardaki yazımda başkasına değişik geliyor demedim zaten. Bir başkasının kayıt sesi bize gene aynı gelir. Sadece insanın kendisine farklı gelir.
Kendimce bir açıklamam var ama ne kadar doğru bilmiyorum demiştim. Benim düşüncem de sizin düşüncenizin aynısı. Ama sizin kadar net açıklayabilirmiydim bilmiyorum.
 
Yukardaki yazımda başkasına değişik geliyor demedim zaten.

Ben de o açıklamayı sadece daha önceki cevaplarda sesin telefonda farklı çıkmasına ilişkin yapılan önce dijitale çevriliyor açıklamasına karşın yapmıştım sn [MENTION=14542]ŞEF[/MENTION] yani evet sesin dijital ortamda taşınması sırasında bir değişik söz konusudur ama sizin sorunuzla bu durumun ilgisi yok diye diğer arkadaşları bilgilendirmek adına yazdım.
 
Bir soru da benden.
İnsanlar kendi sesini kaset, video, cd. gibi kayıt cihazlarından dinlerken " aaa benim sesim ne kadar farklıymış " derler. Neden ?

Kayıt sırasında sesiniz hava yoluyla yayılır ve ses kayıt cihazına ulaşır. Diğer taraftan, bir taraftan konuşurken bir taraftan kendi sesinizi dinlediğinizde , sesiniz sadece hava yoluyla yayılmakla kalmaz, ağzınızdan geçerek iskelet sisteminiz üzerinden kulağa ulaşır. İskelet sistemi üzerinden geçerek kulağınıza ulaşan sesin frekans cevabı sadece hava yoluyla yayılan sese göre daha farklı olduğu için (yani iskelet sistemi bazı frekanstaki sesleri diğerlerine göre daha kolay geçirir) , kendi sesinizi diğer insanlardan farklı duyarsınız.

Frekans cevabı nedir?

Evet engin42yilmaz arkadaşımızın yanıtı doğru.

Buradaki fikir şu. Girişe sinüs şeklinde bir sinyal uyguluyoruz. Giriş sinyalinin frekansını ("sıklığını") değiştirirken çıkış sinyalini gözlemliyoruz.
Seçim_115.png
Yukardaki gibi bir kuvvetlendiricimiz olsun. Buna sinüs şeklinde bir giriş sinyali uyguluyoruz. Sinyalin sıklığı ("frekansı") arttıkça kazanç düşüyor. Hatta en alttaki kuvvetlendiriciye baktığımızda çıkış sinyali giriş sinyalinden daha küçük.

Kuvvetlendiricinin kazancına A dersek, bunun frekansa bağlı grafiğini sağdaki şekilde görebiliriz. Dikkat ederseniz alçak frekanslarda yüksek bir kazanç elde ederken, yüksek frekanslarda kazancımız azalıyor.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,207
Mesajlar
915,823
Kullanıcılar
449,987
Son üye
mavcil19

Yeni konular

Geri
Üst