Güç kalitesi analizörü

elector

Üye
Katılım
18 Ara 2008
Mesajlar
50
Puanları
1
Yaş
43
Arkadaşlar sorunlu bir noktada izleme yapması için panonun barasına bağlayacağım ve sürekli olarak anlık ölçüm yapacak bir güç kalitesi analizörü tavsiye edebilirmisiniz? Fluke 430 serisi nasıldır?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bu seri cihazlar,portatif cihazlardır.Kalite yönünden,1. sınıf bir cihazdır.Sürekl ölçüm için,
pano tipi bir cihaz kullanmanız daha uygun olabilir.Hem,daha ucuza gelebilir
 
Fahri Bey,Pano tipi analizörlerde bildiğim kadarıyla mikrosaniye mertebelerindeki hataları algılama özelliği yok,en azından benim bildiklerimde.Sizin tavsiye edebileceğiniz pano tipi enerji kalitesi ölçüm cihazı var mı? Sistemde bir sorun oluştuktan sonra geriye yönelik analiz yapmama olanak sağlayacak bir cihaz olmalı,esas amacım arızanın nedenini yakalamak
 
Sizin ihtiyacınız olan,sag,swel değerlerini ölçebilen ölçü aletidir.Pano tipi olarak da imal
ediliyorlar.Hiç kullanmadığım için,marka bilmiyorum.Ben de ,Fluke 43 B kullanıyorum.Pano
tipi kullanan arkadaşlarımızın yardımcı olacağını umuyorum.sempatiotomasyon adresi yararlı
olabilir.
 
Son düzenleme:
Portatif enerji analizörleri mili saniye mertebesindeki olayları da kayıt edebilir. Aynı şekilde pano tipi analizörlerde. Ancak portatif bir ürün alırken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
1- Transient Ölçecek misiniz? : Eğer ölçmek istiyorsanız mili saniye mertebesinde ölçüme ihtiyaç var demektir. (Transient ölçümünde analizörün kaç örnek/peridla kayıt yaptını kontrol edin)
2- Nötr akımı ölçecekmisiniz? Eğer ölçecekseniz nötr akımı girişi analizörde olmalı
3- Kaç amper ölçeceksiniz ve nerede ölçeceksiniz : eğer ölçeceğiniz akımlar düşük seviyelerde ise (max 100A) küçük akım probları almalısınız eğer yüksek akımlar ölçecekseniz ölçeceğiniz noktadaki kablo-bara çaplarına uygun bir akım probu almalısınız. Tavsiyem esnek akım problarını tercih edin. Eğer hem düşük hemde yüksek akımları ölçecekseniz her iki problardan da almalısınız.
3-Alacağınız analizör paralel proses yapabilmelidir : Örneğin; analizörü transient yakalaması için ayarladığınızda aynı anda standart trend kaydı, alarm eşik değer kontrolü, ölçümleri görüntüleme işlemlerini aynı anda yapabilmelidir.
4- Trend kaydındaki parametreleri özgürce seçebilmeli ve trend kayıt periyodunu, frekansını siz ayarlayabilmelisiniz.

Linkte ihtiyacınıza uygun seçebileceğiniz bir ve üç fazlı birçok analizör var. : Portatif Enerji Analizörleri

Pano tipi analizör seçiminde tek fark akım probları sabittir. Eğer var olan bir sisteme pano tipi bir analizör bağlayacaksanız akım trafoları sorun olabilir bu durumda ayrılabilir gövdeli akım trafosu almalısınız.

Ayrılabilir akım trafosu : Saci TA Serisi Ayrılabilir Gövdeli Epoxy Döküm Akım Trafosu (Rakipsiz) - Endüstriyel Ölçüm-Koruma Ürünleri
 
Fahri Bey,Pano tipi analizörlerde bildiğim kadarıyla mikrosaniye mertebelerindeki hataları algılama özelliği yok,en azından benim bildiklerimde.Sizin tavsiye edebileceğiniz pano tipi enerji kalitesi ölçüm cihazı var mı? Sistemde bir sorun oluştuktan sonra geriye yönelik analiz yapmama olanak sağlayacak bir cihaz olmalı,esas amacım arızanın nedenini yakalamak

Merhaba bildiğiniz gibi bir peryod akım ve gerilim sinyali 50Hz lik bir şebekede 20milisaniyede gerçekleşir. Pano tipi enerji analizörlerinde bu peryod içinde meydana gelen olayları yakalayabilmeniz için ;
1- Enerji analizörünün analog sinyalleri digitale dönüştüren dönüştürücünün hızının yüksek olması.
2- Milisaniye bazında meydana gelen olayları yakalayabilmek için gerekli hesaplamayı ve izlemeyi yapabilmesi.

Bu iki değerde yüksek olsada bu olayları yakalayabilmeniz ve oluşan olayları kayıt altına alabilmeniz için olay anı dalga formu kaydı oldukça önemli olacaktır. Örneğin Nexus 1500 serisinde ( http://www.sgemuhendislik.com/uploads/nexus1500-brochure.pdf ) olay anını 1024 örnek /peryod ile kayıt altına alabilirsiniz. Bu 20milisaniyelik peryodta 1024 örnek alma ile çizilen bir dalga formudur. Ancak oluşabilecek transientler örneklerin arasında ve çok güçlü bir şekilde meydana gelebilirki bazen 1024 örnekleme bile bu transientleri yakalayamayabilirsiniz. Bu durumda atayacağınız transient seviyesine göre Nexus 1500 serisi transientleri bir peryodta 166000 örnek ile kayıt altına alabilir.
 
elektrik-elektronik müh son sınıf öğrencisiyim. bitirme projesi olarak hoca güç kalitesi analizörü yapmamı istedi. ama ben nasıl yapacağımı hiç bilmiyorum internet te baya araştırmalar yaptım ama pek bir şey bulamadım. yardımcı olursanız çok sevinirim. mezuniyetim sizden gelecek yardımlara bağlı:)
şimdiden çok teşekkürler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,840
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst