Fiber optik kablo ve çelik kablo

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan morbeyaz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

morbeyaz

Üye
Selamlar.

Konum İstanbul Avrupa yakası. Mahalle muhtarı servis sağlayıcısı ile görüşüp mahalleye fiber kablo bağlattı. Teknik ekibin bina içindeki fiber kutusuna kadar çekilen kablodan yere düşenden bir parça aldım. Kablo çelik. Resimde ekledim. Panseyle zor büktüm. Diğer resimde eklediğim de, bina girişinden katlara çekilen, dışı beyaz içi yumuşak iplik gibi sarı. Benim anlamadığım ve sormak istediğim, fiber kablo resimdeki sarı olan, mahalledeki kutu ya da yer altındaki birleşme yerinden gelmesi gerekmiyor mu? Nasıl fiber oluyor? Ben şu an bakır kablodan 100 megabit sözleşmeli, 70 megabit alıyorum. Konu hakkında bilgisi olanlar yazabilir mi? Teşekkürler.

Ekli dosyalar

• kablo 1.webp
    kablo 1.webp
    20.7 KB · Görüntüleme: 42
  • kablo 2.webp
    kablo 2.webp
    9.3 KB · Görüntüleme: 41

Merhaba. Sn. morbeyaz; arada bakıra dönüşüm işini yaptıran pano (üst linkte Türk Telekom yetkilisinin de açıkladığı gibi) bağlantı kutusu vardır ve bundan sonra fiber kablo sinyali bakır kabloya internet bağlantı sinyali olarak verilip iletilmiş olur. Kısacası bir ara konverterden sonra fiberdeki ışık atımları ayni orijinaliyle veya hiç bozulmadan alınıp ara konverterle işlendikten ve bakır kabloya verilecek hale getirildikten sonra eve internet bağlantısındaki bakır kablo olarak iletilmiş olur.

Çok uzaktaki servis sağlayıcıdan eve bağlantı yapılan pano kutusuna kadar sadece bir bakır kablo ile bu sinyal gelseydi eğer toplam sinyal kayıpları çok artabilir, özellikle de yüksek hızlı internet çok güçleşirdi, imkansız olabilirdi. (özellikle de çok yüksek megabit hızları ile) O noktaya kadar yer altından sadece fiber optik kablo ile ve daha önceden yine ilk konverterle dönüştürülmüş ışık palsleri şeklinde bu ara iletim sağlanmış olup, bu ara bağlantı kutusundan çıktıktan sonra içten kutu içinde konverte edilip bakır kabloya kadar bu sinyal hiç bozulmadan neredeyse kusursuz olarak transfer ediliyor. Yeraltında sarı renkli fiber optik kablo kazısını ve bunun yapılan montajını kendi binamızın önünde görerek (15 yıl önce) izlemiştim. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Cevap için teşekkürler Binbaşı

Bizim mahalleye döşenen kablolar videodakinin tam tersi şeklinde. Videodaki panoya sarı fiber kablo geliyor. Katlar, servis sağlayıcısını ilgilendirmediği için abone fiberi kendi çeksin diye öyle bırakmış. Bizim mahalledeki binalara gelen kablo gri renkte ve çelik kablo. Bakır bile değil. Fiber kabloyu sadece dairelerin girişine kadar bina içindeki kutudan çekip bırakmışlar. Fiber değil o zaman.

Son düzenleme:
Ekteki resimdeki kablo klavuz kablosuna benziyor. Adamın fiber kablo çekmek için saldığı kılavuzu kesmişsiniz sanırım.

Adam gelince çok üzülecek.

Aldığım kablo kesip kaldırıma attıkları kablo. İşte benim anlatmak istediğim de buydu. O kılavuz kablo bina içindeki kutuya fiber kablo diye giriyor. Kablo bildiğimiz çelik kablo. Pense ile zor eğdim. Eklediğim resimde açıkça görülüyor. Gri kablo, 50 metre uzaklıktaki yolda tahta direkte bulunan kutudaki turuncu kablo ile birleşiyor. Gerçekten turuncu kablo fiber mi bilmiyorum. Hep yarım yamalak.

Ekli dosyalar

• IMG20250922190922.webp
    IMG20250922190922.webp
    137.7 KB · Görüntüleme: 24
  • IMG20250922191037.webp
    IMG20250922191037.webp
    68.4 KB · Görüntüleme: 24
Aldığım kablo kesip kaldırıma attıkları kablo. İşte benim anlatmak istediğim de buydu. O kılavuz kablo bina içindeki kutuya fiber kablo diye giriyor. Kablo bildiğimiz çelik kablo. Pense ile zor eğdim. Eklediğim resimde açıkça görülüyor. Gri kablo, 50 metre uzaklıktaki yolda tahta direkte bulunan kutudaki turuncu kablo ile birleşiyor. Gerçekten turuncu kablo fiber mi bilmiyorum. Hep yarım yamalak.
Sizin elinizde tuttuğunuz havai hat fiber kablosunun Çelik askı teli fotoğrafa bakın anlayacaksınız . Bana TT yi savundurttunuz ya ne deyim...

Selamlar...

Ekteki resimdeki kablo klavuz kablosuna benziyor. Adamın fiber kablo çekmek için saldığı kılavuzu kesmişsiniz sanırım.

Adam gelince çok üzülecek.
E tâbi arkadaş mesleki forumda askı çeliğini kablo sandığı için kafalar nerelere gidiyor dimi 😅 Benimde aklıma kılavuzu sürmüşler mesai bitmiştir yarın bigun gelip tamamlayacaklar diye gelmişti

Ekli dosyalar

• images (10).webp
    images (10).webp
    6.9 KB · Görüntüleme: 11
Son düzenleme:
O zaman ben fiber internete başvurduğum zaman mı tahta direkteki kutudan fiberi bu çelik kablo yoluyla bizim apartmandaki kutuya bağlıyacaklar. Anladığım bu. Binadaki katlardan bir daire başvuru yapmadığı için fiber de çekmemişler. Başvuru yapan ve şu an kullanan biri olduğunu öğrendim. Gidip bakacağım. Kutuya gri kabloyu bağlayınca ve 1 aydır ekip uğramayınca dedim fiberi bu çelik kabloyla vericekler.

O zaman ben fiber internete başvurduğum zaman mı tahta direkteki kutudan fiberi bu çelik kablo yoluyla bizim apartmandaki kutuya bağlıyacaklar. Anladığım bu. Binadaki katlardan bir daire başvuru yapmadığı için fiber de çekmemişler. Başvuru yapan ve şu an kullanan biri olduğunu öğrendim. Gidip bakacağım. Kutuya gri kabloyu bağlayınca ve 1 aydır ekip uğramayınca dedim fiberi bu çelik kabloyla vericekler.
Hayır abicim hayır. Nasıl anladınız o şekilde yahu Ahşap direkten apartmana kadar gelen kablo zaten fiber . Fotoğrafı açsanız konuyu anlayacaksınız aslında. Havai hatlarda Kabloyu bir uçtan bir uca gerdirirken kabloya zarar gelmesin diye çelik halatlı kablo kullanılır . Fotoyu bir açsanız hâlbuki aklınızda şimşekler çakacak da

Son düzenleme:
Hayır abicim hayır. Nasıl anladınız o şekilde yahu Ahşap direkten apartmana kadar gelen kablo zaten fiber . Fotoğrafı açsanız konuyu anlayacaksınız aslında. Havai hatlarda Kabloyu bir uçtan bir uca gerdirirken kabloya zarar gelmesin diye çelik halatlı kablo kullanılır . Fotoyu bir açsanız hâlbuki aklınızda şimşekler çakacak da
Doğru. Askı çeliğiyle beraber ayrı olarak içinde fiber gidiyor. Telekom personelini yakaladım. Kesip gösterdi.

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri