Fabrika Tavan Led Aydınlatma ve Led Projektör Hk.

volcanoos

Katılımcı Üye
Katılım
20 Ara 2007
Mesajlar
2,532
Puanları
56
merhabalar çalıştığım işyerinde tavan aydınlatmalarını led armatür veya led fluoresan ve dış aydınlatmaları led projektör ile değiştirmek istiyorum. led projektörlerde tek ledli ve çok ledli ürünler var. ayrıca piyasada da çok fazla marka var. bu tarz uygulama yapanlar varsa yorumlarını yazabilirlermi lütfen ? teşekkürler...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sayın Volcanoos bu konuyla bende ilgilendim yapar arkadaşlar var baya bir işçilikle kendisi yapıyor.Tasarruf yönünden çok avantajlı.çok fazla detay alamadım ama bir form hazırlayıp yatırım amaçlı paylaşmayı düşünüyorum.Benzinliklerde bu işi yapıp dış aydınlatma işi yapıyorlar ama teknik olarak sadece kısa bi söyleşi yaptık detaylı bilgi alacağım.Paylaşmak
zere.
 
hem projelendirme hem de bir kaç uygulama yaptım...

Yüksek değerde lümen' e sahip armatür istenen yerlerde ,çok avantajını göremedim...

Çünkü yüksek maliyetlerle yaptığınız aydınlatma ,kompackt tasarruflu lambalarla yapılan aydınlatmaya göre fiyat/performans oranı oldukça düşük...

Projektöre gelince ; power ledler çok ısındığı için ,ısıya dönüşen enerji miktarı oldukça fazla ...

150 W lık bir led projektörler 150 W lık metal halideden aldığım lüx şiddetine ulaşamadım

HST-150W lık ampul 15000 lümen ışık akısı verebiliyor...

Aynı ışık akısını alabilmek için de 150 W lık bir LED projektöre ihtiyaç var...

Isı işine çare bulunmadan led aydınlatmanın -performans istenen yerlerde- henüz ekonomik olmadığı kanısındayım...

Dekoratif amaçlı kullanmaya sözüm yok...
 
merhabalar

projektörler ve led fluoresanların arka tarafları tamamen alüminyum soğutucu kaplı buna rağmen mi ısınma çok fazla oluyor ?
ayrıca ben bizzat kendim test etmedim ama son gittiğim fuarda 300-400W metal halide yerine 50-100W led projektör kullanılabileceği söylendi, bu bilgi ne kadar gerçekçi ?

yakın zamanda numune fluoresan ve projektör alacağım, yorumlarımı tekrar burdan paylaşırım, iyi çalışmalar...
 
Kesinlikle doğru değil ,test sonuçlarını ve/veya görüntü ve test değerlerini gösterdiler mi?

Isı sıcaklığı (rengi -Kelvin) 5000 üzeri led olan ürünlerde bir miktar verim alınabilse de yine markalara göre W/lümen değerleri aynı olmuyor...

-Evet ısınma oldukça fazla, ama çok kaliteli ürünlerde daha verimli sonuçlar alınabiliyor...
Soğutucu aluminyumun da bir çok alaşımlı çeşitleri var... Hepsi aynı değil ki...KAliteli soğutucu metal aksama sahip armatürler biraz daha verimli olabiliyor...

Ben etiketindeki Watt değerine değil ,bağladığın sayacı ne kadar döndürdüğüne bakarım...

Adam bir ürün yapıyor... 1W lık 100 LED bağlıyor ,benim LED lamba 100W lık diyor... Isı kaybını hiç ölçtüğü ya da söylediği yok...

Piyasadaki çoğu ürün böyle , çok kaliteliler de henüz çok pahalı...
 
Her ürün için numune ve yerinde uygulama isteyin... Tek ledli yada çok ledli denen mevzu sanırım 1W çok sayıda ledli yada multiçip/COB ledlerle yapılan ürünler mi? Projektörlerin içinde ki ledlerin menşeini sorun, multiçiplerde Bridgelux yada Epistar olması kabuldür... Normal projektör ile LED projektör arasında 1/5 üzerinde güç oranı veren varsa kapıdan kovalayın...

LED floresanlara alternatif 60x60, 30x60 gibi LED panellerede bakılabilir...
LED floresanlarda kesinlikle yazılı garanti isteyin, piyasa 6 ay sonra ışığı iyice düşen ve bi halta yaramayan çöp led floresanlarla dolu...
 
Ledli dış aydınlatma sistemi teknolojik olarak emekleme safhasında yaptığımız uygulamalarda yetersiz ve sorunlu olduğunu gördük. İ.T.Ü'de bu konuda yapılan eğitimlerde led'in yol aydınlatması için uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. İç mekan aydınlatması için kullanılabilir ancak kaliteli marka tercih etmenizi tavsiye ederim.
Trilux gibi
http://www.trilux.com/en/trilux-group/
http://www.trilux.com/en/
 
E iyide dış aydınlatma deyince İTÜ sadece yol aydınlatması mı anlamış? Benimde mezun olduğum okul İTÜ, iyidir hoştur ancak ancak fazla iddialı olmuş... LED emekleme devrini geçti, gelişim sürecinde...
Bu da dış aydınlatma?
201103010858_DSC_7067a_b_c_tonemapped.jpg


Yol aydınlatması? Armatürlerde kullanılan LED'ler 20W COB 120lm/Watt Lustrous-Taiwan...
 
Sn dexxen
Bildiğiniz üzere yol aydınlatması başka bir konu dekoratif aydınlatma başka bir konu. Dış ortamda yapılan aydınlatmalara dış aydınlatma tabiri kullanılır. Ben ise ledli aydınlatmanın yol aydınlatması için uygun olmadığını belirttim. Burada yanlış olan nedir iddalı olarak tabir ettiğiniz şey nedir açıklayabilirmisiniz ? Yazılanları iyice okumadan direk cephe alır tarzda yorum yapmamanızı tavsiye ederim.
 
Ledli dış aydınlatma sistemi teknolojik olarak emekleme safhasında yaptığımız uygulamalarda yetersiz ve sorunlu olduğunu gördük. İ.T.Ü'de bu konuda yapılan eğitimlerde led'in yol aydınlatması için uygun olmadığı sonucuna varılmıştır. İç mekan aydınlatması için kullanılabilir ancak kaliteli marka tercih etmenizi tavsiye ederim.
Trilux gibi
TRILUX New Light
TRILUX New Light

Sayın Scorpion eyes,
Yazmış olduğunuz mesajda neden uygun olmadığıyla ilgili hiç bir konuya değinmemişsiniz.
Böyle bir sonuca nasıl varıldı, sebepleri nelerdir? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Led aydınlatma bir çok konuda yeterli değerleri sağlayabilmektedir. Tabi ki başırısız bir çok uygulama ile karşılaşılabilir.
Ledçi bir çok firma var ve bunlar sadece led dizilimi yapan elektronikçiler. Dolayısıyla armatür verimlerinden bahsetmek zor.
İşi gerçekten aydınlatma olan firmalarla çalışırsanız ledlerin uygun değerlerde olduğunu göreceksiniz.

İTÜ bir kanun koyucu değildir. Ben de İTÜ mezunuyum.
Bundan 2 sene önce T5 floresan ampullü yüksek tavan armatürlerine de fabrikalarda kullanmanın uygun olmadığı söylenmişti. Türkiye'de binlerce tesis bu sistemi kullanıyor ve metal halide, civa buharlı ve sodyum buharlı sistemlere göre %50 gibi bir enerji tasarrufu sağlıyor.
Ofisler için de ledin kullanılamayacağı söylenmişti, ancak floresandan çok daha iyi sonuçlar alınıyor. (firmalara göre, aydınlatma konforuna göre değişiklik gösterebiliyor)
Benzin istasyonlarında en verimli armatürlerden biri olan kanopi tarzı armatürler ledli armatürler ile değişiyor ve ciddi tasarruflar sağlanıyor.
Projektör tarzı ürünlerde ise led kullanmak çok daha uygun. Led yönlendirmesi en kolay ışık kaynağıdır. Gereksiz aydınlatma yaptığınız yerlerden feragat ederek bile enerji tasarrufu sağlamanız mümkün.

Yol aydınlatması da keza aynı şekilde. %50 oranında enerji tasarrufu gayet mümkün. Sadece sodyum buharlı armatürlerin ve SOX (Düşük basınçlı sodyum buharlı) ampullerin sert ışığını yenemiyor ledler. (Sert ışıktan kasıt, sis, pus, buhar, toz delinimi)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst