Excel'de ActiveX nasıl çalıştırılır?

fultek_salih

Fultek Temsilcisi
Katılım
2 Nis 2008
Mesajlar
315
Puanları
6
Yaş
52
Excel’de ActiveX Çalıştırma: Sizlerden gelen bir diğer soruda Scada programlarının grafik library’lerinin olduğu ve program yaparken bu componentlerin işi kolaylaştırdığı, oysa Excel’de grafik ve animasyon yapmanın fazla vakit aldığı yönündedir. Hayır bu böyle değil, Bu library’leri ve daha fazlasını en etkin olarak destekleyen program scada programları değil Excel’in ta kendisidir. Sadece grafik olarak değil her çeşit ActiveX dosyasının Excel içerisinde birkaç dakikada uyarlayıp kullanmaya başlayabilirsiniz. Grafik konusunda ise İnternet arama motorlarında arattığınızda yüzlerce grafik activeX dosyası bulacaksınız. Bu konuyu tüm grafikleri WinCC ile neredeyse aynı olan Symbol Factory ile bir örnek yaparak açıklayalım.Görünüm>Araç Çubukları>Denetim Araç Çubuğun’dan Diğer denetimleri seçtiğinizde system32 içerisindeki tüm activex’ler listelenir. İhtiyacınıza uygun birini seçin ve sayfa üzerinde her hangi bir yere yerleştirin. Bu nesne bazı programların ihtiyaç duyduğu ve diğer programların kullanımına açık olmayan bir nesne ise nesne yüklenemiyor diyecektir. Böyle bir sorun yoksa nesne yüklenir. Üzerine gelip sağ kilik yaptığınızda nesne özelliklerinde bir çok fonksiyonu değiştirebilirsiniz. Örneğimizde GXmeter nesnesini seçtik. Sayfaya bir buton daha ekledik ve buton üzerine çift tıkladık.Açılan Vb kod penceresine nesnenin adını “GXmeter1.” yazdığımızda bu nesne ile yapabileceklerimizin listesi açılır. Biz value’yu seçtik ve “GXMeter1.Value = 50” kodunu yazdık. Artık kullanıma hazır. İnternet üzerinde bir çok activex library satılmaktadır. Ve bunlar yalnızca grafik’te değildir.

Projeniz bittiğinde Araçlar > Koruma > Sayfayı koru’yu seçerseniz operatörlerin programınızı bozmasını önlemiş olursunuz. Dilerseniz bu kısımda parola koyabilirsiniz.Projenizi Fultek Modbus Rtu Server programı ile çalıştıracaksanız Excel Dosyasını Orginal.xls olarak programın yüklü bulunduğu klasöre kaydedin. Fultek Modbus Rtu Server programı bu dosyayı her seferinde otomatik olarak açacaktır. Daha fazla bilgi için ,Fultek Modbus Rtu Server kullanım kılavuzu için buraya tıklayınız. Görüldüğü gibi pahalı Scada’da programlarında yapılabilen her şey Excel’de yapılabilmektedir. Ancak Excel’de yapılabilenlerin tamamının Scada programlarında yapılması beklenemez bile. Bir çok uygulamada scada’dan Excel’e veri aktarımı gerekli olmaktadir. Biz ise Scada’yı Excel’de yapıp bu gereksinimi tamamen ortadan kaldırdık.
Salih Küçükbayrak
Fultek Kontrol Sistemleri
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Symbol factory demosunu bulabileceğiniz bir site. İncelediğinizde resimlerin WinCC ile aynı olduğunu göreceksiniz. Bir farkla WinCC'de sadece symbol factory'deki sembolleri kullanabilirsiniz. Oysa excel'de diğer firmaların ürettiği sembolleride kullanabilirsiniz. Bir kaç örnek ekledim. Daha fazlası için bazı linklerde verdim.
Symbol Factory 2.0
 
Adamlar çok güzel çizmiş görünce dayanamıyorum sizinde görmenizi istedim.
 
Fultek sitesinden indirdiğim "ExcelScadaDemo_1.xls" dosyasında esanjör resmi ActiveX sanırım. Anlattığınız gibi bu şeklin üzerine gelip sağ tıkladığımda nesne özelliklerini bulamıyorum. Yoksa bu şekil ActiveX değil mi?
 
sayın üstadım bu konu hakkında biz acemileri biraz daha bilgilendirebilirmisin
 
sizin bize verebilecğiniz libraryler var mıdır ki?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,756
Kullanıcılar
449,975
Son üye
yamanelektronik2023

Yeni konular

Geri
Üst