Evden gelen tuhaf uğuldama sesi

evet hocam 3. sn'den sonra başlayan o uğultu işte. Kulağa gelen ses o.
binanın altında trafo varsa sesin kaynağı o yasaklanmış bir eylemin sonucu.
hayır hocam trafo falan yok bina altında.
Bakın, sn. tknsyn bu konuda en doğrusunu belirtmiş, çünkü trafo nüvesi uğultuları, elektromanyetik seslerin (çok yüksek gerilim hatlarındaki 380 kV 'da kablolardaki uğultular gibi) yanında çok daha başka sebepleri olabilir, bu türden olan çok değişik uğuldamaların.

Örneğin benim oturduğum apartmanda oturduğum 4. kattaki dairede bu sesler koriferler (bodrum katta 2 adet kombili doğalgaz kaloriferi ) özellikle yüksek derecelerle yandığı sürece çıkıp çıkan uğultulardan kış başından beri oldukça da rahatsız oldum. Ancak bahar aylarında yakma derecesini oldukça azalttıklarından olsa gerek uğultular azaldı, hatta hiç duyulmuyor. Bu uğultular insanın gece/gündüz kulaklarına işleyip oldukça rahatsız edecek boyuttaki karışık frekanslardaki sesler şeklindeydi. 2 adet küçük kombili kalorifer sistemindeki sıcak su sirkülasyon (devri-daim) pompalarındandır diyorum, kendi düşünceme göre. Çünkü kalorifer iç tesisat borularıyla sesler en üst katlara kadar iletilip her noktaya kolayca gidebilmiş oluyor.

Yani benim verebildiğim üstteki bu kalorifer gürültüsü uğultusunu da göz önüne alıp, sadece elektrikli üniteleri, elektromanyetik yolla oluşan elektronik uğultuların yanında daha başka kaynaklarla ve çok değişik yollarla (elektrik dışında kalan diğer makinalardaki mekanik veya hidrolik titreşimlerle de) oluşabileceğini ele alıp düşünmelisiniz. (Bu sesin orijinalini eksik kodecler yüzünden şu anda dinleyemedim, genel olarak duyulan uğultular üzerinden yorumu yapmış oldum) Kolay gelsin.
Hocam çok teşekkürler cevabınız için. Fakat önerinizden, yazımı tam okumadığınız kanaatine vardım. Tüm binanın elektriklerini kesmeme rağmen ses kesilmedi! Yani kombi, tesisat ve sirkülasyon pompaları uğultuları direkt elendi! Buna varasıya evdeki temiz su borularından da bu tip uğultular olabileceğini düşünerek onun da ana vanasından kapattım. Ses devam. Hatta ve hatta bina doğalgaz vanasını da kapattım. Olası basınç değişiklikleriyle belki ses yapıyordur diye fakat nafile.
Hayır hocam. Elektrik cızırtısı değil. Bunu duyarak anlayabilirim zaten.
Dairemizde son birkaç aydır, 24 saat boyunca hiç durmadan tuhaf bir ses geliyor.
Ben uğuldama diye tarif edebiliyorum.


bir kaç aydır ne değişmiş olabilir .
İp ucu burası.
Binada bir şey değişmedi hocam. Söyleyebileceğim tek değişiklik, caddenin açıkta olan elektrik tellerini söküp kapalı tek kablo çektiler o kadar. Ama onunla alakası olduğundan ya da ondan sonra başlayıp başlamadığından emin değilim.
 
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Benim düşüncem şu; binanın elektriği, bizim dairenin balkonundan girip, salondan geçerek binaya dağıtılmış. Ve dairemizden geçen, binanın ana elektrik kablosunun bir şekilde manyetik bir alan gibi ses yaptığını düşünüyorum
Elektrik kablosu duyduğunuz ses ile aynı zamandamı çekildi..
https://www.google.com/search?q=bac...UEKBoKHVOcDHEQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1504&bih=751
yakın zamanda bacalara böyle bir pervane takıldımı.
 
Yakin çevrenizdeki bi marketin ısıtma-sogutma sisteminden kaynaklanabilir.
sanmıyorum hocam. 500 600 metreden yakın market yok.
Elektrik kablosu duyduğunuz ses ile aynı zamandamı çekildi..
https://www.google.com/search?q=bac...UEKBoKHVOcDHEQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1504&bih=751
yakın zamanda bacalara böyle bir pervane takıldımı.
Hayır hocam. 5 ay kadar önce çekildi elektrik kablosu. Bizim sesin farkına varmamız 2 2,5 ay kadar oldu. Çünkü daha önce hep birinin kombisi çalışıyor, onun sesidir deyip geçiyorduk kendimizce. Sonradan ev halkı birbirine yahu bu ses neyin nesi hiç durmuyor dedik. Bunu dedikten sonra dinlemeye takip etmeye başladık ki 24 saat hiç kesilmediğinin farkına vardık. İşte 2 aydır farkındayız diyelim.
 
Sadece sizin dairede mi var ses yoksa binanın tamamında mi ?

Sesin azaldığı veya yükseldiği durum ara vermesi
ve
yer tesbiti sesin konum geliş yönü ( ses yüksekliği )
Aklınıza gelebilecek ip uçları
Üst ve alt daireden ses şikayeti yok. Kendim bizzat gidip dinlemedim. Fakat evlerinde bizimkisi gibi ses varsa duymamaları mümkün değil. Konuda bahsettiğim gibi elektrik hattının girdiği duvar kısmında ses var. Ses yukarıdan tavan kısmından geliyor gibi. Azalma yükselme olabiliyor. Belkide evdeki seslilik ve sessizlikten bize öyle geliyor bilemiyorum. Fakat hiç durmuyor onu biliyorum. Duvara kulağımı koyarak dinlediğimde de duvardan sesini ve sesin titreşimini duyuyor hissediyorum. Karşı duvara kulağımı koyduğumda ise hiç ses yok 0 ses.
 
elektrik kablosu kışın soğuktan gerilir. hem gerginlikten hem rüzgardan ses yapabilir.
 
Arkadaşlar merhaba.
1985 yapımı bir binada orta katta bir dairemiz var. Dairemizde son birkaç aydır, 24 saat boyunca hiç durmadan tuhaf bir ses geliyor. Ben uğuldama diye tarif edebiliyorum. Telefona kaydedilebilecek bir ses değil. (Kaydetmeyi denedim, sesi parazit sesi olarak alıyor. Birebir duyduğumu yansıtmıyor. Ama yine de sesi aşağı ekledim) Çalışan bir trafonun sesini düşünün ya da yanında durduğunuz bir elektrik panosu.(manyetizma gibi bir ses) Tuhaf bir frekansla ötüyor, duyuyorsunuz ve rahatsızlık veriyor. Başlarda komşuların kombisinin sesidir diye düşündük. Fakat dikkat edince, hiç kesilmediğini gördük. Özellikle geceleri daha rahatsız edici. Binadan birinin buzdolabı vs ses yapıyor mu diye, gece 2 de tüm binanın şartellerini indirerek elektriğini kestim. Fakat nafile, o ses kesilmedi. Benim düşüncem şu; binanın elektriği, bizim dairenin balkonundan girip, salondan geçerek binaya dağıtılmış. Ve dairemizden geçen, binanın ana elektrik kablosunun bir şekilde manyetik bir alan gibi ses yaptığını düşünüyorum. (Belki kablo boruları da metaldir ve ondan yapıyordur ,bilemiyorum) Şimdi siz değerli ustalarımın, bu konu hakkında görüşlerine ihtiyacım var. Daha önce belki böyle bir olayla karşı karşıya geldiniz ve çözdünüzse, lütfen bana da bir tavsiyede bulunun. Hepinize şimdiden tek tek teşekkürler.
https://drive.google.com/file/d/16-tjdtMA94qCWccYnoyeFB10zd17fjhj/view?usp=sharing
Binaya bitişik başka bina varsa o binadaki bitişik duvara dayalı buzdolabı, klima vs. gibi cihaz kaynaklı olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,209
Mesajlar
915,826
Kullanıcılar
449,988
Son üye
hmos23

Yeni konular

Geri
Üst