flip flop devresi yardım

blade44

Üye
Katılım
20 Ağu 2010
Mesajlar
136
Puanları
1
arkadaşlar basit flip flop devresini incelediğimde kondansatörler devreye ters bağlı gibi geliyor bana bataryanın artı uçu direnç üzerinden kondansatöre gidiyor kondansatörün artı uçu ise ledin eksisinde bu devrede kondansatörler nasıl şarj ve deşarj olmaktadır ayrıntılı açıklarsanız sevinirim
Ads%25C4%25B1z.png
 
bence 470R üzerinden artılık alıp şarj oluyor bC547 transistörün beyz ayağından deşarj oluyor.
 
Led sönükken nasıl artı gidiyor ama anlamadığım nokta orası
 
c02A2B.jpg


Kondansatörlerin transistörleri doyuma geçirip çalıştırabilmesi; astabil multivibratör devresinde prensipte sadece çapraz şekilde ve yine çapraz olarak dirençler üzerinden dolan karşıt taraftaki kond.'lerin şarj/deşarj döngüsündeki bu çalışmalarıyla olur. İlk anda birinin doyumda diğerinin tam kesimde olduğunu örneğin düşünelim. C1 kond.nün şarj olup dolmasıyla T2 transitörü doyuma geçerek çalışır ve 470 ohm direnci ve LED 2 den 9 volt dc geçer. Bu sırada C1 kond.ü tam deşarj olur T2 kesime gider. Bu esnada C2 şarj olur, T1 in doyuma gidip çalışmasını, LED 1’in yanmasını sağlar.LED 1 yanarken C2 boşalır ve bu defa T1 kesime gider. Astable multivibratörün çalışma çevrimi bu şekilde sırayla ve sürekli olarak devam eder.

İşte bu esnada C1 ve C2 elektolitik kond.’lerinin şarj-deşarj döngüsünde, sadece + ve – polaritede bağlı kutuplarından, sadece + ve – işaretli olan kond. kutuplarından dc akımı geçer, ters yönlerde geçemez, kutup bağlantıları doğrudur. Çünkü 2 LED’in de çalışma şekli karşıt yönlerdeki direnç ve elektrolitik kondasatörlerin çalışmasıyla ters yönlerden yanarak T periyodunda gerçekleşir. Bu nedenle elektrolitik kondansatörlerin şarj/deşarj döngüsünde şarj/deşarj oldukları bu kutup şekilleri (+ ve -) bence çok doğrudur, çünkü ters yönlerden elektrolitik kond.'lere dc akımın dirençler üzerinden girebilme durumu olası değildir.

Bu konuyu daha iyi kavramak için LED'i yok (Çünkü LED'ler olsa da olmasa da astabil multivibratör yine çalışıyor) farzederek astabil multivibratör devresinin çalışmasını tam olarak kavrarsanız eğer elektrolitik kond.'lerin kutuplarının doğruluğunu da kolayca çözmüş olursunuz. Alt linkteki astabil multivibratörün çalışmasını iyice inceleyin. Kolay gelsin.

http://www.elektromania.net/default.asp?tid=4
 
hocam cevabınız için teşekkürler verdiğiniz siteyi inceledim burada anladığım kadarıyla transistörlerin çalışaması için kondansatörlerin deşarj olması gerekiyor. yani c1 kondansatörü deşarj olurken t2 iletime gidiyor şarj olurkende tam tersi eğer doğru anladıysam kafamda soru işareti kalmadı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst