Eviriciler

Klavyeah

Üye
Katılım
28 Ağu 2006
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
39
Eviriciler

Eviriciler girişindeki sabit genlikli doğru gerilimi, çıkışında istenilen etkin değere ve frekansa değiştirebilen çeviricilerdir. Değişik güç değerlerine göre 1 fazlı ya da 3 fazlı olarak yapılırlar. İlk evirici devrelerinde elde edilen gerilim dalga şekli kare dalgaydı. Ancak, yarıiletken ve mikroişlemci teknolojisinin gelişmesiyle evirici çıkışında sinüs gerilim dalgası elde edilmeye başlanmıştır. Böylece hem akım hem de gerilim harmonik distorsiyonu çok azaltılmıştır. Elde edilen sinüs dalga ile sürülen asenkron motorlar ve diğer alternatif akım motorlarının performansları ve verimleri yükseltilmiştir. Evirici devresinde IGBT elemanlar yüksek dv/dt ve di/dt dayanımları, iletime ve kesime gitme kolaylıkları nedeniyle tercih edilmektedir. Çıkışında sinüs dalga elde etmek için kapı devresine sinüs ve üçgen dalgaların karşılaştırılması sonucunda elde edilen darbe katarı uygulanır. Bu yönteme sinüsoidal darbe genişlik modülasyonu denilmektedir. Şekilde bir asenkron motoru süren evirici devresi gösterilmiştir. Eviricide IGBT kullanılmıştır. IGBT'lerin tetikleme işaretleri ise altı darbeli kare dalga olacak şekilde elde edilmiştir. IGBT'lerin yanında IR2132 sürücü entegre görülmektedir.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
slm arkadaşım bana çok acil ''asenkron motorların eviricelerle kontrolu'' başlığı altın da bir konu lazınn okul da gerekli sunumum var ve ben hiç bişi bulamadumm bana yardımm edebilirmisiniz
 
resimdeki sistemin açık devresi yokmu kimsede bizde yapabilirmiyiz.
 
arkadaşlar bu ır2132 sürücü entegresi hakkında daha ayrıntılı bilgi veya resimdeki devre hakkında açık şema verirseniz sevinirim çünkü benim tezim asenkron motor hız kontrolu yapan sinus pwm 'li devredir...
 
klavyeah arkadaş o devrenin açık devre şeması yok mu ya ?
arkadaşlar bir yardımcı olun 3 fazlı motor süren invertör devresi lazım...
 
merhaba arkadaşlar eviriciler hakında detaylı bilgi açık şema vermiyorlar veren olursa da şemalar siliniyor ben çok aradım bulamadım sizler bulursanız forumda yatınlarsanız bizde bilgi ediniriz kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,605
Son üye
osaricicek

Yeni konular

Geri
Üst